Teraz jest 27 lis 2024, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 paź 2003, 23:15 
Moderator forum

A ja słyszałem, że ATI wydało 6 milionów dolców aby H-L 2 było robione z myśla o najnowszych Radkach, a "zapomniano" o FX-ach.

Tytuł:
PostNapisane: 10 paź 2003, 00:05 

W końcu po co niby będzie widnieć w opcjach logo Ati? Ale tak naprawde jest wiele niedomówien w związku z tymi znaczkami :). Mam Raven Shield i w opcjach jest znaczek Ati a gra działa mi na wysokich detalach w 800x600 na GeForce2 MX 200 32 MB :)

Xena jeśli chcesz mogę cię posądzić ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 paź 2003, 01:13 

Dowodca_Pawel napisał(a):
W końcu po co niby będzie widnieć w opcjach logo Ati? Ale tak naprawde jest wiele niedomówien w związku z tymi znaczkami :). Mam Raven Shield i w opcjach jest znaczek Ati a gra działa mi na wysokich detalach w 800x600 na GeForce2 MX 200 32 MB :)

Xena jeśli chcesz mogę cię posądzić ;)

no i masz 3 klatki na sekunde :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 10 paź 2003, 22:24 

_XENA_ napisał(a):
A ja słyszałem, że ATI wydało 6 milionów dolców aby H-L 2 było robione z myśla o najnowszych Radkach, a "zapomniano" o FX-ach.

Hej,

A skąd się dowiedziałeś ? Oficjalna informacja ? Tak się składa, że w tych czasach firmy produkujące gry to normalne przedsiębiorstwa, które muszą zarabiać pieniądze. Jeżeli w cokolwiek inwestują miliony, to jest to fakt medialny, ,który starają się maksymalnie nagłośnić, żeby z takich wydatków był jakiś zwrot. Poza tym mają swoich udziałowców, którzy bardzo uważnie patrzą w bilanse i rachuhnki wyników i nie ma możliwości, żeby na lewo dać komuś 6 milionów.
A gdyby nawet mieli dać- to sprawdźmy czy to w ogóle możliwe; załóżmy, że chceemy wyjść na zero. Daliśmy 6 milionów. Na kartach praktycznie nie zarabiamy, sprzedajemy tylko chipy dla 20 producentów kart. Za jeden R300 dajmy na to weźmiemy ze 30 dolców, z czego 25 to koszty produkcji. Mamy jakieś 5 dolców na sztuce, żeby sfinansować inwestycję 6 milionów, trzebaby sprzedać jakieś 1,2 mln chipów.
Jak myślisz, jest to możliwe ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 paź 2003, 23:02 

albz74 -> a skad wiesz ile biora za chipa graficznego, poza tym placisz za uzywanie nazwy, nie ma tak ze kupujesz chipa i robisz co chcesz. Dwa wydatek ten idzie w koszty marketingowe, a te sa ogromne w tego typu przedsiebiorstwach. Kolejna sprawa akurat tego faktu nikt nie chce naglasniac (6 baniek dla valve), bo nie jest to w interesie valve, w koncu nvidia to nie byle firemka. Nie wiem czy wiesz ale HL2 ma byc sprzedawany z kartami ati (nie doslownie, ma byc kod ktory pozwoli na scigniecie gry) i to mialo jeszcze podniesc sprzedarz grafy. A jak wiesz ati od jakiegos czasu nie produkuje juz kart graficznych dla przecietnych graczy, bo nie sa nimi wersje allinwonder ktore kosztuje sporo wiecej niz zwykle.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2003, 01:02 

Kal-el może i GeForce mój to nie super karta ale gra mi się dobrze w Raven Shield nawet lepiej niż w BF1942! Nie mam żadnych skoków żadnych!

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2003, 09:41 

Dowodca_Pawel napisał(a):
Kal-el może i GeForce mój to nie super karta ale gra mi się dobrze w Raven Shield nawet lepiej niż w BF1942! Nie mam żadnych skoków żadnych!

Ale Raven Shield nie uzywa DX9, a HL2 maxymalnie z niego korzysta.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2003, 09:59 

Akurat nie chodziło mi o to cxzy korzysta czy nie. Chodziło mi oto że czasami te znaczki ATI lub nVidia na grach są picem na wodę.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2003, 21:51 

marcinek napisał(a):
albz74 -> a skad wiesz ile biora za chipa graficznego, poza tym placisz za uzywanie nazwy, nie ma tak ze kupujesz chipa i robisz co chcesz. Dwa wydatek ten idzie w koszty marketingowe, a te sa ogromne w tego typu przedsiebiorstwach. Kolejna sprawa akurat tego faktu nikt nie chce naglasniac (6 baniek dla valve), bo nie jest to w interesie valve, w koncu nvidia to nie byle firemka. Nie wiem czy wiesz ale HL2 ma byc sprzedawany z kartami ati (nie doslownie, ma byc kod ktory pozwoli na scigniecie gry) i to mialo jeszcze podniesc sprzedarz grafy. A jak wiesz ati od jakiegos czasu nie produkuje juz kart graficznych dla przecietnych graczy, bo nie sa nimi wersje allinwonder ktore kosztuje sporo wiecej niz zwykle.

Hm, poszukaj w necie - pisali nie rz o tym, ile kosztują chipy graficzne. To raz. Gdyby było tak, że ATI czy nVidia płaci za 'preferowanie' swojej karty, to miałbyś taką licytację przy każdej nowej gierce. A nie masz. Oczywiście, są ewrsje bundlowane z różnym software, i za to płaci producent karty. I to rzeczywiście ma służyć zwiększeniu sprzedaży karty. Ale nie zapomnij jaki to mechanizm - ATI dołączy do pakietu HL2 czy też będzie nazywane preferowanym dostawcą kart graficznych dla graczy w HL2, ale stało się tak dlatego, że liczy na naprawdę niezły zwrot.

I tego, że nVidia dała ciała i nie nadrobi w grach wykorzystujących DX9 - to fakt. Reszta to marketing. No i żeby było jasne - mam kartę ATI dlatego że jest po prostu LEPSZA od nVidii i tyle. Gdyby nVidia wypuściła lepszą - pewnie byłoby inaczej. Ale póki co - jeżeli nie przeczytasz newsu, że ATI dało 6 mln Valve, to traktuj to jako plotkę. Howgh.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 2