Panowie, miałem już okazję popykać w najnowszą gierę BISu i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Nie oczekiwałem jakiś rewolucyjnych zmian proporcjonalnie do OFP w wersji 1.5, ale mimo wszystko autorzy zrobili, by nie dało się tego odczuć, a przynajmniej na początku. Generalnie zmieniono całą filozofię gry pozostawiając jednak pewien flashpointowy zapaszek

W controlse wprowadzono możliwość kombosów tzn. np. 2xW-szybki bieg, albo 2x spacja - tryb taktyczny. Szczerze mówiąc brakowało mi tego w OFP, lecz co jak co, ale w ArmA jest jeszcze więcej kontrolsów

Ciężko poznać, że ArmA bazuje na tym samym enginie co OFP. Autorzy zmienili chyba dużą większość kodu gry dodając nowe technologie graficzne (pixel shader, hdr, antyaliasing itp.). Teraz odnośnie samej gry. Autorzy przygotowali kilka misji treningowych (bieganie,strzelanie,latanie). Co do latania to trzeba przyznać, że zmieniono cały model lotu. Teraz lata się o wiele trudniej i chyba realistycznej, dając jednak za to o wiele lepsze akrobacje. Model jazdy samochodami i czołgami również został zmodyfikowany. Poza misjami treningowymi jest też kilka zwykłych misji, na początku wybrałem starego dobrego Clean Sweap'a czyli po naszemu czystkę. Pierwsze reakcje były jak najbardziej pozytywny, od lewej morze, plaża, podemną trawa (tego w OFP nie było), a po prawej dosyć duże miasto i kilku lolków z teamu. Nad głową w między czasie przelatuje mi17 robiąc taki huk, że o mało co nie ogłuchłem

W między czasie w tle zaczyna przygrywać jeden z theme songów Army, nawet niezły. Gra stała się o wiele bardziej dynamiczniejsza . Trzymając w ręku m4acog dobiegłem do jakiegoś przystanku autobusowego i się schowałem bo o mało mi dupska nie rozwalili

Zabiłem kilku AI przez nowe ironsighty (teraz są w 3D), po czym na główną drogę miasta wyjechał dżip z gunnerem, kilka strzałów i leżeli (pr000

) W miedzy czasie pobawiłem się nowymi animacjami (wychylanie, turlanie, skradanie itp.). Wyczyściłem miasto do końca i mniej więcej na tym się kończy misja. O właśnie! Zapomniałbym o grafie. Ofcourse znając swoją nawet niezłą konfigurację (amd64 3800xp+,2gb ram,x1800xt szafirka) dałem wszystko na maxa (łącznie z antyaliasingiem i anizotropem) (viewdistance 1200) i o dziwo giera działała płynnie! Tyle narzekań o wymagania a mimo wszystko u mnie śmiga aż miło, choć wiem, że nie wszyscy mają takie maszyny. Następny tryb to kampania. Dużo się nie będę rozpisywać o fabule, powiem tylko tyle, że na południową, demokratyczną część wielkiego państwa-wyspy Sahrani napada północna-(yes,yes)komunistyczna, a raczej jakiś taki prototyp

Jako wojak US stacjonujący w południowej trwamy w służbie w walce o freedom

W kampanii wprowadzono mapę taktyczną, przed każdą misją pokazany jest schemat obszarów zajętych przez wojska sojusznicze i wrogie. Można wykonywać główne misje, lub przed ich rozpoczęciem zrobić kilka pobocznych ułatwiających później główne operacje (np. zniszczenie konwoju z amunicją - brak wsparcia amunicyjnego dla wroga w głównej misji, lub kradzież tajnych dokumentów - lepsza znajomość pozycji wroga i tym samym lepsze oflankowanie). Coś w tym stylu

Po campaign czas na MP. Zagrałem w małej grupce ze znajomymi kilka misji DM, c00p i sectrol control. Definitywnie twórcy poszli na dynamiczniejszą walkę. Jednostki podzielono na 4 klasy (tak jest w sectrol control) a jakiś mały obszar walki na sektory, o które walczymy w konkretnej misji. W trybie multiplayer nareszcie wprowadzono tryb JIP (Join in Progress), dzięki czemu nie trzeba już czekać w lobby na restart misji, tylko wpadamy i gramy. Znacznie poprawiono też sam kody MP, dzięki czemu jest mniej lagów, a gra przyjemniejsza. Myślę, że taki opis wystarczy zainteresowanym i tym mniej. Gra jest tak duża, że konkretne, szczegółowe opisanie jej zajęło by kilkanaście stron w Wordzie, a to jest forum
Podsumowując Armed Assault jest godnym następcą OFP. Pozostawiono to co najlepsze, oraz usprawiono (blokowanie na ścianach, wall bug itp.) i dodano to, czego brakowało (np. pływanie, kilka pozycji strzeleckich). Grę szanuję za grywalność, której na szczęście nie brakuje.
Armed Assault dostaje odemnie 85%.
Zapomniałbym odnośnie AI. Sztuczną inteligencję poprawiono, ale nadal potrzebuje szlifów. BIS pracuje obecnie nad łatką, która poza poprawą stabilności i wydajności gry ma poprawić kilka nowych błędów.
Jeżeli ktoś chce więcej niech oczekuje na recenzję z jakich serwisów. Premiera gry 15 grudnia w Polsce, więc stay tunned.
Pozdr000