Autor(rzy) : Niektóre książki z serii : historycy ,inne pisali byli niemieccy żołnierze którzy przeżyli rosyjską niewolę.
Tytył : A raczej tytuły : Dwa Kroki Od Masowego Grobu, Tygrys z Poznania,Walczyłem w Oblężonym Poznaniu,Walki o Fort Stulpnagel itd.
Cytuj:
Seria Festung Posen zawiera różnej wielkości tomiki poświęcone epizodom walk w Poznaniu, niektóre dość szczegółowe. Przykładowo jeden z nich poświęcony jest jedynemu Tygrysowi w Poznaniu. O wartości merytorycznej całej serii Redakcja się nie wypowiada.
Cytuj:
Książka ukazuje konkretne epizody bojowe przedstawione przez historyków oraz zawiera kilkanaście relacji uczestników opisanych działań. Autorzy w oparciu o posiadane materiały źródłowe starają się wiernie przedstawić przebieg działań oddzielając propagandę i domysły od faktów. Natomiast napisane żywym, barwnym językiem wspomnienia weteranów nadają przedstawianym zdarzeniom osobisty charakter.
Dużym atutem książki są unikalne fotografie sprzętu bojowego zrobione na ulicach Poznania w trakcie i po zakończeniu bitwy, a także mapki przedstawiające niektóre pancerne epizody walk. Niezłej jakości barwne tablice ukazują niemieckie wozy bojowe z Pancernej Rezerwy Uderzeniowej.
Wg.Mnie bardzo fajna seria książek o walkach w moim rodzinnym mieście, ksiązki grube nie są ale za to jest ich dużo. Najlepsza z serii wg. mnie to "Tygrys z Poznania" Richarda Siegerta ,który opowiada o walkach jedynego czołgu tego typu w Poznaniu, bardzo warto przeczytać.