Teraz jest 18 cze 2025, 11:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2004, 23:07 

Ekhm, nie do końca się zrozumieliśmy - sorry, może moja wina, bo nie do końca jasno wyjasniłem mój punkt widzenia (metaforycznie: optykę ;) ;) ;) )

Wydaje mi się, że masz zbyt wiele wiary w ludzi, MataDor.

Cytuj:
Więc ten pan o którym mówiłeś tak odrazu by nie strzelał tylko najpierw pomyślał do kogo strzela i czy wogóle warto...

Wiem, że nie powinno się generalizować, ale niestety - ludzie w swojej naturze nie mają rozsądku, rozwagi, racjonalnego myślenia. W wiekszości stresujących sytuacji zachowują się jednak emocjonalnie, impulsywnie, pod wpływem chwili. I w poruszanym przez Ciebie problemie trzeba jednak zwracać uwagę na ten odsetek, który takich zalet, jak chłodna kalkulacja nie posiada.

I to właśnie miałem na myśli w swoim przykładzie. Także kontekstu moich pytań nie zrozumiałeś.
Miałem na myśli:

Niskie podatki? Brak podatku od broni? Odpowiedzialność? Dorosłość?
WOLNY DOSTĘP?
I co?
I NIC. TWOJE DZIECKO NADAL MA DZIURĘ W BRZUCHU!

I podkreślam - to wcale nie musiałby być bandyta, człowiek bez skrupułów, do gruntu zły. Takich w rzeczywistości nie jest aż tak wielu.
Ale mógłby to być ktoś po prostu wystraszony. A takich osób jest już o wiele, wiele więcej...

Nie będę krył - jest bardzo prawdopodobne, że jeszcze dwa-trzy lata temu poparłbym twój punkt widzenia w całej rozciągłości - bo miałem podobne poglądy.
Narkotyki? Nie ma problemu, jak ćpuny chcą sie zabijać, ich wybór - zalegalizować im dostęp. Ich życie, ich wybór, ich sprawa.
Alkohol? Chcą młodzi pić? A zlikwidować zakaz sprzedaży niepełnoletnim. Ich życie, ich wybór, ich sprawa.
Broń wreszcie? Zalegalizować! Jak ktoś będzie jej używał w agresywnych zamiarach - na krzesło z nim! Jego życie, jego wybór, jego konsekwencje.
Itd.

Zasady całkiem wygodne, mało tego, jakby ktoś powiedział liberalne, czy, jak to jest w modzie ostatnio, tolerancyjne.

I co? I powiem ci, że wszystkie psu na budę. Bo niecały rok temu urodziła mi się córeczka. I uświadomiłem sobie, że jakiś gnój może jej kiedyś dać narkotyki "na spróbowanie". Bo jak podrośnie, ktoś może ją uchlać i wykorzystać. Bo jakiś facet mógłby do niej strzelić, kiedy wejdzie mu do ogrodu zwinąć parę gruszek...

Oczywiście wszystko przejaskrawiam. Jest wiele zagrożeń, z których większości i tak nie da się zlikwidować.
Ale jeśli zdarzyłoby się, że ja i ty będziemy mieli kiedyś wpływ na stanowione w Polsce prawo ;) staniemy po dwóch różnych stronach barykady ;) Obaj będziemy chcieli, by było ono rozsądne.
Ale ty będziesz się starał budować prawo rozsądnie poszerzające prawa jednostki, a ja rozsądnie je ograniczające ;)
No chyba, że do tego czasu urodzą ci się dzieci... ;)

P.S.
Sorry, że się rozpisałem, ale naprawdę jestem przygładem faceta, któremu cały światopogląd wywrócił się do góry nogami wraz z narodzinami maluszka ;)
Mógłbym powiedzieć, że bulwersują mnie wypowiedzi, moim zdaniem nieprzemyślane, o maksymalnej liberalizacji wszystkich przepisów. Ale tak nie jest - bo sam kiedyś myślałem podobnie. A teraz po prostu dzielę się refleksjami ;)

Aha, EOT, czyli end of topic... ; Coś, co miało nastąpić już dawno... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2004, 23:46 

Nudzi juz mnie to...

Realistycznie sytuacja przedastawia sie tak...mam znajomka który pracuje w służbach interwencyjnych.Organizacja dla której pracuje(nie sa to jakies Juventusy i Plebany czy inne"pseudo") zajmuje sie eskortą przedmiotów itp. podwyższonego ryzyka czy jakos tak...
Co za tym idzie ma pozwolenie na bron.Licencja obejmuje takze bron długą,oraz automatyczną.
I są 2 sprawy.
1)Z broni moze skorzystac w celu zagrozenia życia lub podczas próby odbicia eskortowanych dóbr...i to tez ekhmmm....zawiera wiele odnosników...w sumie jak sam powiedział w praktyce sa uzbrojeni od stóp do głów zeby sprawiać pozory....
Co najwaznijsze ma całkowiety oraz bezwzględny zakaz noszenia przy sobie broni w CYWILU!!!!!!!
2)Pytałem sie kiedys czy nie chciał by broni w cywilu...to powiedział ze takie rzeczy to w USA przechodzą w tym kraju wiąże sie z morderstwem z zimną krwią(czyli"obrona konieczna" i ucieczka)lub dziesiątkami procesów(czyli desperacka walka w sądach polskich o udowdnienie ze byla to obrona konieczna....),oraz odsiadką liczona nawet w 10tkach lat.
Przez chwile jestes gość,ale potem srasz pod siebie w pierdlu....a swoje przesiedzisz...choćby sam areszt....

Poprostu nigdy nie wiesz w jakiej sytuacji sie znajdziesz...jak sam mi kiedys tłumaczył osoby mające pozowolenie na bron muszą byc niesamowicie twarde psychicznie...nie tylko "dojrzałe".
Dlaczego???
Zakłądając ze wszytkie ataki na Twoją osobe to 100%,w praktyce w tylko 15 % jestes kompetny do uzycia broni.W pozostałych twoje działania zostały by podwazone przez sąd....i wtedy od 5tala w góre....

Czy jest sens???Czasem lepiej pewne rzeczy w zarodku zgładzic....pozostaje nam modlitwa,ucieczka,lub przedłuzenia rąk typu kraniki,noze z ostrzem do 14 cm(nie wiem czy sie to nie zmieniło...),paralizatory,gaz....o piesciach nie ma co mówic....mówie o szarych i społecznie dojrzałych obywatelach czyli o Nas!!!
Lecz komu normalnemu chce sie z takimi gabarytami poruszac...

Tak wiec daj sobie spokuj Matador....mozesz sobie pomarzyc jedynie....w realu nawet jakbys wywalczył pozowlenie(haha :P musisz miec "NIEPODWAŻALNY" argument....),to wiecej klopotów bys miał z tą bronią niż korzysci....

Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2004, 02:08 
Oldboy Battlefield.pl

w USA bron ma karzdy... nietylko zlodzieje i policja ale i obywatele szaracy...
zabijaja sie tam dzieci starcy i dorosli, przy czyszczeniu broni, na stolowkach, szkolach, lub bawiac sie w rosyjska rulerke automatem.
ale jak zlodziej wchodzi ci do domi u go zastrzelisz to nikt nie robi z tego halo... i tego tylko brakuje w polsce... swietosci prawa wlasnosci i prawa do obrony tej wlasnosci i wlasnosci innych (jak u sasiada obrabiaja dom a ty masz sztucer to goscia kropniesz i po sprawie :lol:
ok starczy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2004, 12:36 

...I tu masz rację Shelton ... podejrzewam że właśnie dziecko może przewrócić mój światopogląd do góry nogami :)
I zapewne tak będzie. Ale póki co stoję twardo za swoim ;)
Dobra no to EOT (jak już wiem co to znaczy ;) ), bo napisał bym teraz już chyba cały wykład :lol: Mam tak zwaną piątkową wenę 8) Ale dajmy już spokój z tym tematem.

PS. Dokładnie Okota - w naszym kraju dla własności prywatnej nie ma żadnego poszanowania (i nad tym boleję ;) )

---- Take it easy ---- (and fuck allllll the cheaters)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2004, 17:53 

A oto mój EOT. Chciałem coś zacytować, ale jak zacząłem czytać jeszcze raz ten temat to zauważyłem, że powinienem zacytować go w całości. :)
Nie nie, to nie Ameryka:

http://info.onet.pl/867444,11,item.html

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2004, 20:12 

^
,,Łagodny ten sędzia,,

A dotyczy wiatrówek.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2004, 20:47 
Moderator forum

Tiger napisał(a):
^
,,Łagodny ten sędzia,,

A dotyczy wiatrówek.

Oh fuck, Tiger is back! :shock:

Co do wyroku - jak najbardziej słuszny. Mój samochód był również "oskubany" kilka razy - takim debilom winno się ręce obcinać przy samej dupie :P

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2004, 20:52 

yacub napisał(a):
Tiger napisał(a):
^
,,Łagodny ten sędzia,,

A dotyczy wiatrówek.

Oh fuck, Tiger is back! :shock:
A co to znaczy :?: :lol: :lol: :lol:

Co do wyroku - jak najbardziej słuszny. Mój samochód był również "oskubany" kilka razy - takim debilom winno się ręce obcinać przy samej dupie :P

Masz rację i nogi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2