Ja wroce jeszcze do cen . Euro jest waluta, ktora nie jest do konca zwiazana z UE. Trzeba spelnic pewne warunki by miec zamiast zlotowki euro. Sa kraje w UE ktore nie maja euro. Z tego co pamietam to miedzy innymi Wlk Brytania.
Po drugie czemu benzyna ma wzrosnac do 5 zl? Jakie oficjalne zrodla o tym mowia ? Mam przed soba najnowsza Polityke - sa tam podane ceny paliw w UE. Nawiecej - 1,12 w przeliczeniu na euro zaplacicz w Anglii, 0, 79 euro zaplacisz w Austrii. Spora roznica. A to dlatego ze najbardziej na cene paliwa wplywaja podatki. A kazdy kraj samodzielnie ustala stawki podatkowe, mimo ze jest w UE. I to zarowno VAT jak i podatek od osob fizycznych i prawnych Jak wczesniej powiedzialem UE nie ustanawia cen, ceny ustanawiaja przedsiebiorcy. Czemu w UE czesc towarow kosztuje wiecej niz w Polsce? Z prostego powodu ze sa tam wyzsze koszty wytworzenia towaru - mi.n przez kilkukrotnie wyzsze place. Co do odebrania ziemi na podstawie przedwojennych aktow wlasnosci. Gdyby nie umowy miedzynarodowe dotyczace mi. n reparacji wojennych to trzeba by bylo oddac ta ziemie tak czy siak , bez wzgledu na to czy nalezymy do UE czy nie. Sprawy dotyczace nieruchomosci dalej bedzie regulowalo polskie prawo cywilne, nawet po wejsciu do UE. NA terytorium UE nie obowiazuje jednolite normy prawne. I to kazdy umiejsacy czytac powinien wiedziec. Sa tylko wycinkowe wspolne przepisy np dotczace ochrony konkurencji itp.
Bzdur o eutanazji czy aborcji nie chce mi sie nawet za bardzo komentowac. To sa bowiem takze sprawy wewnetrzne kazdego z panstw czlonkowskich UE.
Przepelnione polskie uczelnie z powodu obcych studentow. Dobrze ze nie mam krzesla bo bym z niego zlecial
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
. Siedze sobie na lozku
. Juz widze tych biednych Niemcow, ktorzy maja tak przepelnione uczelnie, ze wkuwaja jezyk polski by cokolwiek z wykladow na naszych uczelniach zrozumiec
. Tu dla studentow z Polski raczej otwiera sie szansa bo bedziemy pewnie objeci systemem wymiany Sokrates. Obejrzyjcie sobie "Smak zycia " to zobaczycie jak to dziala
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
.
Podatek katastralny - nie bedzie wynosil 2 %. I mala wzmiana katastrat placi sie od wartosci budynku, a nie od jego powierzchni. Sami ocencie co jest sprawiedliwsze - placenie od 400 m2 rudery czy od wartosci tej rudery. I katastrat jest wprowadzany w polsce od lat- i nie ma nic wspolnego z UE. Choc moze wejscie do UE przyspieszy jego wprowadzenie bo moze znajda sie pieniadze na wycene domow, co jest podstawa wprowadzenia tego podatku.
O rozstrzyganiu przetargu w Brukseli. Tak to jest mozliwe jesli przetarg dotyczy np rozbudowy ratusza w Brukseli. Pozostale sa zwykle sprawa lokalna (gminy) lub panstwa.
Co do Szwajcarii to mnie Zooltar ubiegl
. Porownywac najbogatszy kraj swiata do Polski. Optymisci
. Szwajcarow stac na bycie poza UE. A co do innego bogatego kraju europejskiego poza UE - Norwegii, polecam artykul w "Polityce" str. 62.
Acha Prae. Internet jest miejscem publicznym to sie zgodze (np strony www typu onet). Ale czy forum i inne podobne wynalzaki tez ? Cos mi sie zdaje ze tu trzeba bedzie na orzecznictwo poczekac