Teraz jest 30 lis 2024, 19:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2007, 11:16 

Cytuj:
maniu napisał:
...

Kolejny "nakręcony" przez odpowiednie media ... Laughing

tak Artih jestem manipulowany przez mass media lobbby zydo-komunistycznego :) (arthi jestes zywym przykladem pomieszania katolika z mania postkomunistyczna jak to spiewal kazik) ale od dzisiaj beda czytal tak jak ty jedyne sluszne prawdziwe polskie patryiotyczne media gdzie nie szkaluje sie polakow i nie prowadzi sie propgandy homoseksualnej :) a o szerzacym sie antypolonizmie nie wspomne

od dzisiaj zamiast czytac NIE i GW bede czytal Nasz Dzienik i Goscia Niedzielnego :P a serwisy informacyjne TVN24 zamienie na TV Trwam

Creative-baned,Roocat-baned

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2007, 11:41 
Moderator forum

maniu jesteś zwykłym przykładem osoby nie posiadającej umiejętności samodzielnego myślenia - co Ci podsuną w tych Twoich jedynie pradomównych pisemkach NIE i GW to powielasz dalej ...
Szczerze mówić żygać mi się chce jak czytam takie wypowiedzi jak Twoje, jak dostaję od znajomych maile z tą samą zawartością, jak oglądam filmiki kręcone pod tą tematykę ... mam nieodparte wrażenie że wszystkie są takie same ... jak i ludzie je rozpowszechniający.

Mam nadzieję, że przyjdzie czas gdy się nad tym głębiej zastanowisz i nie obudzisz się z ręką w ... nocniku.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2007, 20:06 

maniu audycja rox.

Co do tradycyjnej Polski to wypraszam sobie. Naszą tradycją nie jest katolicyzm. Od pewnego czasu jak już. Ale co z tymi co chcieliby być wierni ojcom założycielom? :shock:

Cytuj:
Stąd wnosi się, że Mieszko I przyjmując chrzest miał następujące cele:

* zapobieganie wzrostowi wpływów niemieckich i ustanowienie samodzielnej pozycji państwa Polan w chrześcijańskiej Europie,
* zbliżenie z panami saksońskimi, co miało ułatwić wspólne działania przeciwko plemionom połabskim (np. Wieletom),
* ugruntowanie sojuszu z państwem czeskim (a przez to zneutralizowanie sojuszu czesko-wieleckiego; niedługo potem Czesi przysłali posiłki, dzięki którym Mieszko zwyciężył Wichmana),
* umocnienie swojej władzy (religijne jej usankcjonowanie) i unifikacja państwa Polan.

Jakoś nigdzie i nigdy nikt nie twierdził, że chrzest był wynikiem masowego nawrócenia. Ot zwykła polityka. Co ciekawe dowodzi to jak łatwo zrzec się jednej religii w imię profitów. Teraz to samo jest z ateizmem. Tylko, że teraz profity to brak nakazów itd

Nie mylcie rządów większości z dyktaturą. Zgodnie z prawem ta grupa rządząca robi to w imieniu CAŁEGO narodu(nawet tych co głosowali inaczej) i ma rządzić tak by KAŻDEMU żyło się dobrze. Dlatego w konstytucji są zapisy o niewspieraniu żadnej religii przez państwo. O dziwo jednak w przypadku katolicyzmu zapis ten jest notorycznie łamany.

Mówicie,że wiszący krzyżyk nie może być obraża niczyich uczuć religijnych. Wyjaśnijcie mi proszę więc dlaczego obok nie można by powiesić gwiazdy dawida? Czy jeśli w szkole będzie muzułmanin to czy pozwoli mu się na odprawianie modłów o danej godzinie?(nie mam tu na myśli zesłania do piwnicy budynku)

Zastanawia mnie fakt ignorowania przez mohery żydostwa Chrystusa. Wszędzie słyszy się o żydowskich spiskach itd a przecież...a zresztą :roll:

ps. Ja głupi myślałem, że to wolny kraj a forum jest publiczne i na HP można gadać o wszystkim. Widać pewne jednostki przemawiające zapewne pod wpływem nawiedzania przez ducha piwnego chcą wprowadzić cenzurę. Oj nieładnie...

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2007, 20:25 

Mohery i innego typu rydzykowe twory nie są grupą reprezentującą katolików w naszym nieszczęsnym kraju. Nie można oceniać wszystkich, po zachowaniu grupy pseudo-wierzących.

To tak samo, jakby całą scenę polskiego BF'a określać na podstawie zachowania cheaterów w grze, bezmózgowców i trollów wypowiadających się na tym forum. Gdyby tak miały wyglądać kryteria oceny, to wyszłoby, że wszyscy są [...].

Niestety, ale niektórych aspektów chrześcijaństwa się nie wyzbędziecie. Wszak data [2007 rok] nie jest obojetna. Liczymy lata od narodzenia Jezusa. Czy teraz będziecie twierdzić, że podawanie daty od momentu przyjścia Jezusa na świat będzie ingerować w waszą prywatność, tudzież skłaniać ludzi do przymusowej wiary???

Jest różnica pomiędzy własnym zdaniem, a obrażaniu czyichś uczuć (nie tylko religijnych).

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2007, 20:54 

Cytuj:
To tak samo, jakby całą scenę polskiego BF'a określać na podstawie zachowania cheaterów w grze, bezmózgowców i trollów wypowiadających się na tym forum. Gdyby tak miały wyglądać kryteria oceny, to wyszłoby, że wszyscy są [...].

Zdajesz sobie sprawe, ze 80% graczy FFA to warzywa? :}

Cytuj:
Czy teraz będziecie twierdzić, że podawanie daty od momentu przyjścia Jezusa na świat będzie ingerować w waszą prywatność, tudzież skłaniać ludzi do przymusowej wiary???

Nie, dopóki cały świat tak robi. gdyby jednak było tak tylko w Polsce - owszem.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2007, 21:04 

A gdybyśmy mieli, w przeciwieństwie do większości świata, ruch lewostronny, to też byś walczył o "normalizacje"? ;]

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 00:04 

A głupszego argumentu nie było? Każdy kraj ma inne przepisy i tyle. Przepis to coś narzucone odgórnie i OBOWIĄZKOWE a za łamanie go zgarnia sie kary. Religia z tego co mi wiadomo taki status ma tylko w państwach muzułmańskich...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 01:56 

A data to nie przepis? Tu spudłowałeś Lailonn, a argument trafny.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 07:38 

W żadnym wypadku bo dla Karego "normalizacja" to ujednolicenie i jednakowość. Ja nigdzie nie napisałem byśmy na całym świecie mieli 1 "słuszną" religię.

Przepis mówiący "liczymy od tego miejsca lata" obowiązuje wszędzie i nawet w innych religiach więc argument chybiony.

Zresztą dla dobra nas wszystkich musi być jednolity system czasu/wag i miar.

Cytuj:
Przed wyznaczeniem początku ery chrześcijańskiej lata liczono od założenia Rzymu. Dopiero po ponad 500 latach, po śmierci Chrystusa papież Jan I, postanowił wprowadzić sposób liczenia od narodzin Jezusa. Obliczenia wykonał w roku 525 n.e mnich Dionysius Exiguus wyznaczył datę narodzin na 754 lat "od założenia Rzymu". Późniejsze badania wykazały, że pomylił się o 6/7 lat. Jednak wyznaczony przez niego sposób liczenia stał się na tyle powszechny, że jest używany do dnia dzisiejszego.

Nie muszę chyba nic więcej dodawać?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 08:51 
Moderator forum

Lailonn napisał(a):
Nie, dopóki cały świat tak robi. gdyby jednak było tak tylko w Polsce - owszem.

Wrodzone kompleksy narodowościowe czy obiciążenie genetyczne wielu Polaków i poczucie niższości skłania ludzi do pisania czegoś takiego ?

Dlaczego nie możemy mieć czegoś inaczej niż unifikująca się Europa ?

Popatrz na historię i przemyśl jedną rzecz - czy tym, którzy chcieli unifikować wszystko - udawało się ?
I co się działo gdy już tego dokonali (w większym lub mniejszym stopniu) ?

Jeśli wszystko będzie w Europie takie samo to Ci, którzy teraz krzyczą "tak, tak" za chwilę będą chcieli różnic i będą przeciw ... taka już ludzka natura.

Różnica tylko taka, że jedni ją rozumieją a inni ślepo za nią podążają ...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 10:00 
Moderator forum

Przyłączę się na chwilę. Moim zdaniem nie jest prawdą, że w takim kraju, jak Polska, odwrócenie się od wiary katolickiej to oznaka bezmyslności. Wręcz przeciwnie, wymaga to odwagi. Na moim własnym przykładzie - ochrzczono bez pytania, komusia również, chodzenie na religię - koniecznie, chodzenie na mszę z babcią za rączkę, bierzmowanie tak - bo jak nie to cała rodzina się obrazi itd itp... a teraz tym bardziej kontrola nad chodzeniem na religię jest ułatwiona, w związku z wprowadzeniem jej do szkół. Zanim dojrzałem do przekazania rodzince że nie wierzę w Boga głoszonego w Kościele Katolickim, że w ogóle w nic nie wierzę, gdyż koliduje to z racjonalnym obrazem świata dokumentowanym badaniami naukowymi, musiało upłynąć sporo czasu. I sporo przemyśleń.

Acha - wtedy nie było ani Gazety Wyborczej (zresztą czytam ją mniej więcej raz na rok, jak nie mam nic innego do czytania, a to akurat leży) ani większości innych wymienionych tu czasopism.

PS: Wnioski z historii made by EST:

1) Katolicyzm nie jest naszą natywną religią. Został wprowadzony siłą - polecam zapoznanie się z mrocznym dla Polski okresem po śmierci Chrobrego.
2) Przyjęcie przez Mieszka religii chrześcijańskiej miało swoje dobre strony - Mieszko za przeproszeniem kumał czaczę - Lailonn wymienił juz dlaczego. Gdyby Polanie nie przyjęli tej religii, mogłoby się to dla nich skończyć tak, jak dla Słowian Zachodnich czy Prusów, sąsiadujących z nami plemion które po prostu przestały istnieć w obliczu miłosierdzia. Nie od rzeczy jest też wspomnieć o Litwie, która przyjęła chrzest w ostatnim chyba momencie, pod groźbą unicestwienia. Nam - dzięki Mieszkowi - zostało to oszczędzone.

Nad dalszą historią nie ma się co rozwodzić, przynajmniej mnie się nie chce...

Edit: Co zaś się tyczy europejskiego "modnego ateizmu", to ja osobiście nie dziwię się Francuzom, czy Holendrom, że unikają religii jak ognia, bo po takiej ilości wewnętrznych wojen religijnych i masowych rzezi na tym tle, doszli po prostu do odpowiednich wniosków. I nie dziwię im się, że religia jest dla nich rzeczą, która powinna zostać w domach. I tylko tam. W Polsce na szczęście (albo na nieszczęście) nie zdarzyły się większe wewnętrzne wojny na tle religijnym, bo albo utraciliśmy tereny, na których katolicyzm był mniejszością, albo ludność wysiedlono, dzięki czemu pozostała Polska katolicka. Nie zmienia to jednak faktu, że to religia była w tle sporej części naszych krwawych wojen.

Podpis nieczytelny...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 11:46 
Oldboy Battlefield.pl

w 101% popieram kolegę powyżej :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 11:58 

Ale założę się, że gdyby szkoły i zakłady pracy były otwarte w święta kościelne, specjalnie dla ateistów, to na pewno zrezygnowalibyście tego dnia z nauki lub pracy. A dlaczego? Bo jak taki katolik ma wolne, to czemu inni nie mogą mieć tego przywileju. Fakt faktem, że religia jest ułatwieniem życia, a nie przeszkodą na jego drodze. Generalnie wszyscy ludzie korzystają z czasu wolnego, jaki dają im święta (Bożego Narodzenia, Wielkanocne...).

Rozumiem, jakby na znak wiary mieli obcinać wierzącym ręce albo nogi. Ale tak nie jest. Czy to, że ktoś został ochrzczony wbrew jego woli, diametralnie zmienia jego sytuację w dzisiejszym świecie? Czy sprawi to, że nie odniesie sukcesu, będzie się gorzej uczył, będzie mieć na sobie jakąś klątwę, będzie skazany na potępienie? Nie rozumiem tego wypierania się chrztu i komunii.

A ciekawi mnie za to jedna rzecz: czy nigdy nie dostaliście na gwiazdkę żadnego prezentu, nie ubieracie w domach choinek, bądź też nie robicie pisanek (pomijam brak zdolności pichcenia)?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 12:07 
Oldboy Battlefield.pl

kary15, akurat przerwy z powodu świąt mnie nie dotyczą. System zmianowy w pracy ma tę zaletę/wadę, że święto czy nie, musisz przyjść do pracy ;) Co do świąt... choinki nie ubieram, chociaż stoi w domu na święta - dla mnie jest obojętna. Jedyne święto jakie "respektuję", żeby nie robić przykrości rodzinie, to wigilia... resztę świąt olewam i traktuję jak normalny dzień :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2007, 12:28 
Moderator forum

EST_PL napisał(a):
Nie zmienia to jednak faktu, że to religia była w tle sporej części naszych krwawych wojen.

Tak była - całe szczęście.
Bo była często ostatnim bastionem polskości.

Wypieranie się tego i mówienie, że katolicyzm to jedno a Polska to drugie jest cholernie obłudne.
Wystaczy zerknąć w historię, którą często podpieracie swoje argumenty.

Żeby nie było - strasznie mierzi mnie instytucja/firma zwana kościołem (ta, której dyrektorami są opaśli, żyjący w przepychu biskupi - mający już mało wspólnego z księżmi jakich chciał Jezus). Wkurza mnie wiele dziwnych zachowań owej instytucji - ale nie zmienia to nic w tym w co wierzę.

Dla mnie Polska i wiara katolicka to nierozerwalne jedno - conajmniej w historii Polski XX wieku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2