Teraz jest 30 lis 2024, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2003, 19:01 

No no Paweł-jestem pod wrażeniem!Tin-tak głupkowatej odpowiedzi tu jeszcze nie było-my tu dyskutujemy,klocku!
Co do wielkiejrzeczpospolitej-potęga,zakładnicy rządzą! :D

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2003, 12:00 

Mam pytanie dla wszystkich chcących wprowadzić w Polsce system autorytarny lub dyktaturę:

Dlaczego optujecie wciąż za narodowym socjalizmem, a pomijacie inny ustrój - KOMUNIZM :?:

W komunizmie, (do którego nasze państwo dążyło) nie było bezrobotnych, każdy miał pracę, Polska była w pierwszej dziesiątce potęg gospodarczych świata, nie było za dużo przestępców (dla niektórych ważny szczegół, "dresów" też tam nie było :wink: ), każdy, kto chciał mógł studiować. Dlaczego więc nie chcecie wprowadzić w Polsce komunizmu :?: Piszecie tylko, jaki to nazizm (narodowy socjalizm) był wspaniały.

Tak naprawdę jest to tylko pytanie retoryczne, dokładnie wiem, dlaczego nikt nie chce komunizmu (lub państwa, które do niego dąży). Niektórzy z nas (lub ojcowie niektórych z nas) żyli w takim systemie i wiedzą, że nie jest on wspaniały. Narodowy socjalizm jest dla nas zbyt odległą historią, aby móc odczuwać jego ciężar na własnym ciele.

Jestem przeciwnikiem wszelkich ustrojów państwowych wiążących wolną wolę swoich obywateli.

W oderwaniu od powyższego:

Dowodca_Pawel napisał(a):
A jeśli nie widzisz różnicy miedzy demokracją a republiką to powiem jaka ona jest: Demokracja to: głosowanie w wyborach na sejm i prezydenta, wybieranie partii itp. czyli po krótce rządy ludu. A republika to rządy monarchy i sejmu a nie ludu.

Dowódco Pawle, to Ty nie widzisz różnicy pomiędzy demokracją a republiką !

Tłumacząc to najprościej:

Republika ( łac. Res publica, czyli rzecz publiczna, wspólna), jest to forma ustroju, w której dokonuje się wyboru władzy zwierzchniej, w postaci głowy państwa i parlamentu na określony czas.

Demokracja(gr. demokratia, władza ludu), ustrój polityczny, w którym władza należy do ludu, społeczeństwa, władztwo nie skupia się w jednym ręku.

Demokracja często przybiera formę republiki (sic!)

Rządy monarchy to jest Monarchia. Rządy monarchy i sejmu, mogą być realizowane w formie monarchii konstytucyjnej.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2003, 12:25 

Praetorius troszeczke sie pogubiłem ale i tak byłem blisko :) a co do monarchy to po prostu lepiej to brzmi od głowy państwa i przepraszam za tą pomyłkę.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2003, 12:50 

Praetorius troszeczke sie pogubiłem ale i tak byłem blisko :) a co do monarchy to po prostu lepiej to brzmi od głowy państwa i przepraszam za tą pomyłkę.

Nie ma sprawy :)

Tak dla ścisłości jeszcze:

Monarcha (również, w najprostszy sposób tłumacząc) to dożywotni zwierzchnik państwa, przeważnie o dziedzicznej władzy, przyjmujacy tytuł cesarza, króla, księcia itp. Monarchia jest formą państwa, typową dla feudalizmu.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2003, 13:49 

Preatorius coraz bardziej mi przypominiasz prawnika :) a co do manifestu to bardziej nasi przodkowie przewracają sie w grobach z powodu tej rewolty i rozłam rodaków polskich. Polsce nie potrzebne są rewolty tylko współpraca i odanie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2003, 15:07 

Preatorius coraz bardziej mi przypominiasz prawnika :)

Może dlatego, że nim jestem :lol: :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2003, 08:11 

Panowie,wspaniała dyskusja,ale nie na temat.Druga sprawa-kto uważnie czytał manifest ten wie że nie chodzi o dokładną kopie nazizmu niemieckiego(no,parę elementów bym zostawił) ale wersje bez karygodnych błędów-chodzi tylko o ład i sprawiedliwość-coś czego obecnie nie ma.Obecna sytuacja w Polsce to anarchia...Dziwie się że Polska jest jeszcze nazywana państwem.To raz.Dwa-jak juz wspomniałem,mam trzy dyszki i dobrze pamietam czasy komunizmu-jestem z Gdańska-to u nas zmieniała się historia świata(nie pierwszy raz,zresztą).Swoje widziałem i swoje wiem-powtórnie,nie chodzi o żaden komunizm,czy wyście powariowali?Owszem,podobieństwa występują ale wersje komunizmu i faszyzmu znane nam z historii były spaczone przez ludzi i sa dalekie(zwłaszcza komunizmu) od utopijnej teorii.Trzy-z tymi przodkami to różnie bywało-niektórzy byli na Syberii-myślę że Ci się nie przewracają.Moj pradziadek walczył na górze Sw.Anny,dziadek w 1939 walczył pod Toruniem w polskiej artylerii a w 1943 trafił na front wschodni,walczył w Wehrmachcie...a potem był na Syberii,dziadek Wehrwolfa też,zresztą.Więc nie pieprzcie mi o komuniżmie,proszę.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2003, 12:38 

O komunizmie napisałem tylko po to, aby zmusić, co niektórych do chwili zastanowienia nad systemem totalitarnym. Sam jestem wyznawcą zasady:
Better death then red :!:

panzerjager napisał(a):
Więc nie pieprzcie mi o komunizmie, proszę. .

Tak myślałem, że pewne porównania do tego systemu nie będą Ci się podobać, tylko dlaczego :wink: ?

panzerjager napisał(a):
(...)nie chodzi o dokładną kopie nazizmu niemieckiego(no,parę elementów bym zostawił) ale wersje bez karygodnych błędów-chodzi tylko o ład i sprawiedliwość-coś czego obecnie nie ma.

Panzerjager sprecyzuj może co rozumiesz pod pojęciem ład i sprawiedliwość.

Rozumiem, że konstatujesz obecny system w Polsce i chcesz zaprowadzić ład i sprawiedliwość, ale czy ta sprawiedliwość to ma być społeczna, czy może zgodna z ideologią narodową? Obie próbowano wprowadzić i się jakoś nie sprawdziły.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2003, 15:39 

Panzerjager ty jesteś patriotą? Zachowujesz się jak szlachta której jeśli coś się nie podobna to odrazu robią rewolte przez właśnie takie reowlty nasze państwo było rozbierane i byś może dał spokój i zaczoł pomagać ludziom (lub np. wierzył w nas naród) a nie dzielił teraz polske tak jak podzielono berlin,czyli na część dymokratyczną i fatysztowską. A co do faszyzmu to z diabła nie zrobisz anioła wierz mi.

Patch 1.1 :) :
Wiem że Berlin został podzielony po wojnie na komunistyczną i demokracyjną część tylko trochę zmieniłem to żeby bardziej obrazowało to jakby ten podział wyglądał :).

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2003, 23:01 

Tin jesteś ********* kaszubem :evil: wiesz? Mam nadzieję że ktoś ci to już mowił. Jeśli nie to już wiesz.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lut 2003, 00:50 

komunizm?!
nie dzięki prowadzę
rzeczywiście ustrój był zajebisty-życie na kredyt, dzięki temu mamy teraz zajebisty dług zagraniczny sięgający 26 mld dolców. I jakoś nie widzę aby ludzie starego systemu zdołali to spłacić

Tytuł:
PostNapisane: 15 lut 2003, 15:45 

jerzul napisał(a):
komunizm?!
nie dzięki prowadzę
rzeczywiście ustrój był zajebisty-życie na kredyt, dzięki temu mamy teraz zajebisty dług zagraniczny sięgający 26 mld dolców. I jakoś nie widzę aby ludzie starego systemu zdołali to spłacić

W pełni się z Tobą zgadzam Jerzul :D

Żyjąc w okresie, który umownie można nazwać komunizmem, mogliśmy zobaczyć jego negatywne strony. Nazizmu nie pamiętamy, dlatego może się wydać niektórym taki atrakcyjny (na takiej zasadzie, jak młodzież zachodnia, w latach 60-tych, zafascynowana była komunistycznymi rozwiązaniami).

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2003, 00:21 

hie hie i w ten sposób dałem się wciągnąć do dysputy :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lut 2003, 13:15 

Panowie wstyd! W przeddzień ważnych decyzji i wydażeń dla naszego kraju lenistwo opanowało was i nie dopisujecie już się!!! A niedawno ktoś tu wątpił w patriotyzm panzerjagera. A teraz co??? Dupa!!! :evil: Sami macie to gdzieś. A do wszelkich wątpiących w to że panzerjager jest patriotą niech dotrze to że ja sie nie trzymam z ludżmi którzy nimi nie są. A skoro to moj najlepszy kumpel to znaczy że jest on PRAWDZIWYM PATRIOTĄ. Koniec wywodu!!! :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 2 mar 2003, 00:56 

Ludzie pwoiedzieli sobie co o sobie myślą i jest dobrze. Patriotyzm? Nasza ludnośc nei zna już tego słowa i potrzebny im będzie jakiś mocny zaborca żeby sobie przypomnieli. Bo z ludzmi tak to jest że walczą o coś czego nei mają jak już to dostaną to po co dalej walczyć?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2