Mam pytanie dla wszystkich chcących wprowadzić w Polsce system autorytarny lub dyktaturę:
Dlaczego optujecie wciąż za narodowym socjalizmem, a pomijacie inny ustrój -
KOMUNIZM
W komunizmie, (do którego nasze państwo dążyło) nie było bezrobotnych, każdy miał pracę, Polska była w pierwszej dziesiątce potęg gospodarczych świata, nie było za dużo przestępców (dla niektórych ważny szczegół, "dresów" też tam nie było

), każdy, kto chciał mógł studiować. Dlaczego więc nie chcecie wprowadzić w Polsce komunizmu

Piszecie tylko, jaki to nazizm (narodowy socjalizm) był wspaniały.
Tak naprawdę jest to tylko pytanie retoryczne, dokładnie wiem, dlaczego nikt nie chce komunizmu (lub państwa, które do niego dąży). Niektórzy z nas (lub ojcowie niektórych z nas) żyli w takim systemie i wiedzą, że nie jest on wspaniały. Narodowy socjalizm jest dla nas zbyt odległą historią, aby móc odczuwać jego ciężar na własnym ciele.
Jestem przeciwnikiem wszelkich ustrojów państwowych wiążących wolną wolę swoich obywateli.
W oderwaniu od powyższego:
Dowodca_Pawel napisał(a):
A jeśli nie widzisz różnicy miedzy demokracją a republiką to powiem jaka ona jest: Demokracja to: głosowanie w wyborach na sejm i prezydenta, wybieranie partii itp. czyli po krótce rządy ludu. A republika to rządy monarchy i sejmu a nie ludu.
Dowódco Pawle, to Ty nie widzisz różnicy pomiędzy demokracją a republiką !
Tłumacząc to najprościej:
Republika ( łac.
Res publica, czyli rzecz publiczna, wspólna), jest to forma ustroju, w której dokonuje się wyboru władzy zwierzchniej, w postaci głowy państwa i parlamentu na określony czas.
Demokracja(gr. demokratia, władza ludu), ustrój polityczny, w którym władza należy do ludu, społeczeństwa, władztwo nie skupia się w jednym ręku.
Demokracja często przybiera formę republiki (sic!)
Rządy monarchy to jest
Monarchia. Rządy monarchy i sejmu, mogą być realizowane w formie monarchii konstytucyjnej.