Teraz jest 27 lis 2024, 19:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2007, 21:23 

Jako, że od jakiegoś czasu mam szybszy-bardziej prądożerny sprzęt i dodatkowo kupiłem sobie akwarium a wiadomo akwarium to dodatkowo mocne świetlówki, grzałka i inne duperele pokusiłem się o zmierzenie ile co pobiera. Wszystkie podane niżej wyniki sprawdzane były profesjonalnym amperomierzem i dla sieci @230V.

Najpierw mój sprzęt: C2D 6300 1860@2900 VC@1.304, 2x1GBRAM, 3xHD, DVD, Galaxy 7900GS@620/1700, Audigy 5.1, zasilacz 420W, modem USB, buda dobrze wietrzona wentylatorami.

- Najbardziej zaskakujący jest wynik poboru prądu gdy komputer jest wyłączony ale zasilanie nie jest odłączone plus działające zasilacze od LCD, głośników a wynosi 34.5W !?. Po odłączeniu zasilaczy od LCD i głośników spada do 30W.

- Komputer zaraz po załadowaniu WinXP z włączonym monitorem - 218W

- spokojniejsza gra 243W - jakiś RTS 3D - bez przeciwników

- wymagająca gra 280W

- komputer zostawiony w spokoju - wyłączone dyski, wyłączony monitor 172W

Zaskakujące są też wyniki w przypadku załączonej w biosie "oszczędnościowej" funkcji obniżania mnożnika procesora w przypadku gdy komp chodzi na jałowym biegu i obniżenia częstotliwości GPU z 600 na 240 w trybie 2D - nic to nie daje, pobór właściwie taki sam. Z tego co wiem prądożerne jest zwiększanie napięcia na procek i inne komponenty płyty.

- komputer niepodkręcony (1.86GHz, domyślne napięcia) po uruchomieniu XP, plus LCD, głośniki, modem - 181.7W

I jeszcze coś nie związanego z komputerami:
Świetlówka OSram 21W - 16W
TV21'' w uśpieniu 9,2W - sporo coś
ten sam TV po włączeniu 60W

Podsumowując, króciutko warto czasami wyłączać komputer na noc ;) i to najlepiej tym pstrykaczem na zasilaczu.

* średniej mocy żarówka to 60W.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, 21:35 

watomierz dostałeś na urodziny ?:D

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, 21:36 

Dzieki wielkie za takie informacje sam zamierzałem sie zabrać za sprawdzenie tego ile $ zabiera moj komp, ale niestety jakoś sie z tym ociagałem. Hm cóż teraz pomysle nad tym czy warto zostawiać kompa jezeli nic sie nie sciaga :D i tak sobie chodzi.

Niepotrzeba Watomierza :D prawo Ohma( heh zebym nie pomylil P = U*I) :P i mamy wynik
Prawo Ohma mówi m.in. o rezystancji czyli R = U / I , chociaż można zastąpić R na moc czyli P (wzory są identyczne), ale nie jest to prawo Ohma, tylko już coś innego.
Prawo Ohma - natężenie prądu stałego I jest proporcjonalne do całkowitej siły elektromotorycznej w obwodzie zamkniętym lub do różnicy potencjałów (napięcia elektrycznego) między końcami części obwodu nie zawierającej źródeł siły elektromotorycznej.
I = U / R

sry musiałem, technikum elektroniczne robi swoje, niestety ;) / Tom@s

Ostatnio edytowano 10 maja 2007, 21:40 przez Dandi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, 21:39 

Piotr3k napisał(a):
watomierz dostałeś na urodziny ?:D

Nie, rachunek z Zakładu Energetycznego na prawie 300zł :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, 21:42 

E nie przejmuj sie zawsze mógłbyć wiekszy :D duzo wiekszy

PostNapisane: 10 maja 2007, 23:09 

skandal napisał(a):
warto [...] wyłączać komputer na noc ;) i to najlepiej tym pstrykaczem na zasilaczu.

wow, to ktos robi inaczej gdy nie uzywa kompa? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 00:16 

A ja tak z ciekawości - poproszę o podanie modelu urządzenia pomiarowego i przybliżenie metody pomiaru, bo bez tych danych Twoje wyniki są mało wiarygodne.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 01:39 

Miernik już oddałem i pamiętam tyle, że duży i czarny :) był, napis: multimeter coś tam model: 20 i cena 320 zł. Co do metody pomiaru amperomierzem - metoda w tym przypadku jest jedna i jej użyłem. Zresztą parę tygodni temu tak na szybko tyle, że właśnie innym, też czarnym ale mniejszym :P amperomierzem mierzyłem pobór prądu przy maksymalnej pracy i w spoczynku. Pamiętam, że wynik maksymalnego poboru wyszedł mi tak samo jak teraz.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 07:39 

To zapytam inaczej - czy ten miernik jest przystosowany do pomiaru poboru prądu zasilaczy impulsowych?

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 10:12 

Kurde a kiedyś w jakiejś prasie podawali że to telewizor pobiera najwiecej prądu. Widać kompy tak poszły do przodu że żrą ile popadnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 10:19 

Blood napisał(a):
To zapytam inaczej - czy ten miernik jest przystosowany do pomiaru poboru prądu zasilaczy impulsowych?

Nie wiem ale mogę się dowiedzieć - dam znać jeśli ma to jakieś większe znaczenie. Napisałbyś może co ci nie pasuje w tych wynikach. Maksymalny pobór prądu przez różne konfiguracje kompów nietrudno znaleźć w internecie - wyniki są podobne, rachunki za prąd też coś świadczą, że TV w uśpieniu też trochę żre to już wcześniej słyszałem z kilka razy. Jedynie zastanawiąjący jest tak duży pobór prądu 'wyłączonego' komputera.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 10:25 

tutaj macie moj pomiar (zaladowany windows i chodzacy winamp):[10sekund]
http://img206.imageshack.us/my.php?imag ... &width=320
(sorry za zla jakosc video, ale filmik zostal nagrany telefonem, aczkolwiek wartosci da sie odczytac)

mój sprzęt: Pentium IV 3.0 ghrz, 1024mb DDR-Ram, GeForce 6600GT, zasilacz AC 230

btw. prawda jest ze gdy komputer jest wylaczony to i tak ciagnie mi ok 35W(chyba to idzie na bateryjke w wiekszosci ?)

ps. jesli mi sie uda ladniej oswietlic ten miernik, to moze pozniej dam ladniejszy pomiar.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 11:07 

gdzieś na forum było ile co pobiera,nawet były linki do energii i ich stawek,mi przez cały miech komp podiera energii za około 70zł tak wyszło z cennika energii

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 11:09 

Chyba nie tylko bateryjka :lol: przy niektórych konfiguracjach czy też ustawieniach biosu pięknie świeci się optyczna myszka przy niby wyłączonym kompie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 11:35 

Nie ma to jak UPS 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2