Teraz jest 27 lis 2024, 19:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2007, 11:59 
Oldboy Battlefield.pl

więc tak, jako żem n00b jeśli chodzi o zabawy z technologią flash, a chcę sobie zrobić private site w tej technologii, to pytam... od czego zacząć?

poszukać w necie jakichś poradników? podobno programem macromedia coś tam można łatwo i szybko zrobić site... nie potrzebuję jakichś wyszukanych bajerów, ot chce sobie zrobić kilka fajnych przejść menu zamiast tradycyjnych linków i tyle...

byłbym więc wdzięczny za jakąkolwiek formę pomocy ^^
a tymczasem idę zapytać wujka googla o to :D

hlp? :>

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 12:22 

proponuje zacząć od kupienia pół litra :P

przeczytac poradnik jak sie korzysta z flasha i zabrać sie za strony typu good-tutorials.com

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 12:50 

O tym napisano mnóstwo książek, więc w internecie też powinno gdzieś być.

http://www.flashzone.pl/ <- gotowe przykłady do ściągnięcia, można je chyba później dostosować do własnych potrzeb

Jakbyś miał problemy we flashu to wal do mnie, sam całkiem nieźle sobie w tym radzę.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 13:16 

Procz ksiazek jest cala masa dobrych video tutoriali w necie, dla poczatkujacych i zaw.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 13:33 

Ja zaczynałem (szczerze mówiąc nadal jestem początkujący) zabawe z Flashem robiąc tutoriale ze strony http://www.tutorialized.com Tam jest ponad 1800 tutoriali do flasha (są też tutoriale do innnych programów). Jak poznasz podstawy działania programu, już będziesz mógł sam coś zrobic.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 21:56 
Oldboy Battlefield.pl

ok, dzięki, coś zacznę kombinować w tym kierunku :)

btw: jaki program najlepiej używać do takiej zabawy? są jakieś darmówki warte uwagi?

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 23:14 

Hmm, Flash mimo ceny zmiata wszelką konkurencję i nie słyszałem o żadnej alternatywie co by była równie funkcjonalna.
Jak robisz private site, to myślę że 30 dniowa wersja ci wystarczy.
Ewnetualnie mogę coś w miarę nieskomplikowanego dla ciebie zrobić, ale ostatnio jestem troszkę zabiegany
(8 testów od 3 września i 6 kolejnych zapowiedzianych! W 3ciej klasie gim! P******** ich czy co?! :evil: ).

:wink:

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 23:47 

Tom@s w zasadzie to Macromedia Flash 8 do 2d czyli stronek i bannerów.
Wyszedł też ostatnio Adobe Flash w pakiecie Suite CS3, ale nie miałem go okazji obejrzeć.

Mogę ci dać taką radę, żebyś od razu nauczył się robić porządnie, czyli aby twoja strona była zbudowana z kilku flashy, a nie z jednego dużego. Wtedy np, każdy dział jest innym plikiem i nie trzeba ładować wszystkiego naraz ( główny flash ładuje w siebie top, menu, podstrony itd ). Tego ci już nie pokażę, bo za wczasu się nie nauczyłem i już mi się nie chce :)
Na pewno nie używał bym żadnych "kreatorów" stron, na których coś tam zrobisz, ale nie będziesz miał pojęcia dlaczego działa.

Masz tu zarys animacji:
http://www.kgw.daap.net/www.fla
otwierasz we flashu 8 -> file -> publish

Klikasz na pierwszy button, i wciskasz F9
Pojawi się ActionScript sterujący animacją.
Animacja znajduje się wewnątrz prostokątu żółtego, który jest MovieClipem i nazywa się Okno

Kod:
on (press) {
   tellTarget ("okno") {
      gotoAndPlay(1);
   }
}

Działa to tak, że

Kod:
przy wciśnięciu myszy {
powiedz prostokątowi Okno {
żeby odgrywał klatkę nr 1 (wewnątrz siebie samego), aż napotka klatkę ze skryptem stop.
}

Animacja leci sobie od 1 do xx klatki, widzi na ekranie ruszające się okienko ( przemieszcza się poziomo z klatki 1 do xx ) i napotyka klatkę w której napisane jest "Witaj na mojej super stronie itd" i w tym momencie się zatrzymuje (w tej samej klatce jest ActionScript stop(); ). W ten sposób osiągasz wrażenie strony internetowej, i wygląda to przy zmyślnej animacji bosko, a jest banalne.

Pobaw się klikając 2x w guziki i żółty prostokąt. Mnie było to trudno pojąć, nie mając z początku pojęcia o flashu, tak samo jak trudno jest to wytłumaczyć. Najlepiej żeby pokazał ci to kumpel w domu, na konkretnym przykładzie.

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, 14:10 

fth napisał(a):
Wyszedł też ostatnio Adobe Flash w pakiecie Suite CS3, ale nie miałem go okazji obejrzeć.

Dodali w nim ActionScript w wersji 3.0, który został kompletnie odmieniony - po prostu cała składnia, styl, metody są inne (z tego co się dowiedziałem). To chyba wszystko co tam dali nowego.

Kod:
on (press) {
   tellTarget ("okno") {
      gotoAndPlay(1);
   }
}

Metoda tellTarget wywodzi się z AS 1.0 i IMO jest już chyba rzadko używana, zaleca się stosowanie adresów (względnych lub bezwzględnych), wyglądołoby to tak:
Kod:
on (press) {
   _root.okno.gotoAndPlay(1);
}

Wracając do samej nauki, to wszystkie funkcje masz opisane w pomocy flasha (F1) i jak kumasz angielski to sobie poradzisz.

Strefa czasowa: UTC + 2