Tom@s w zasadzie to Macromedia Flash 8 do 2d czyli stronek i bannerów.
Wyszedł też ostatnio Adobe Flash w pakiecie Suite CS3, ale nie miałem go okazji obejrzeć.
Mogę ci dać taką radę, żebyś od razu nauczył się robić porządnie, czyli aby twoja strona była zbudowana z kilku flashy, a nie z jednego dużego. Wtedy np, każdy dział jest innym plikiem i nie trzeba ładować wszystkiego naraz ( główny flash ładuje w siebie top, menu, podstrony itd ). Tego ci już nie pokażę, bo za wczasu się nie nauczyłem i już mi się nie chce
Na pewno nie używał bym żadnych "kreatorów" stron, na których coś tam zrobisz, ale nie będziesz miał pojęcia dlaczego działa.
Masz tu zarys animacji:
http://www.kgw.daap.net/www.fla
otwierasz we flashu 8 -> file -> publish
Klikasz na pierwszy button, i wciskasz F9
Pojawi się ActionScript sterujący animacją.
Animacja znajduje się wewnątrz prostokątu żółtego, który jest MovieClipem i nazywa się Okno
Kod:
on (press) {
tellTarget ("okno") {
gotoAndPlay(1);
}
}
Działa to tak, że
Kod:
przy wciśnięciu myszy {
powiedz prostokątowi Okno {
żeby odgrywał klatkę nr 1 (wewnątrz siebie samego), aż napotka klatkę ze skryptem stop.
}
Animacja leci sobie od 1 do xx klatki, widzi na ekranie ruszające się okienko ( przemieszcza się poziomo z klatki 1 do xx ) i napotyka klatkę w której napisane jest
"Witaj na mojej super stronie itd" i w tym momencie się zatrzymuje (w tej samej klatce jest ActionScript
stop(); ). W ten sposób osiągasz wrażenie strony internetowej, i wygląda to przy zmyślnej animacji bosko, a jest banalne.
Pobaw się klikając 2x w guziki i żółty prostokąt. Mnie było to trudno pojąć, nie mając z początku pojęcia o flashu, tak samo jak trudno jest to wytłumaczyć. Najlepiej żeby pokazał ci to kumpel w domu, na konkretnym przykładzie.