Teraz jest 17 lis 2024, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 cze 2009, 09:30 

Mnie ich program przekonuje: http://www.tvn24.pl/12691,1602977,0,1,p ... omosc.html

To polski oddzial: http://www.partiapiratow.org.pl/

Po ostatnim projekcie ustawy, ktory pojawil sie w Brukseli o "Pakietowaniu Internetu" uznalem, ze nie ma alternatywy wsrod debili.

http://www.tvn24.pl/12690,1597491,0,3,z ... omosc.html
http://www.tvn24.pl/12690,1598780,0,3,b ... omosc.html

Ustawa nie przeszla, ale bylo goraco, bo wielu owych idiotow byla "ZA". Miedzy innymi w ramach buntu chce swoj glos oddac na partie piratow :wink: . Program maja fajny.

PostNapisane: 6 cze 2009, 10:28 
Redaktor Battlefield.pl

Obrazek

1 Wydaje ci się że to śmieszne? Przecież to są 'upgrejdowani' Kononowicze. Pójdą do parlamentu i popłaczą się na sam widok tego wielkiego budynku. Przecież nie zalegalizują piractwa.

2 Czy mi się wydaje czy te linki prowadzą do tego debilnego newsa, z którego Anna Streżyńska 'tłumaczyła się' na łamach Gazety Wyborczej, wyjaśniając że to wcale nie ogranicza żadnych praw i wszystkie organizowane petycje są bez sensu?

Z drugiej strony głosujcie na kogolwiek byle nie na pis... :roll:

I'm as cold as the cold wind blows

PostNapisane: 6 cze 2009, 14:33 

Wiecie ile grozi za agitacje w czasie ciszy wyborczej? :mrgreen:

PostNapisane: 6 cze 2009, 14:40 

"Zgodnie z prawem ten, kto w czasie ciszy wyborczej poda wyniki przedwyborczych sondaży, podlega karze grzywny od 500 tys. do 1 mln zł. Grzywna grozi także za prowadzenie agitacji w czasie ciszy wyborczej."
Czyli dużo :D

PostNapisane: 8 cze 2009, 07:52 

OMG! Wlasnie dowiedzialem sie od kogos takiego jak "dominiko" na kogo mam glosowac... :lol: Od dzis zawsze bede glosowal na nie-kononowiczowatego Palikota.

Moja wypowiedz oczywiscie nie narzuca mojego "jedynie slusznego" pogladu. Na PO glosowalbym, gdyby nie ich brzydkie zabiegi wzgledem PiS'u, ktorego przedstawiciela nie moge jakos sluchac, kilka afer i niespelnione obietnice wyborcze (wzgledem mnie a nie z idiotycznych spotow PiS).

A Kononowicz? Byl to wazny symbol, ktory sam fakt, ze mial miejsce w polskiej polityce pokazal jak nisko upadla. Bylo to zorganizowane przez studentow politologii i odniosl dosc duzy sukces (w glosach) i rozglos z bardzo minimalnymi wkladami finansowymi. Byl rowniez alternatywa.

Uwazam, ze partia piratow jest lepsza jako bunt, niz wogole nie isc do urn, co wlasnie sam zrobilem :?

PostNapisane: 8 cze 2009, 13:57 
Redaktor Battlefield.pl

No to co masz do powiedzenia skoro nie głosowałeś na nikogo ? Właściwie nic.

PO to nie jedyna alternatywa na kaczystów. Głosować na partię piratów jako bunt??? przeciwko czemu??? piractwu ? Kononowiczowi / Palikotowi ? demokracji ? A z Krzysztofa K nie ma się co śmiać, czasem go spotykam jak idę do szkoły (nie żartuję, mieszka jakieś 300m ode mnie) i wcale mu lekko nie jest, te miliony odwiedzin na youtubie wcale mu nie pomogły, tylko został wyśmiany przez całą Polskę "dzięki" nie mającym co robić studentom...

PostNapisane: 8 cze 2009, 15:01 
Moderator forum

PPP jak się okazało weszła ze Szwecji do PE. I dobrze. Nie dajcie sobie wmówić że głosując na małą partię "tracicie głos". Wielu by chciało żebyście w to uwierzyli.

Dominiko - rozumiem że twoja postawa spowodowana jest tym że nie zgadzasz się z programem PPP? Ciekaw jestem który to element programu jest dla Ciebie tak śmieszny/nierozsądny że spuszczasz do kibelka jedyną od dłuższego czasu inicjatywę obywatelską która ma jakiś sens? Z drugiej strony jeżeli nie znasz programu i piszesz tylko po to żeby pokazać jaki jesteś dorosły i jak bardzo znasz się na polityce, to muszę Cię rozczarować - fascynacja dużymi partiami, systemem dwupartyjnym i tym co kładą do głowy mainstreamowe media przechodzi po jakimś czasie. Już części społeczeństwa zrobiono wodę z mózgu wmawiając że progi wyborcze są cool i robiąc wszystko żeby na scenie politycznej mogli istnieć jedynie duzi gracze (na przykład zakaz finansowania partii ze środków prywatnych). I ludzie się cieszą że mają PiS i mają PO i praktycznie nikogo innego wartego uwagi. Kłopot z tym że te partie nie bardzo się od siebie różnią, nie robią tego co obiecują a sensem ich istnienia nie jest modernizacja naszego kraju, ale prowadzenie polityki per se. Znaczy się dokopywanie drugiej stronie i urastanie w siłę....

A jeżeli piszesz o "legalizacji piractwa" w odniesieniu do PPP to znaczy że nie masz pojęcia o czym mówisz...

PostNapisane: 8 cze 2009, 18:26 
Redaktor Battlefield.pl

To oczywiście była ironia z tym legalizowaniem piractwa, czas pokaże jak sobie poradzą w PE ale ja tam nie wierzę w ich kompetencje.
I nie chodzi tu wcale o wielkość partii czy próg wyborczy (nie wiem czemu się go czepiasz) bo kogo to obchodzi? Wydaje mi się że 'tutejszy' rząd robi to co powinien, a od dogryzania innych jest Palikot którego Tusk, przynajmniej oficjalnie, nie lubi. Bez poparcia innych 'piraci' niczego nie osiągną. Czy te poparcie otrzymają? zobaczymy

PostNapisane: 8 cze 2009, 18:47 

Cytuj:
Po ostatnim projekcie ustawy, ktory pojawil sie w Brukseli o "Pakietowaniu Internetu" uznalem, ze nie ma alternatywy wsrod debili.

http://www.tvn24.pl/12690,1597491,0,3,z ... omosc.html
http://www.tvn24.pl/12690,1598780,0,3,b ... omosc.html

Ustawa nie przeszla, ale bylo goraco, bo wielu owych idiotow byla "ZA". Miedzy innymi w ramach buntu chce swoj glos oddac na partie piratow :wink: . Program maja fajny.

Boś głupot się naczyta.
Gdyby pakiet telekomunikacyjny przeszedł było by dużo lepiej.

PostNapisane: 8 cze 2009, 19:24 
Moderator forum

A niby jak to wytłumaczysz że byłoby lepiej??? Jakiś argument czy ty po prostu jak "Konsument" z piosenki Kazika? Czytałem wiele wypowiedzi na ten temat, analiz i jedynie (aczkolwiek był to głos donośny z wiadomych względów) lobby związane z dużymi koncernami wydawniczymi utrzymywało że byłoby lepiej. Dzielenie netu na pakiety de facto zakończyłoby erę pełnej dostępności. Mielibyśmy taką TVP czy TVN z gwiazdami ślizgającymi się na gównie i innymi podobnymi atrakcjami. Obecnie każda osoba bez względu na jakiekolwiek orientacje, opcje i inne ciekawostki może sobie założyć stronę www, blog, miniportal, forum... Po wprowadzeniu pakietów, pewnie dalej by mogła - tylko że nikt nie mógłby dotrzeć do niej dotrzeć... Lubie net za to że oprócz całego gównianego chłamu który jest nam serwowany na co dzień, mam możliwość dotrzeć do niezależnych danych (na przykład niepublikowanych raportów WHO), opinii, komentarzy. Pakiety stanowiłyby koniec takiego podejścia i początek cenzury, która i tak juz jest w necie (niestety) obecna.

_Dominiko_PL napisał(a):
To oczywiście była ironia z tym legalizowaniem piractwa, czas pokaże jak sobie poradzą w PE ale ja tam nie wierzę w ich kompetencje.
I nie chodzi tu wcale o wielkość partii czy próg wyborczy (nie wiem czemu się go czepiasz) bo kogo to obchodzi? Wydaje mi się że 'tutejszy' rząd robi to co powinien, a od dogryzania innych jest Palikot którego Tusk, przynajmniej oficjalnie, nie lubi. Bez poparcia innych 'piraci' niczego nie osiągną. Czy te poparcie otrzymają? zobaczymy

No i wpadasz w pułapkę myślenia mały nic nie może. Progi są dobre bo filtrują małych itd. Otóż taki sposób myślenia prowadzi do systemu dwu - trzy partyjnego, gdzie nie ma miejsca na nowe idee, gdzie mniejszości (ze względu na stosunek do niektórych aspektów rzeczywistości) nie mają szans na reprezentację w organach przedstawicielskich... Skoro mamy system proporcjonalny, to go miejmy - próg wyborczy może doprowadzić do sytuacji gdzie 6% społeczeństwa uzyskuje 100% miejsc w parlamencie. Inicjatywy obywatelskie, które nie są nastawione na dorwanie się do koryta, ale przeprowadzenie konkretnych zmian, nawet popierane przez sporą liczbę obywateli zostają całkowicie wycięte. A co do "tutejszego rządu". Nie - nie robi tego co powinien. Nie wiem czy prowadziłeś już własna działalność/firmę, czy walczyłeś z ZUSami, USami i całą machiną biurokratyczną, ale jak zaczniesz, to przekonasz się że administracja coraz bardziej puchnie i zjada coraz więcej twojego czasu i pieniędzy. I nie idzie ku lepszemu. Komisja przyjazne państwo? To dopiero jest beczka śmiechu: http://prawo.vagla.pl/node/8518 . To tylko przykład. Nawet nie wspomnę o całej aferze ze szkoleniem przeciwpożarowym, bo to już jest kompletna porażka. Ja wiem że pan Tusk z całym swoim dworem ładnie wypada w telewizji i kolorowych gazetach. I przez to społeczeństwo ma wrażenie że rząd robi swoje. To znaczy jeżeli PR jest tym co rząd ma robić to owszem.... Nie będę nawet wracał do obietnic wyborczych z których niewiele zostało spełnionych. Za to ku... będę miał mistrzostwa europy. No to wpytke. Jak uporam się ze wszystkimi papierzyskami urzędowymi i przedrę przez miasto zatkane samochodami i dziurami, może będę miał szczęście zobaczyć grupkę angielskich kiboli odlewających się pod moim domem. Wina i igrzysk. A raczej piwa i mistrzostw. I wody z mózgu.

W ostatnich wyborach głosowałem na PO. W obecnych po PE z uwagi na brak sensownej alternatywy w moim okręgu wyborczym również. Ale mi kaktus na ręce wyrośnie jak w następnych wyborach parlamentarnych albo prezydenckich poprę któregoś z kandydatów PO/PiS. Szczerze powiedziawszy już prędzej na PiS bym zagłosował, żeby pokazać obecnej ekipie że "politykę miłości" to ja mam w dupie. Jedyna rzecz która ich może zaboleć to oderwanie od koryta.

PostNapisane: 8 cze 2009, 19:31 

Cytuj:
Jakiś argument czy ty po prostu jak "Konsument" z piosenki Kazika?

Już wyjaśniam :)

Cytuj:
A niby jak to wytłumaczysz że byłoby lepiej???

Dzisiaj sprawa wygląda tak: Każde państwo samemu ustala komu i na jakich zasadach odcina cały dostęp do sieci (lub do jej części) - państwo jeśli chce może wprowadzić dowolne ograniczenia w dostępie do sieci i dowolne zasady odcinania od niej. Skorzystała z tego m.in Francja (i chyba Hiszpania), która już (po odrzuceniu pakietu) wprowadziła administracyjne odcinanie piratów od sieci.
Po wprowadzeniu pakietu, w przypadku odcięcia od sieci, każdemu przysługiwało by odwołanie się do sądu, dostęp do internetu byłby traktowany jako jedna z podstawowych wartości (także nie można by było odłączać "ot tak" bez poważnego uzasadnienia), a jeśli dostawca internetu ma jakieś ograniczenia w dostępie do poszczególnych stron (jak np. nazistowskich w Niemczech) to musi o tym poinformować. Jeśli wprowadził by takie ograniczenia w trakcie trwania umowy - umowę można by zerwać bez żadnych konsekwencji.

Cytuj:
Dzielenie netu na pakiety de facto zakończyłoby erę pełnej dostępności.

1) Tylko, że w tym pakiecie nie było nic o pakietowaniu internetu
2) Dostawcy w poszczególnych krajach już teraz mogliby (gdyby tylko mieli ochotę) dzielić net na pakiety. Nie robią tego. Bo wiedzę, że to głupota.

PostNapisane: 8 cze 2009, 20:03 
Moderator forum

Co do pakietowania. radziłbym zapoznać się na przykład z tym artykułem i wspomnianymi w nim artykułami na watchdogu: http://prawo.vagla.pl/node/8484
I już nie wszystko wygląda tak różowo jak to miało wyglądać....

Co do "odcinania" - Hiszpania zdecydowanie nic podobnego nie wprowadziła - wręcz przeciwnie. Co do Francji to zapewne chodzi Ci o Hadopi, która jest niezgodna z regulacjami unijnymi i swój żywot legislacyjny rozpoczęła kilka miesięcy PRZED głosowaniem w sprawie pakieu. W każdym kraju UE przysługuje tak czy inaczej odwołanie do sądu od decyzji administracyjnych na szczeblu krajowym i europejskim. W czasach gdy mamy wielu operatorów, żaden z nich nie porwie się na pakietowanie - bo by stracił klientów - takie fajne oddolne zabezpieczenie. Jeżeli dostawca internetu wprowadziłby zmiany w usłudze i dostępie do stron, to według polskiego prawa i tak możemy taką umowę zerwać bez żadnych konsekwencji (nie wiem jak jest w innych krajach UE, ale nie wydaje mi się by było inaczej). art.77 par.1 kodeksu cywilnego mówi wprost że do zmiany umowy potrzebna jest zgodna wola obu stron. Więc co tu zmienia pakiet?

Pakiet telekomunikacyjny zawierał sporo dobrych regulacji, niestety zawierał także sporo poprawek które były przygotowane przez lobbystów... Skoro mamy przyjmować prawo, to róbmy to w sposób prosty - Podstawowe prawa - jasne - ale jako samodzielna uchwała - a nie cały pakiet z dodatkowymi niespodziankami.

PostNapisane: 8 cze 2009, 20:55 

Znam ten artykuł - i tam również nie ma nic o tym, że pakiet telekomunikacyjny ma wprowadzać "pakietowanie internetu"

Cytuj:
Co do Francji to zapewne chodzi Ci o Hadopi, która jest niezgodna z regulacjami unijnymi i swój żywot legislacyjny rozpoczęła kilka miesięcy PRZED głosowaniem w sprawie pakieu.

Owszem.
Ale za pierwszym razem parlament francuski odrzucił ten projekt. Po raz drugi ustawa była głosowana (tym razem skutecznie) jednak już po odrzuceni pakietu.
Nie wydaje mi się żeby ustawa ta była niezgodna z "regulacjami unijnymi" - pakiet miał być bodajże pierwszym unijnym aktem prawnym kompleksowo regulującym kwestie telekomunikacyjne. A że pakt jeszcze nie przeszedł to odpowiednich regulacji po prostu nie ma.

Cytuj:
W czasach gdy mamy wielu operatorów, żaden z nich nie porwie się na pakietowanie - bo by stracił klientów - takie fajne oddolne zabezpieczenie

I przecież dyrektywa parlamentu i rady UE mogła by nakazać co najwyżej by prawo narodowe w każdym państwie umożliwiało operatorom "pakietowania" (a nie wprowadzić nakaz pakietowania) - a wtedy i tak konkurencja by zrobiła swoje (tak jak to robi teraz - kiedy "pakietować" może każdy, a nikt nawet o tym nie myśli)

Cytuj:
Jeżeli dostawca internetu wprowadziłby zmiany w usłudze i dostępie do stron, to według polskiego prawa i tak możemy taką umowę zerwać bez żadnych konsekwencji (nie wiem jak jest w innych krajach UE, ale nie wydaje mi się by było inaczej). art.77 par.1 kodeksu cywilnego mówi wprost że do zmiany umowy potrzebna jest zgodna wola obu stron. Więc co tu zmienia pakiet?

To wszystko przecież zależy od konstrukcji umowy. Chyba nie ma problemu by operator w umowie zapisał, że zastrzega sobie prawo do zablokowania dostępu do wybranych witryn zawierających treści niezgodne z prawem (ot taki przykład)

PostNapisane: 8 cze 2009, 21:29 
Redaktor Battlefield.pl

Hynol napisał(a):
No i wpadasz w pułapkę myślenia mały nic nie może. Progi są dobre bo filtrują małych itd. Otóż taki sposób myślenia prowadzi do systemu dwu - trzy partyjnego, gdzie nie ma miejsca na nowe idee, gdzie mniejszości (ze względu na stosunek do niektórych aspektów rzeczywistości) nie mają szans na reprezentację w organach przedstawicielskich... Skoro mamy system proporcjonalny, to go miejmy - próg wyborczy może doprowadzić do sytuacji gdzie 6% społeczeństwa uzyskuje 100% miejsc w parlamencie. Inicjatywy obywatelskie, które nie są nastawione na dorwanie się do koryta, ale przeprowadzenie konkretnych zmian, nawet popierane przez sporą liczbę obywateli zostają całkowicie wycięte. A co do "tutejszego rządu". Nie - nie robi tego co powinien. Nie wiem czy prowadziłeś już własna działalność/firmę, czy walczyłeś z ZUSami, USami i całą machiną biurokratyczną, ale jak zaczniesz, to przekonasz się że administracja coraz bardziej puchnie i zjada coraz więcej twojego czasu i pieniędzy. I nie idzie ku lepszemu.

W skrajnych przypadkach owszem, ale z drugiej strony zlikwidowanie progu może doprowadzić do chaosu i praktycznego uniemożliwienia nie tylko wyłonienia jednej partii z >50% poparciem, ale też do utworzenia koalicji składającej się z mniej niż powiedzmy 5 partii, a znając polskich polityków i koalicje sld-up-psl czy pis-sam-lpr taka koalicja nie miałaby prawa bytu. 6% społeczeństwa 100% miejsc w parlamencie? No nie przesadzaj... owszem, teoretycznie jest to możliwe, ale bez przesady... PO to żadni "święci", ale nie widzę nikogo kto zakasałby rękawy i zrobił coś więcej dla Polski. Od czasów PO nie ma doktora mengele, polowań na czarownice / układ, pokazowych aresztowań typu Blida itd co mnie bardzo cieszy. Owszem, w normalnym demokratycznym państwie to standard że nie ma takich cyrków, ale Polska jeszcze nie jest do końca normalna... Z dwojga złego (!) na pewno wybrałbym PO.

PostNapisane: 8 cze 2009, 21:44 

Cytuj:
próg wyborczy może doprowadzić do sytuacji gdzie 6% społeczeństwa uzyskuje 100% miejsc w parlamencie.

Z tego co się orientuję to w przypadku przekroczenia progu wyborczego przez tylko jedną partię istnieje możliwość obniżenia progu do 3% dla partii i 5% dla koalicji.
Raz mieliśmy sejm bez progu wyborczego i skończyło się to źle (weszło 30 "partii" z czego 11 miało po 1 miejscu)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2