Teraz jest 24 lis 2024, 21:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 cze 2004, 23:56 

Chciałem zapytać, jeżeli system podaje mi zalecany rozmiar plików stronicowania 750 - 1560 MB to czy moge sobie go zwiększyć na przykład do 1500 - 2500 MB. Czy to może coś zaszkodzić, czy to jest nie potrzebne, czy może mi komputer eksploduje? :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 00:27 

Tu nic nie było.......

Ostatnio edytowano 8 cze 2004, 00:45 przez Mastah Killah, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 00:34 

Powsztrzymaj że się człowieku od debilnych porad.

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 00:44 

Dobra wybacz, juz mi sie nudziło:( Mea culpa

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 00:53 

Tzn tak:
Jeśli masz ze 512MB RAM to dawaj max. 250MB pliku i nie więcej (nawet jak grasz to ze 150MB RAM potrafi być nieużywanych, więc co dopiero plik stronicowania).
Jak masz 1GB RAM, to wywal plik stronicowania w cholere, oszczędzasz "plejs" na dysku (ze 2 gry jeszcze w tle puścisz i będzie git ;)
Jak masz 256MB to daj sobie 512MB i to wystarczy w zupełności.
Jak masz 128MB.... to współczuję.
Podsumowawszy jak sam wiesz, do RAM jest WiEEEEEEEEELEeeeeeeeeeee szybszy dostęp niż do HDD, więc likwidując PaginG File nie dajesz kompowi sposobności odwołania się do niego, tak więc wsio Ci chodzi szybciej.
Tak więc przy 512MB zaryzykuj likwidację jego, jak będzie hasło w czasie gry "Ran out of virtual mem." przywróć plik stronicowania.

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 01:08 
Moderator forum

Mam na stałe 768 MB i styka.

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 05:24 
Moderator forum

Vatzeque napisał(a):
Tzn tak:
Jeśli masz ze 512MB RAM to dawaj max. 250MB pliku i nie więcej (nawet jak grasz to ze 150MB RAM potrafi być nieużywanych, więc co dopiero plik stronicowania).
Jak masz 1GB RAM, to wywal plik stronicowania w cholere, oszczędzasz "plejs" na dysku (ze 2 gry jeszcze w tle puścisz i będzie git ;)
Podsumowawszy jak sam wiesz, do RAM jest WiEEEEEEEEELEeeeeeeeeeee szybszy dostęp niż do HDD, więc likwidując PaginG File nie dajesz kompowi sposobności odwołania się do niego, tak więc wsio Ci chodzi szybciej.
Tak więc przy 512MB zaryzykuj likwidację jego, jak będzie hasło w czasie gry "Ran out of virtual mem." przywróć plik stronicowania.

Dziwna rada - jako że plik stronicowania jest rezerwowany na dysku to zajmuje miejsce, dlatego im więcej tym teoretycznie gorzej. Ale jeżeli ustawisz 10 GB to raczej nie zmieni pracy maszyny - obszar nieużywany będzie nieużywany - . Idąc za twoją logiką powyjmujmy ram - jako że też ma jakiś czas dostępu, nie dając komputerowi możliwości odwołania się do niego, poprawimy jego prędkość :D. Komp w pierwszej kolejności używa pamięci fizycznej, więc nawet mając duży plik stronicowania, używa go tylko w takim stopniu w jakim jest to niezbędne.

PostNapisane: 8 cze 2004, 07:58 

Wypoor PL napisał(a):
Chciałem zapytać, jeżeli system podaje mi zalecany rozmiar plików stronicowania 750 - 1560 MB to czy moge sobie go zwiększyć na przykład do 1500 - 2500 MB. Czy to może coś zaszkodzić, czy to jest nie potrzebne, czy może mi komputer eksploduje? :)

Moja rada jest taka że na twoje potrzeby Wypciu :wink: zostaw na default czyli na tyle ile ci system przydzielił i będzie dobrze :D. A jak chcesz to ustaw sobie więcej lub mniej i sprawdź jaka jest rzeczywista różnica 8)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 08:03 
Moderator forum

Windows ustawia domyslnie plik stronicowania 1,5x wiekszy od rozmiaru pamieci fizycznej. Przy >512 MB RAMu jest wysoce niewskazane posiadanie swapa powyzej 512 MB. Zajmuje on niepotrzebnie cenne miejsce a w dodatku szybko sie fragmentuje :)
Osobiscie przy 1GB mam wylaczony swap file :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 08:18 
Moderator forum

Windows glupi jest, mi tez czasami wyskakiwalo... olewasz to i grasz dalej :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 10:29 

Hyńczyku, z tym powyjmowaniem ramów to weź sobie daruj. Poszukaj na guglu wiadomości o pliku stronicowania. Napiszą Ci, że jak masz np 1GBRAM to sobie daruj swap file, bo komp (pod windowsem;) i tak się będzie do niego odwoływał!!!! Co właśnie rzutuje na prędkość działania (czasy dostępu HDD a pamięci RAM).

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 11:58 

Ja zakładałbym tak:
jeżeli ram wynosi:
>512 - auto windowsa
512< - ustawic 128-<ilość ramu>
1GB - ustawic dolną granice na tyle ile zanotowałes min. użycie a górną na max. użycie + troche luzu.

Z 1GB nie miałem sposobności się bawić ale takie ustawienia reszty zawsze mi gwarantowały dobre działanie.

Vatzeque - czytajac twoje posty dochodze do wniosku ze twoja glowna wiedza o komputerach to cudza (i nie zawsze prawdziwa) wiedza z googli :). Na wszystkich moich komputerach (przez życie miałem ich 5, a teraz mam ich 3), plik stronicowania zawsze jest w użyciu nawet bez uruchomionych zadnych programów (czysty windows), nawet jak ram jest wolny. Jednak, to nie oznacza, że zwolni to komputer w każdym przypadku, system wrzuca tam rzeczy które są rzadziej używane. Jeżeli usuniesz swapa, to zmusisz system do zajecia nieuzywanym (ale koniecznym) gownem ramu, wiec w niektorych przypadkach zmniejszenie wydajnosci (ale oczywiscie nie zawsze). To jest moje zdanie, ugruntowane dlugoletnia praca z komputerami, oczywiscie moge sie mylic wiec nie chce zeby ktos postrzegal ze sie wymadrzam :P

ach ten sprzet...
pIII600E 384mb sdr GF4mx440(270/405@370/570)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 16:56 
Moderator forum

Vatzeque napisał(a):
Hyńczyku, z tym powyjmowaniem ramów to weź sobie daruj. Poszukaj na guglu wiadomości o pliku stronicowania. Napiszą Ci, że jak masz np 1GBRAM to sobie daruj swap file, bo komp (pod windowsem;) i tak się będzie do niego odwoływał!!!! Co właśnie rzutuje na prędkość działania (czasy dostępu HDD a pamięci RAM).

Tia... odpal sobie 3DSMaxa z dużą sceną i zacznij na niej liczyć radiosity - bez 2GB swapa zapomnij - system co chwile będzie ją zwiększał. Co do szukania na google to ostatnio widziano ufo pod Radomiem, więc to ty sobie daruj. Wszystko zależy od aplikacji jakich używasz - do BFa najlepiej zostawić wartości domyślne. Ja mam ustawione 2GB swapa bo musze - ale jak nie działam na pamięciożernych aplikacjach to nie zauważyłem aby coś dyskiem mielił.

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2004, 17:15 

Dzięki za porady. :) Ależ wy się lubicie przechwalać. ;) Doszedłem do wniosku, że kupię sobie GAMEBOYA'a i tam będę odreagowywał stresy :lol: Wszydł już 42 na GAMEBOYA"a :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2