Teraz jest 24 lis 2024, 17:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 cze 2004, 22:47 
Moderator forum

Odpaliłem BF-a na P3 550@666 256 RAM i FX 5200 i grać się dało, ale to wcale nie było przyjemne. O Vietnamie nie myślałem nawet.

Tytuł:
PostNapisane: 12 cze 2004, 23:05 

Okota, badaj to:
http://accelenation.com/?ac.id.151.1

A ut szczególnie patrz na mp3 i mpeg4, czas kodowania prawie 3razy dłuższy od Celerona 667 mówi sam za siebie:
http://www.tomshardware.pl/cpu/20020605/c3-06.html

Myślę, że kwestię procków ze stajni (i ich wydajności :lol:)VIA możemy już zakopać głęboko :]

PostNapisane: 13 cze 2004, 01:12 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Shelton napisał(a):
...bo się troche niepokoję.przekracza jakieś 50 st.

Uspokój się.

Jeśli moralnie poczujesz się lepiej to napiszę Ci, że przez 6 miesięcy pracowałem na 68 stopniach (Barton 2500@3400+ całość wyciszona do granic słyszalności, chłodzenia - air flow). Wykluczając odejście do krainy wiecznych snów Epoxa 8RDA+ zaopatrzonego w kiepskie kondensatory to można powiedzieć, że wszystko OK.

Procek pracuje nadal w innych "rękach".

Shelton napisał(a):
Nie muszę dodawać, że obudowa robi się deczko ciepła. Co prawda problemów jakichkolwiek na razie nie zauważyłem, ale lekko się niepokoję.A zatem - uspokójcie mnie, że nie ma powodu...

Otwórz okno, złap świeżego powietrza ... życie stanie się lepsze.
Albo wyłącz kompa i oglądnij z żoną jakiś życiowy serial :wink:

Shelton napisał(a):
...No albo powiedzcie, że jest i co zrobić... Z góry dzięki. Pozdrowionka dla wszystkich.

Po pierwsze nie przejmować się odczytami, które w wielu przypadkach są zawyżane lub zaniżane. Jeśli nie masz nagłych restartów, hangs up'ów, wszystko stabilne ... moja rada jest jedna i ostateczna .. zrób to co wyżej (tylko nie wypadnij przez to okno) :wink:

Dzięki. Tak zrobiłem. Nie wypadłem. Tylko trochę kataru się nabawiłem, ale żona już mnie rozgrzała ;)
Thx boyz.

JUŻ JESTEM SPOKOJNY ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 01:27 
Moderator forum

Vatzeque napisał(a):
Cytuj:
hehe ja nie mam ani radiatora ani wentyla, jak to wyjasnisz ?

Poprostu nie uwierzę :]

lepiej uwierz :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 01:42 
Moderator forum

Holman - tu może da się wentylatory pominąć, ale radiatora (a raczej chłodnicy) to jusz nie. Tylko, że nieco inaczej wygląda i jesy poza obudową kompa. Ale być musi.

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 01:45 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Holman - tu może da się wentylatory pominąć, ale radiatora (a raczej chłodnicy) to jusz nie. Tylko, że nieco inaczej wygląda i jesy poza obudową kompa. Ale być musi.

true, aczkolwiek rybka polknela haczyk :twisted:

sa jednak rozwiazania gdzie sa duze radiatory i procesory pracuja zupelnie bez wentyli, na przyklad niektore plyty serwerowe maja tak skonstruowane chlodzenie ze maja bardzo duze radiatory na procesorze (procesorach) i nie ma zadnych wentylatorow

na upartego przy WC mozna wpuscic rurki do ziemi ponizej ok 2 m (HEHE) gdzie temperatura przez caly rok wynosi okolo 10 stopni

pic polega na tym ze jak sie stawia jakas teze to trzeba umiec ja obronic a nie plesc glupoty "sprzetowe"

Ostatnio edytowano 13 cze 2004, 01:58 przez Holman, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 01:50 
Moderator forum

A ja głosuję za Holmanem. Można bez wentylatorów. Sam nie mam wentylatora ani na procku ani na karcie graficznej.. Tym bardziej w obudowie. Ani poza nią ;) Jedyny wentylator, jaki mam, to chłodzenie zasilacza. Też bym go wymienił (zasilacz), gdyby skubany wydawał z siebie choć lekki szmerek - nawet na granicy słyszalności z pół metra. Ale wie, co go czeka i nie hałasuje. Jedyny odgłos jaki słyszę, to trzy twarde dyski. Na szczęście są to nowoczesne konstrukcje i też poza momentem rozpędzania się właściwie nie rzucają się w uszy. W ten sposób sam się czasem łapię na tym, że nie wiem czy komp działa czy nie :) Szczególnie gdy wracam i jest wyłączony monitor.

Podpis nieczytelny...

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 14:26 

Same radiatory w serwerach?? :/
Piszesz rzeczy bez pokrycia.
A o tym, że można się obejść bez radiatora i wentylatora, to gowno prawda.
No, ale wyskoczyłeś z chłodzeniem wodnym i łapiesz mnie za słówka.
A samym radiatorem nie schłodzisz sprzętu, bo przepływ powietrza musi być pomiędzy ciepłymi podzespołami, bo inaczej nie da rady (ewentualnie chłodzenie wodne)...... upierdliwcze.

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 15:10 
Moderator forum

Vatzeque napisał(a):
Same radiatory w serwerach?? :/
Piszesz rzeczy bez pokrycia.

slabsze serwery moga sie obejsc bez poteznych wentyli na radiatorach, montuje sie duzy radiator i po sprawie, takie rozwiazanie jest bezpieczniejsze bo eliminuje sie mozliwosc awarii wentylatora

w domowych systemach natomiast:

Obrazek

http://www.pctoys.com/ProductDetails.as ... uctID=1189

Obrazek

http://www.thermaltake.com/coolers/cl-p ... ess103.htm

Vatzeque napisał(a):
A o tym, że można się obejść bez radiatora i wentylatora, to gowno prawda.

procesory VIA C3 moga pracowac bez chlodzenia

Vatzeque napisał(a):
A samym radiatorem nie schłodzisz sprzętu, bo przepływ powietrza musi być pomiędzy ciepłymi podzespołami, bo inaczej nie da rady (ewentualnie chłodzenie wodne)...... upierdliwcze.

tak tu masz racje, do WYDAJNEGO chlodzenia musi byc przeplyw powietrza przez finy radiatora, ale przy przeliczeniu pewnych mocy i porownaniu z rzeczywistym obciazeniem pracy mozna sie czasem bez tego objesc...."sprzetowcu"

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 15:16 
Moderator forum

Obrazek
Mój faworyt.
Posiada co prawda wentylator, ale dla mniejszych częstotliwości proca wcale nie trzeba go montować. A wygląda niesamowicie IMHO.

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 15:52 
Oldboy Battlefield.pl

zalman 7000a...
itd...
a holman to co pokazales i tak wymaga wiatraka usuwajacego powietrze z obudowy :D

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 15:58 
Moderator forum

Okota napisał(a):
zalman 7000a...
itd...
a holman to co pokazales i tak wymaga wiatraka usuwajacego powietrze z obudowy :D

a czy ja mowie ze nie wymaga ? :twisted: po prostu pokazuje ze mozna sie spokojnie pozbyc 1 wentyla bez panikowania o proca, wentyl wymuszajacy cyrkulacje to jest mus w kazdej obudowie czy racku

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 17:16 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Obrazek
Mój faworyt.
Posiada co prawda wentylator, ale dla mniejszych częstotliwości proca wcale nie trzeba go montować. A wygląda niesamowicie IMHO.

Jakieś 2 lata temu posiadając samplowego Intel Tualatin 1.2 @ 1.6 z odblokowanym mnożnikiem chłodziłem go starszą wersją owego patentu. Mowa o CNPS-3100 zwanym przez gadżeciaży "strachem na wróble".
Radiator z czystej miedzi, pokryty złotem - przewodność rewelacyjna.
Stosowałem go do systemów max. 1600Mhz bez wiatraka wspomagającego schładzanie. Później jego potencjał przewodności ... zakończył się i konieczne było wentylowanie przy minimum 5V zasilania.
Sęk w tym, że przy procesorach na fabrycznych ustawieniach do 1600Mhz stosowałem tylko sam radiator, bez dodatkowego chłodzenia (tylko wentylator wyciągający + ciąg zapewniany przez zasilacz) i to działało.

Nie było zatem najmniejszego problemu, owszem wartości temperatur przeraziłyby największego numerologa, jednak całość pracowała w 100% stabilnie. O własnych patentach powiększania radiatorów w zasilaczach i pasywnym chłodzeniu w celu uzyskania (z powodzeniem) idealnej ciszy nie wspomnę.

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 17:40 

Cytuj:
procesory VIA C3 moga pracowac bez chlodzenia

Nie mogą, bo potrzebują radiatora, bez niego ani rusz. Radiator służy do rozpraszania ciepła=typ chłodzenia. Więc Żaden procek się nie obejdzie bez chłodzenia, a czy woda, czy sam radiator, to rzeczywiście zostaje w kwestii możności obejścia się bez wiatraka.
Cytuj:
slabsze serwery moga sie obejsc bez poteznych wentyli na radiatorach

Jak każdy przedszkolak wie, serwery są jednostkami bardzo wydajnymi, z mocnymi CPU i tam odpada zastosowanie samego radiatora. Wtedy rownie dobrze każdy mógłby się obejść bez wentyla na swoim Athlonie XP, P4, P3, Duronie itd...
A to co pokazałeś na zdjęciu to też nie jest zwykły radiator:
"TS Heatronics's AL-EX Heatlane™ Plate which spreads heat and enhances fin efficiency." I to coś działa z P4 do 2,8GHz.
Są jeszcze ogniwa peltiera itd. Tylko TY wyjeżdżasz wciąż z jakimiś wynalazkami z górnej półki, a ja pisałem o sprzętach, które sie wykorzystuje na codzien w zwykłych komputerach, za NORMALNĄ kasę.
Aha i mówiąc o słabszym serwerze nie bierzemy chyba pod uwagę, śmiesznych "serwerów" P166MHz dzielących NEO na jakimś freesco :> Bo to coś działa bez wentylka (sam miałem).

Na tym poście kończę swoje wywody. Amen

Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2004, 17:42 

Eee.... dzięki. Wystarczyło proste... "nie martw się, stary"...

:wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2