Teraz jest 19 lut 2025, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 20:40 
Moderator forum

#1. Zawsze możesz ingerować w ustawienia komponentów płyty z poziomu biosu - wyłaczyc je ;)) prawdź, czy pomoże np wyłączenie muzy (jeżeli tak to taka pakowana w pci na prawde nie jest droga - przebolejesz stratę z 50 zeta - a i jakość bedziesz miał lepszą i szybciej będzie chodziło).

#2. Mozesz także z poziomu biosu znieniać zasoby rezerwowane dla poszczególnych szyn (pci). To daje duże możliwości manipulowania. Możesz ustawić na sztywno np jakąś wartość dla szyny z modemem i przez to zmusić go do zmiany.

#3. Zawsze możesz zmieniać to także z poziomu windy (panel sprzetu). Ja jednak tego unikam - wolę tak ustawić podzwspoły aby wymusić zmiany w biosie - trudniej "uszkodzic" winde (tak pozamieniać, że np przestanie się ładować).

Mi usunięcie wszystkich konfliktów zajęło ponad 2 tygodnie więc nie martw się jak po paru godzinach nic nie zrobiłeś. Po prostu próbój, a za któryms razem się uda (wiem - tym to ciebie raczej nie pocieszyłem :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 20:46 
Moderator forum

Jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy (sorki,że w osobnym mailu, ale tak jakos wyszło). Niektóre szyny dzielą sie zasobami - np u mnie AGP dzieli sie dma z PCI5 a CNR z PCI1. Looknij w instrukcję płyty - powinno tam pisać. Spróbój na przykład przełożyc SoundBlastera w inny slot (albo inne urządzenie, jak to nie zadziała) - może to pomoże - ja takich drobiazgów pilnowałem, jak składałem kompa. Może w twoim kompie jest taki konflikt.

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 21:30 

wszystkie zintegrowane podzespoly mam wylaczone. Karte Muzyczna (SB Live!) mam w PCI i zmuszalem ja do zmiany przerwania - nic nie dalo. Internet mam przez modem kablowy podlaczony przez USB. A w windowsie wlasnie nie moge znalezc zmiany przerwania ( w Panel sterowanie -> System ta zmiana jest niemozliwa (to znaczy wywala mi komunikat ze nie moge tego zrobic)). Wydaje mi sie ze jesli cos moze sie gryzc to USB z AGP (na tabeli przy starcie maja to samo przerwanie) ale nie potrafie tego zmienic. Ani jednego ani drugiego nie ma w BIOSie.

Probuje dalej.

PS. Dzieki _XENA_ za checi. Czekam na kolejne sugestie :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 22:25 
Moderator forum

Jakiego masz windowsa?

W 98 w menadżeże urządzeń rzeczywiście nie możesz wiele... dopóki nie odchaczysz "ptaszka" przy "używaj ustawień automatycznych" i nie zmienisz "ustawienia oparte na:" z "konfiguracja podstawowa 0000" na jakakolwiek inną. Na 0000 nie można rzeczywiście wiele zmieniać (chyba nic tak na prawde sie nie da), ale na innych juz tak.

Spróbuj także chwilowo wyłączyć USB (wiem, nie bedziesz miał netu) i sprawdzic jak działa gra.... Jeżeli normalnie (tzn wiesza się) to nie to, a jezeli przestanie się wieszać...... To masz prawdziwy problem (może karta PCI z USB by pomogła - ale to jest jusz wydatek). Może jednak nie bedzie aż tak źle i da sie ustawieniami zaradzić....

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwi 2003, 08:33 

a moze karta sieciowa do modemu kablowego - mam tak i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2003, 19:00 

Mnie tez cojakis czas wywala, ale myslałem ze taka uroda BFa.
Dzieki Xsena, ze napisaleś o tych przerwaniach, bo nawet o tym nie pomyślałem. Mam modem kablowy podłączony przez usb, ale moge go puścić przez wbudowana sieciówke. I sprawdze wbudowany dzwięk, może akurat pomoże.

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2003, 19:08 

Ja mialem taki sam problem... to moze byc sprawka RAM'ow okazalo sie ze nie wszystkie byly tylu samo hercowe i nie byly ze soba kompatybilne wiec KUPA...rozkrec kompa i sprawdz :wink: moze nawet wyjmoj pokolei i odpalaj moze ktorys jest schrzaniony...

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2003, 13:42 

Ram mam w jednej kosci wiec to nie jest raczej tego wina. I wlasnie sie okazalo ze tak dzieje sie tez w inych grach. Nie wszystkich ale w Black Hawk Down i becie EVE-ONLINE. Chociaz w BHD moge pograc z 2-3 minuty a w EVE tylko czasem sie zacina. Nie wiem. Wymontowywalem juz i muzyczna i modem. Pozostaje wlasciwie karta graficzna, plyta glowna i RAM. Ciezko mi to sprawdzic...
No nic, szukam dalej.

Dzieki za pomoc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2