Teraz jest 21 sie 2025, 05:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2004, 02:29 

Zalozylem nowy temat ,poniewaz tamten jest o imprezie i obchodach glownie i nie chce go rozmywac ,a temat jest ,przynajmniej dla mnie, bardzo wazny.

Oficjalna strona to : http://www.1944.pl

Moim zdaniem bardzo interesujacy jest wywiad z autorem ksiazki Powstanie'44 - Normanem Daviesem. Tutaj jest wywiad http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2195472.html
Ksiazka opowiada o wielu kulisach polityki Ameryki, Wlk. Brytani i rosji. Polityki ktora nas oszukiwala ,wystawila na smierc i ustawila nasz kraj za naszymi plecami. Bolesne.....

Tutaj macie link do ciekawego artykulu Wprost http://www.wprost.pl/ar/?O=63872 .

Moje osobiste odczucia sa takie ze poswiecenia , bohaterstwo i patriotyzm wielu ludzi ,zostal zmarnowany przez zla organizacje, uklady polityczne i nieumiejetnosc efektywnej dyplomacji. Szkoda bo Ci ludzie oddali zycie za ojczyzne i wstyd ze tak wspanialego bohaterstwa i poswiecenia nikt nie potrafil przelozyc na osiagniecie upragnionego celu.

HOŁD [']

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 10:21 
Moderator forum

A to te wszyswtkie cierpienia przez Amerysranów,Angoli i rusków :evil: Poprostu nas sprzedali.Szkoda że Hitler nie wystrzelił V-3 na Jałtę :twisted:
[']

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 11:52 

Najberdziej to do amerykanow mam zal ze to oni pierwsi nie zajeli berlina, bo jakby tak sie stalo to bysmy moze byli bysmy pozniej pod aliancka strefa wplywow.A patrzecie jak Niemcy byly zniszczone a teraz porzewyzszaja nas o 1000%(no mzoe zawyzylem troche) w gospodarce.A ruskie jak zwykle juz od 1000-leci byli zacofani i chcieli tez polske zacofac :( .A jak bysmy dostali te pozyczki od amerykanow to bysmy teraz plywali w luksusach i nie bylo by zjawiska 60% piractwa na rynku plytowym :evil: :evil: (jak nie wiecej)[prosze o niekrytyczne komentarze :D ]

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 15:25 

Ruskie od zawsze byli naszymi wrogami i oczywista sprawa bylo ze jak tylko beda mieli okazje to wbija nam nuz wplecy. Zreszta wiedziall to Grota- Rowecki , ktory mowil ze rosja slaba bedzie naszym przyjacielem ,ale gdy tylko stanie na nogi ,bedzie naszym najwiekszym wrogiem. Niestety jego smierc byla niedoodrobiona strata dla AK. Bor-Komorowski nie byl juz tak wybitynym wodzem, wogole nim nie byl. Zaufanie Ruskom skonczylo sie w sposob oplakany.

Jednak mnie najbardziej wkurwia robienie sztucznej przyjazni miedzy Polakami - francuzami , anglikami czy amerykanami. ********* ich po calosci. Mam nadzieje ze kiedys karta histori sie odwroci i gdy oni beda zdychac ,my bedziemy smiac sie im w twarz.

Niestety teraz rzad Polski przyjal startegi wlazenie w dupe amerykanom , ktorzy bezpodstawnie okupuja irak. Polska przylaczyla sie w imie wolnosci- slow mi brak....
Jedna mam tylko nadzieje ze jak bedzie zamach to wypierdola w powietrze sejm.....

Mam nadzieje ze jutro o godzinie 17 ,kazdy (nie tylko Warszawa) ,stanie na chwile i odda w pamieci hold tym ktorzy walczyli za nasza wolnosc.

HOLD!!!

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 17:14 

tak sobie wasze wypowiedzi czytam ( niedoczytalem ) i tylko napisze cyt pana Mleczko.

"Bóg- A Polsce zrobimy kawal i damy ją miedzy ruskich i niemcow" /cos w tym jest hhe

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 17:27 

Legion napisał(a):
Ruskie od zawsze byli naszymi wrogami i oczywista sprawa bylo ze jak tylko beda mieli okazje to wbija nam nuz wplecy. Zreszta wiedziall to Grota- Rowecki , ktory mowil ze rosja slaba bedzie naszym przyjacielem ,ale gdy tylko stanie na nogi ,bedzie naszym najwiekszym wrogiem. Niestety jego smierc byla niedoodrobiona strata dla AK. Bor-Komorowski nie byl juz tak wybitynym wodzem, wogole nim nie byl. Zaufanie Ruskom skonczylo sie w sposob oplakany.

Jednak mnie najbardziej wkurwia robienie sztucznej przyjazni miedzy Polakami - francuzami , anglikami czy amerykanami. ********* ich po calosci. Mam nadzieje ze kiedys karta histori sie odwroci i gdy oni beda zdychac ,my bedziemy smiac sie im w twarz.

Niestety teraz rzad Polski przyjal startegi wlazenie w dupe amerykanom , ktorzy bezpodstawnie okupuja irak. Polska przylaczyla sie w imie wolnosci- slow mi brak....
Jedna mam tylko nadzieje ze jak bedzie zamach to wypierdola w powietrze sejm.....

Mam nadzieje ze jutro o godzinie 17 ,kazdy (nie tylko Warszawa) ,stanie na chwile i odda w pamieci hold tym ktorzy walczyli za nasza wolnosc.

HOLD!!!

I nic więcej mówić nie trzeba.
Idealnie to ująłeś.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 19:49 

morswin napisał(a):
.A patrzecie jak Niemcy byly zniszczone a teraz porzewyzszaja nas o 1000%(no mzoe zawyzylem troche) w gospodarce.A ruskie jak zwykle juz od 1000-leci byli zacofani i chcieli tez polske zacofac :( .A jak bysmy dostali te pozyczki od amerykanow to bysmy teraz plywali w luksusach i nie bylo by zjawiska 60% piractwa na rynku plytowym :evil: :evil: (jak nie wiecej)[prosze o niekrytyczne komentarze :D ]

O dokładnie! Bo po wojnie amerykanie pakowali w Niemcy forse a w nas ruskie marksa i lenina.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 20:48 

Gruppenfuhrer napisał(a):
morswin napisał(a):
.A patrzecie jak Niemcy byly zniszczone a teraz porzewyzszaja nas o 1000%(no mzoe zawyzylem troche) w gospodarce.A ruskie jak zwykle juz od 1000-leci byli zacofani i chcieli tez polske zacofac :( .A jak bysmy dostali te pozyczki od amerykanow to bysmy teraz plywali w luksusach i nie bylo by zjawiska 60% piractwa na rynku plytowym :evil: :evil: (jak nie wiecej)[prosze o niekrytyczne komentarze :D ]

O dokładnie! Bo po wojnie amerykanie pakowali w Niemcy forse a w nas ruskie marksa i lenina.

Amerykanie chcieli nam udzielic tej pozyczki ale ruskie nam zakazali jej wziasc :evil: (a bylismy pod radziecka strefa wplywow :///////)

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 21:06 

morswin napisał(a):
Gruppenfuhrer napisał(a):
morswin napisał(a):

Amerykanie chcieli nam udzielic tej pozyczki ale ruskie nam zakazali jej wziasc :evil: (a bylismy pod radziecka strefa wplywow :///////)

Stalin mógł udzielić pomocy, ale niechciał. Mógł wspomóc Powstańców militarnie i humanitarnie. Widzał zagrożenie w AK. <'> <'> <'> <'> <'> <'> Niech odpoczywają w pokoju.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 23:07 
Moderator forum

a ja wam zburzę ten śliczny patryjotyczny obrazek - uważam że powstanie było głupotą i błędem polityczno-wojskowym było skazaniem ludności cywilnej na represje i tułaczkę. W imie czego ? w imię kretyńskiego wyobrażenia że przejmą władze przed ruskimi. I co by to dało ? wielkie G.... bo i tak ruscy po wejściu rozstrzeleli by wszystkich niewygodnych. Podział europy był już dawno zrobiony....

aha jeśli chce ktoś konstruktywnie podyskutować to proszę bardzo wszelkie teksty z pierdołami o tym jaki to jestem niepolski oraz niepatryjotyczny mam głębokow dupie.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 23:33 

czesciowo sie z tobą zgadzam Max

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 23:43 

[Night]MaX napisał(a):
a ja wam zburzę ten śliczny patryjotyczny obrazek - uważam że powstanie było głupotą i błędem polityczno-wojskowym było skazaniem ludności cywilnej na represje i tułaczkę. W imie czego ? w imię kretyńskiego wyobrażenia że przejmą władze przed ruskimi. I co by to dało ? wielkie G.... bo i tak ruscy po wejściu rozstrzeleli by wszystkich niewygodnych. Podział europy był już dawno zrobiony....

Nie zgodze sie z toba. Powstanie bylo rzecza oczywista, musialo do niego dojsc. Polacy byli przesladowani w wlasnym kraju ,nienawisc rosla w ludziach i wybuch jako powstanie byl rzecza oczywista. Zdawana sobie z tego sprawe.
Inna sprawa ze zostalismy oszukani przez aliantow. Zapewniano nas o pomocy ,falszowano dokumenty i fakty tak aby nie rozgniewac stalina ,ktory mial chrapke na Polske.
Walka nie byla bledem. Bledem bylo zle zorgazniowac powstanie w kontekscie politycznym. Oszukani przez zachod i nieumiejetnie prowadzona polityka zagraniczna spowodowala ze bohaterstwo wielu ludzi nie przyniosla oczekiwnaego skutku.
Mozna gdybac iz gdyby nie bylo powstania stalin dotarl by do berlina duzo wczesniej i losy Polski bylby duzo inne.

Jeszcze raz powtorze ze blad nie byl podjeciem walki ale nieumiejetna dyplomacja!!

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 23:56 

Armia czerwona zatrzymala sie przed warszawa na 5 miechow :D .No a jak by dalej szla to by szybciej zajeli berlin.Noi co z tego??I tak bysmy byli zacofanym krajem komunistycznym i nic by to nie dalo.Tylko ludzie by w powstaniu nie pogineli

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2004, 00:01 

[Night]MaX napisał(a):
aha jeśli chce ktoś konstruktywnie podyskutować to proszę bardzo wszelkie teksty z pierdołami o tym jaki to jestem niepolski oraz niepatryjotyczny mam głębokow dupie.

Sam sobie nie odpowiedziałem na pytanie czy decyzja o rozpoczęciu powstania pozbawiona była sensu.
Jednak kilka argumentów ZA mogę przytoczyć:

(1) powstanie miało na celu dowieść Stalinowi, że AK twardo walczy z Niemcami, co wykluczyłoby oszczerstwa o współpracy polskiego podziemia z hitlerowcami (w sumie i tak nie wykluczyło...) i oznaczało także, że Polacy chcą innej władzy niż ta, którą przywieziono pod radzieckim sztandarem --- w tym sensie powstanie nabrało znaczenia symbolicznego (ale niewielu wówczas o tym myślało)

(2) istnieje koncepcja, że Niemcy uczyniliby z Warszawy "Festung Warschau", a potem bronili się aż do całkowitego zniszczenia miasta - zaczynali już przecież zmuszać ludność cywilną do prac fortyfikacyjnych; przypuszczalnie zginęłyby wówczas tysiące ludzi (z drugiej strony, gdy tworzono później Festung Breslau, mieszkańców Wrocławia z ich miasta wyrzucono...)

(3) teza o częściowo spontanicznym wybuchu powstania - w samej Warszawie wrzało, Sowieci zachęcali do podjęcia akcji zbrojnej, był czwarty rok okupacji - jeżeli nie padłby rozkaz z góry, ulica sama mogłaby się poderwać do walki...

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2004, 00:07 

morswin napisał(a):
Armia czerwona zatrzymala sie przed warszawa na 5 miechow :D .No a jak by dalej szla to by szybciej zajeli berlin.Noi co z tego??I tak bysmy byli zacofanym krajem komunistycznym i nic by to nie dalo.Tylko ludzie by w powstaniu nie pogineli

Gdyby stalin dotarl wczesniej do berlina , alinaci jeszcze nie uporali sie w tym czasie z normlandia i byli hektar drogi, inna bylby podzial niemiec. wtedy stalin chcial utworzyc republike na terenie Polski.
Jednak jest to niepewna teza , poza tym nici by byly z zachodnich terenow.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2