Teraz jest 30 lis 2024, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sie 2004, 21:15 

Xena normalnie jestem zszokowany :shock: :shock: . Jakoś dziwnie starasz się mnie zrozumieć. Już ci powiedziałem, że moje działania nie są ukierunkowane przeciwko tobie. Może źle mnie pojmujesz albo sprawiasz tylko pozory.

Wracając do tematu: Czemu sądzisz, że Noname nie pociągnie dobrej karty?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sie 2004, 22:29 
Oldboy Battlefield.pl

Overlord(PL) napisał(a):
Wracając do tematu: Czemu sądzisz, że Noname nie pociągnie dobrej karty?

bo "No Name" np. Codegen ma 300W tylko na opakowaniu, a w rzeczywistości ma jakieś 230W... dorzuć do tego mocny procesor, trochę RAMu, dysk twardy, napędy optyczne i mocną grafę... aktualnie FIRMOWE ZASILACZE o mocy 300W mają problemy z pociągnięciem naprawdę wydajnych maszyn...

BTW: do GeForca 6800 GT i Ultra producent zaleca posiadanie MARKOWEGO zasilacza o mocy MINIMUM 360W :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sie 2004, 22:35 

Ja mam No-name 400Wat i wymagający sprzęcior i jakoś chodzi bez problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sie 2004, 23:58 
Moderator forum

Qmpel podłączył FX 5900 do zasilacza NoName 350W i było boom - zasilacz się sfajczył.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 00:03 

zszokowany - to podpowiem - tu przesadziłeś :twisted:
Overlord(PL) napisał(a):

troll-mastah-Xena
[/b]

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 02:07 
Moderator forum

Tom@s napisał(a):
BTW: do GeForca 6800 GT i Ultra producent zaleca posiadanie MARKOWEGO zasilacza o mocy MINIMUM 360W :shock:

nVidia na starcie z 6800 Ultra przebąkiwała o 480 Watowym zasilaczu - założyli, że jak ktoś kupuje taka kartę to ma bardzo wypasonego sprzęt (mocny procesor, dodatkowe wentylatory, masa napędów ip.) i woleli wziąść "zapas bezpieczeństwa". Warto pamiętać, że aktualnie co mocniejsze procesory biorą z 70W a 6800 Ultra 110W. Jak się doliczy płytę, pamięci, napędy i inne duperele to wychodzi w okolicach 360W (np dla przeciętnego kompa opartego na P4 3.0). Tak więc z 400W byłoby wkazane. Zaś FX 5900XT zapewne z 60-70W będzie ciągnął więc markowe 350W byłoby wskazane. NoName 350W daje w rzeczywistosci z 270W, a to może być za mało. Dodatkowo warto pamiętać, że liczy się stabilnośc napięć (żeby na linii 12V było te 12V, a nie napiecie skakało od 11.5 do 13). Słabe zasilacze zaś mają z tym kłopoty co powoduje kłopoty ze stabilnością, artefakty itp. Nabiera to szczególnego znaczenia w przypadku podkręcania proca/grafiki. I jeszcze jedna sprawa - większośc lepszych zasilaczy nie tylko dostarcza prądu do kompa, ale także wysysa powietrze z wnetrza obudowy. To bardzo istotne w przypadku mocniejszych (a więc i bardziej się grzejących) kompów. Co s tego, że mamy dobry radiatow i wentylator na procu i grafie, jezeli nagrzewają one jedynie powietrze wokół siebie i to ciepłe powietrze nie jest "oddawane" na zewnątrz. W kompie musi byc niezaburzony obieg - zimne powietrze jest zasysane od dołu, owiewa wszystkie komponenty (ze szczególną uwagą na proca i grafę) i jest wysysane na zewnątrz przez wentylator. Za przykład podam swojego kompa (słabszego - celek 1400@1500). Na początku miałem mase kabli plątających się w małej obudowie (twardzieke itp) i zasilacz NoName. Grafa (GeForce 4 Ti2400 Leadteka) nieco powyżej ustawień firmowych generował artefakty. Kiedyś z nudów zaczęłem się tym interesować:
#1. uporządkowałem kable i poprzypinałem je tak by szły bokami nie zaburzając obiegu powietrza.
#2. Obejrzałęm zasilacz - przeraziłem się - miał w środku dobry wentylator, ale producent najwyraźniej zapomniał powicinać w jego obudowie otworów przez które mogłoby się do środka dostawać powietrze z wnętrza kompa. Pobawiłem się w "Pomysłowego Dobromira" i prostacką szlifierką kątową (nie zależało mi na estetyce - to i tak element niewidoczny z zewnątrz) powicinałem mase otworów w jego obudowie tak by wpadało przez nie powietrze znad grafy i proca.
#3. Zamontowałem dodatkowy wentylator z boku nawiewający zimne powietrze na AGP (uwaga - specjalnie ma on wydajność mniejszą niż ten w zasilaczu)
#4. Umocowałem twardziela na wprost kratki na dole obudowy przez którą zimne powietrze dostaje się do kompa.
#5. Pouszczelniałem wszelkie inne otwory - powietrze ma w kompie przepływac dokładnie tak jak ja chcę, nie inaczej.

Co mi to dało? Zasilacz wysysa powietrze z wnętrza kompa skutecznie obniżając tam temperaturę. Wentylator nad AGP chłodzi skutecznie grafę strumieniem zimnego powietrza, a zarazem nie dostarcza go tyle by zrównoważyć ilośc powietrza wywalanego przez zasilacz - tak więc powietrze jest jeszcze zasysane i innymi drogami (między innymi chłodzi ono HDD). W obudowie ciasnej jest ciągłą wymiana powietrza - o to mi chodziło. Efekt materialny - grafa chodzi teraz jako mocniejszy model (Ti4400) - a nawet deko wyżej i nie ma z nią kłopotów. Proca nie mogewm podkręcić wyżej bo ma słabą płytę, jednak jego temperatura spadłą o 4-5 stopni. Twardziel tesz stał się zimniejszy co napewno poprawi jego trwałość. A w uzyskaniu tego kluczowy wpływ miał "cug" generowany przez zasilacz.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 03:46 

Gratuluje pomysłowości Xena :) ?? Xena ile byś wziął za połączenie drutem 2-óch dziórek w slocie pod procem?

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 09:49 
Moderator forum

Xena gratuluję dobrej pomysłowości :) Tak tylko postępuje specjalista od hardware'u :)
Ja jak kupię najnowszego proca,obudowę BTX,GF 6800 Ultra,DDR II itd. to zrobię to samo co Xena :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 10:48 
Moderator forum

Overlord(PL) napisał(a):
Gratuluje pomysłowości Xena :) ?? Xena ile byś wziął za połączenie drutem 2-óch dziórek w slocie pod procem?

A jesteś pewien, że to da coś w przypadku twojego proca? A nie czasami łaczyć mostki odpowiednim klejem? Ja nie znam się na AMD, ale chyba "drutmod" służył ustalaniu na sztywno mnożnika proca i napiecia vcore (gdy płyta nie umożliwiała tego) - by on działał (drutowanie) i tak trzeba było najpierw ten mnoznik ODBLOKOWAĆ (na przykłąd łacząc odpowiednie mostki). Anyway - sugerowałbym byś udał się z tym do prawdziwego specjalisty. Ale konec z tym O/T - dla mnie to EOT (jak cos - pisz na priv).

Piospi - takie drobiazgi to podstawowe sprawy. Ja nawet WC nie używam. Zaś co do twojej wyliczanki - jak obudowa BTX to jeszcze i odpowiednia płyta główna oraz zasilacz. No i grafa w standardzie PCI-E.

Ostatnio edytowano 10 sie 2004, 11:13 przez _XENA_, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 11:03 
Moderator forum

Heh, gdybacie sobie tutaj o standardach, ale zapominacie o paru szczegolach. Te wszystkie nowe specyfikacje na poczatku ich istnienia sa niedopracowane, takze kupujac plyte z PCI-E, BTX i innymi chuziomiziami nie jestes pewien/pewna ze to dziala tak jak powinno. IMHO nie rzucac sie od razu na super nowinki, tylko poczekac az stanieje do rozsadnego poziomu cenowego i technicznego :)
Aha - P4EE ssie :D, tak samo jak i i925 :) (wiecej bledow niz dzialajacych struktur :D )
PS. Chcesz miec wydajny komp za rozsadne ceny? Skombinuj chlodzenie wodne i podkrecaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 11:18 
Moderator forum

Ja bez WC nieźle sprzęt kręcę. IMHo na razie poza GF6800/R800XT pozostałe nowinki niewiele wmoszą. Ja mam mojego P4 z rocznym jusz przebiegiem i dalej uważam, że należy on do szybszych proców. Nie widze na razie takiego którym go chciałbym zastapić - wszystkie aktualnie dostepne oferuja mi IMHO za mały przyrost mocy by taka operacja była opłacalna. tak więc myslę że moge P4 2.4C@3.06 spokojowo z rok mi wystarczy jeszcze.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 11:50 
Oldboy Battlefield.pl

Mój procek to AthlonXP 1700+@2400+ (1,5GHz na 2GHz) i uważam, że wystarczy mi jeszcze na rok (może dwa)...
WC jest dobre, ale baaaardzo drogie
Drut-mod służy do odblokowania mnożnika na procesorach AMD z zablokowanym mnożnikiem, ew. do możliwości zwiększenia mnożnika powyżej 12,5 na płytach z 4-bitowym kodowaniem mnożnika
Standard BTX to aktualnie jeden wielki shit

Wracając do tematu: West kup sobie kość 512/400 jakiegoś dobrego producenta (Twinmos, Infineon, Samsung.... w tej chwili Kingston to shit), włóż to do tej płyty (będzie działać jako 266), a jak za pół roku będziesz zmieniał kompa to masz już jedną część do nowego kompa... potem druga kostka i masz 1GB Ramu na 400MHz :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2004, 14:01 

Hehe w końcu chyba kupie sobie udka z kurczaka, albo zapałki-samopałki, a tak na serio to chyba sobie ramu dołoże, tak przyszłościowo troche :wink: Dzięki wszystkim za spostrzeżenia....

PSN id: Graqzu

Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2004, 00:43 

Tom@s napisał(a):
Wracając do tematu: West kup sobie kość 512/400 jakiegoś dobrego producenta (Twinmos, Infineon, Samsung.... w tej chwili Kingston to shit), włóż to do tej płyty (będzie działać jako 266), a jak za pół roku będziesz zmieniał kompa to masz już jedną część do nowego kompa... potem druga kostka i masz 1GB Ramu na 400MHz :D

Nie wiem do jakiego tematu wrociles ale napewno nie do tego. Westbam napisal ze ma sdramy a Ty tu piszeszo ddr 400 :evil: - sdramy koncza sie na 133. To chyba efekt czytania tych bezsensownych postow o dupie i geyach - cos komus widocznie brakuje. Brave Heart to ze Gore kupil sobie radka 9700 i mu nie polecialo w gore to jeszcze nic nie zmienia. W wypadku Westbam'a to zmiana karty da przyrost "mocy" tak aby mogl zagrac w bfv, bo do zwyklego to starczy ten gf 3 ti. I tak jak napisal Xena - nawet kupno 4200 pozwoli na komfortowe granie w bf i wyprobowanie bfv.

Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2004, 11:02 
Oldboy Battlefield.pl

gracol napisał(a):
Tom@s napisał(a):

Nie wiem do jakiego tematu wrociles ale napewno nie do tego. Westbam napisal ze ma sdramy a Ty tu piszeszo ddr 400 :evil: - sdramy koncza sie na 133. To chyba efekt czytania tych bezsensownych postow o dupie i geyach - cos komus widocznie brakuje. Brave Heart to ze Gore kupil sobie radka 9700 i mu nie polecialo w gore to jeszcze nic nie zmienia. W wypadku Westbam'a to zmiana karty da przyrost "mocy" tak aby mogl zagrac w bfv, bo do zwyklego to starczy ten gf 3 ti. I tak jak napisal Xena - nawet kupno 4200 pozwoli na komfortowe granie w bf i wyprobowanie bfv.

Tak się składa, że znam trochę lepiej sytuację Westbam'a i wiem jaki ma sprzęt (PIV 1,5GHz, ECS P4S5A, 512SDR, Gainward GF3Ti)... poza tym za pół roku Westbam i tak wymieni sprzęt (urodzinki i te sprawy), a ten zakup za 700zł ma na celu poprawienie jakości gry na pół roku (bo i tak wymieni na lepszy)...
...i z tego punktu widzenia lepiej będzie kupić kostkę pamięci (teraz może nie odczuje różnicy), ale za to za pół roku będzie mógł kupić np. baaardzo dobrą grafikę, a nie tylko dobrą, bo nie będzie musiał się martwić jaką wsadzi pamięć... poza tym będzie mógł dokupić drugą kość i wtedy by miał 1GB RAMu, a nie tylko 512MB...

Ja tylko chcę pomóc w wyborze, aby te 700zł, które teraz ma nie było pieniędzmi wyrzuconymi w błoto (np. teraz kupi sobie GF4Ti i odczuje różnicę, ale za pół roku będzie musiał to sprzedać, bo w nowym kompie będzie już złącze AGPx8 itd. itd.) :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2