Teraz jest 20 kwi 2025, 14:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 17:43 

ciekawe czy specnaz jwest leprzy od Gromu?

[']

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 18:15 

Hynol napisał(a):
aBe - zastanów się czasem zanim coś napiszesz. Przeczytaj tekst ponownie i jeszcze raz pomyśl. Bo właśnie starasz się legitymizować (!) atak na ludność cywilną, w dodatku to były dzieci. Ja wiem jak to było i jest w Czeczeni, ale to nie daje prawa do uznania działań partyzantów !!! Polacy jakoś nie atakowali Niemieckich dzieci w czasie wojny - po prostu byłoby to obrzydliwe.

z całą świadomością może nie legitymizować ale napewno starałem sie usprawiedliwić, łatwo nam mówić że bowinno się rozmawiac że przemoc do niczego nie prowadzi itd. ale postaw się na miejscu czeczeńskiej kobiety której całą rodzine wyrżnięto (tak,tak nie zabito tylko wyrżnięto jak bydło) w pień. i powiedz że ona atakując szkołe postepuje nieetycznie lub (bo i takie teksty słyszałem) nie honorowo. A co do polaków (uogólnie do aliantów) to przypomnij sobie nalot na drezno, tam bomby raczej nie patrzyły na daty urodzenia :) a walki z ukraincami ? Oczywiście nie jestem żadnym psychopatom twierdzącym że powinno się mordować dzieci (czy wogóle mordować). Poprostu uwazam że ten cały atak jest jedną z tych rzeczy których robić się nie powinno ale z punktu widzenia czeczeńców był rzeczą konieczną, i dlatego daleko mi do komentarza turka o smażeniu czeczeńców czy nadziewaniu na bagnety (pisze z pamięci).

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 18:17 
Moderator forum

Thx bcj - o to mi włąsnie chodziło. Naprawde uważacie że 7-8 letnie dziecko ma wpływ na polityke swojego państwa?? Że zasłużyło aby być przedmiotem przetargu w którym na jednej szali jest jego życie a na drugiej nie do końca zdefiniowany interes grupy politycznej??

Okota - jak pisałem, czy byłbyś w stanie być dumny z dziadka AKowca który zamordował setke dzieci SSmaów??? Czy wyście sie na rozumy pozamieniali dzisiaj z panami z NOPu? Ludobójstwo jednej strony NIE USPRAWIEDLIWIA takich działań drugiej strony!!! To nie są działania wględne, bo można by usprawiedliwić każdą zbrodnie i najgorsze sk.....stwo. Takich rzeczy usprawiedliwiać nie można. Nie wspomne nawet o tym że zapewne owi bojownicy czeczeńscy, po zwycięstwie okazaliby się podobnymi potworami do panów Talibów z Afganistanu, którzy przecież również walczyli ze złym reżimem i okupacją i byli przez polaków, w czasie interwencji ZSSR, postrzegani jako bohaterowie. Co zrobili potem to już wiecie, bo to niedawno było.

aBe
Cytuj:
ale postaw się na miejscu czeczeńskiej kobiety której całą rodzine wyrżnięto (tak,tak nie zabito tylko wyrżnięto jak bydło) w pień. i powiedz że ona atakując szkołe postepuje nieetycznie lub (bo i takie teksty słyszałem) nie honorowo.

Ale ja uważam że tak właśnie robi. Jeżeli by to zrobił w jednostce wojskowej, albo na komisariacie policji to co innego. To jest de facto wojna, więc byłaby to akceptowalna forma walki. Ja nie uważam aby bombrdowania przeprowadzane przez aliantów nie były zbrodniami ludobójstwa. Amerykanie dopuścili się jej W Hiroshimie i Nagasaki w straszny sposób. Jeśli chcieli zademonstrować siłe uderzeniową bomby, mogli spokojnie wybrać umocnione pozycje wojskowe na wybrzeżu. Poza tym nie zapobiegali w ten sposób zbrodniom, jedynie chronili życie swoich żołnierzy. Wygrali wojne, a zwycięzców się nie sądzi niestety :(.

Ostatnio edytowano 3 wrz 2004, 18:27 przez Hynol, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 18:20 
Moderator forum

a prawda jest taka że gdyby media nie rozdmuchiwały każdego takiego incydentu to też ograniczyłoby to ich ilośc bo terrorystom chodzi głównie o rozgłos.

A swoją drogą ciekawe jest to, że droga obrana przez tych debili doprowadzi tylko do eskalacji przemocy w czeczeni co dla mnie jest zupełnym swiadectwem ograniczoności umysłowej tych co tą szkołę zajęli.

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 18:25 
Moderator forum

To raczej nie glupota tylko pomieszanie desperacji z bezsilnoscia...
Bo co maja zrobic?

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 18:34 
Moderator forum

[Night]MaX napisał(a):
a prawda jest taka że gdyby media nie rozdmuchiwały każdego takiego incydentu to też ograniczyłoby to ich ilośc bo terrorystom chodzi głównie o rozgłos.

Dokładnie. Z drugiej strony należy z kolei ngłaśniać działania państw, gdyż im zależy raczej na braku dostępu do informacji lub na ich filtrowaniu (jak w Rosji). Presja opini społecznej jest duża i nie sądze aby większość obywateli Rosji popierała obecne władze, widząc jak ich żołnierze mordują dzieci i zabijają niewinnych cywilów. Niestety zachód nie ma interesu aby wpływać na działania Rosjan w Czeczeni.

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:02 

r[i]p

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:18 

czyli hynol jesli dobrze rozumiem to powinni czekać aż rosjanie sami sobie odejdą :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:29 

[Night]MaX napisał(a):

Hmmm... Ciekawa teoria... Zaintrygowało mnie to, ponieważ w zasadzie dochodzi teraz do absurdu, kiedy dziennikarze spełniając swoją powinność wspierają terroryzm. Tylko, że... Wydaje mi się, że zbyt dużo ludzi tłumaczy takie zamachy jaką kolwiek przeszłością. Bo co to za wytłumaczenie, że "Rosjanie robili..."? Rosjanie nie atakowali szkół, gdzie dzieci się uczą. Jeśli nawet stało się coś złego cywilom to nie powinno być to powtarzane. Jak tu ktoś przytoczył przykład, podobnie jak Polacy nie odgrywali się na dzieciach i kobietach niemieckich...

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:29 
Moderator forum

aBe napisał(a):
czyli hynol jesli dobrze rozumiem to powinni czekać aż rosjanie sami sobie odejdą :) ?

Nie wiem czy przeczytałeś dokładnie czy nie zrozumiałeś?? Nie neguje walki tylko cele jakie wybierają. Szpitale i szkoły. Jak w hot shots - cele drugorzędowe - Szkoła mimów i fabryka akordeonów.

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:30 

Putin były KGB ista to wszystko rozkręca. Tak jakby społczeność miedzynarodowa nie mogla przycinsac debila! Ale nie, wedlug zachodu to na Kaukazie nic takiego waznego sie nie dzieje :!: co to ich obchodzi Kaukaz a gdzie to? daleko od USA czy Anglii wiec niech sie Putin bawi...

Chodz za ta akcje to Czeczeni sa juz skonczeni...

Putin powienien zostac przycisniety przez spolecznosc miedzynarodową, niech sie bandyta odpier... od Czeczeni i spokoj bedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:46 

mcmt napisał(a):
Hmmm... Ciekawa teoria... Zaintrygowało mnie to, ponieważ w zasadzie dochodzi teraz do absurdu, kiedy dziennikarze spełniając swoją powinność wspierają terroryzm. Tylko, że... Wydaje mi się, że zbyt dużo ludzi tłumaczy takie zamachy jaką kolwiek przeszłością. Bo co to za wytłumaczenie, że "Rosjanie robili..."? Rosjanie nie atakowali szkół, gdzie dzieci się uczą. Jeśli nawet stało się coś złego cywilom to nie powinno być to powtarzane. Jak tu ktoś przytoczył przykład, podobnie jak Polacy nie odgrywali się na dzieciach i kobietach niemieckich...

MCMT myślałem że człowiek w twoim wieku trochę więcej pamięta.
To co robili ruscy można by na kilku stronach wyliczać. Atakowanie i zrównywanie miast z ziemią (wraz ze szkołami) jest właśnie najlepszym przykładem.
Co do Putina Gruppen ma rację. Gdzie jest cały ONZ, KFOR itd ?!

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 19:47 

[']

Ps. Tak trochę do waszej debaty to ciekawe czemu nic się nie mówi o zbrodniach w iraku, o ofirach irackich, ale już o nawet pojędynczych stratach koalicji lub jakimś wybuchu miny itp. to wszystkie media o tym mówią...

Ps2. Polecam Fahrenheit 9.11 tym którzy popierają działania Bush'a.

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2004, 21:06 

Dedido: Trochę może źle się wyraziłem, bo faktycznie bombardowali miasta i nie patrzyli na nic... Ale ich GŁÓWNYM celem ataku nie były szkoły. Czeczeńcy w tej konfrontacji są niestety z góry skazani na krytykę z powodu sięgania się po terror. Są inne formy oporu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2