Teraz jest 20 kwi 2025, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 wrz 2004, 21:31 
Moderator forum

Witajcie.

Niepowiem, kolejny udany dokument Wołoszańskiego.

Dzisiejszy odcinek traktujący o heroicznych walkach polskich kawalerzystów podczas walk w pierwszych dniach agresji niemiec na Polskę.

Mam nadzieję, że niektórym "niedouczonym" historykom fakty zamieszczone w programie przemówiły do rozumu i udowodniły, że Polacy nigdy nie szarżowali konno na opancerzoną piechotę niemiecką.

Jak dla mnie program na "piątkę".

PostNapisane: 20 wrz 2004, 21:37 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Witajcie.

Niepowiem, kolejny udany dokument Wołoszańskiego.

Dzisiejszy odcinek traktujący o heroicznych walkach polskich kawalerzystów podczas walk w pierwszych dniach agresji niemiec na Polskę.

Mam nadzieję, że niektórym "niedouczonym" historykom fakty zamieszczone w programie przemówiły do rozumu i udowodniły, że Polacy nigdy nie szarżowali konno na opancerzoną piechotę niemiecką.

Jak dla mnie program na "piątkę".

Prawda! x)
A przekonanie w eurpie o iż Polacy nie wiedzą co to czołgi wzią się od włoskiego dziennkarza, który był przychylny Polakom i chciał ukazać jakiż to są waleczni. Poprzez swój artykół wprowadził w błąd historyków, lecz pamiętam jeszcze z lekcji hostorii x) że miał miejsce jeden "atak" ( przez pomyłkę) Polskiej kawalerii na Niemieckie czołgi. Chodziło o to, że Polaska konnica goniła Niemiecką piechotę przez las i gdy ten się skończył polacy ujżeli czołgi niep[rzyjaciela na polanie, zarządzono odwrót. Wiec tak naprawdę Polacy nigdy nie atakowali niemieckich czołgów!

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2004, 22:31 

Ehh nareście dobra robota tłumacząca wiele ciekawych żeczy np bardzo podobał mi sie Pociąg pancerny ( niepamietam nazwy )

PostNapisane: 20 wrz 2004, 22:37 

YouogY napisał(a):
Prawda! x)
A przekonanie w eurpie o iż Polacy nie wiedzą co to czołgi wzią się od włoskiego dziennkarza, który był przychylny Polakom i chciał ukazać jakiż to są waleczni. Poprzez swój artykół wprowadził w błąd historyków, lecz pamiętam jeszcze z lekcji hostorii x) że miał miejsce jeden "atak" ( przez pomyłkę) Polskiej kawalerii na Niemieckie czołgi. Chodziło o to, że Polaska konnica goniła Niemiecką piechotę przez las i gdy ten się skończył polacy ujżeli czołgi niep[rzyjaciela na polanie, zarządzono odwrót. Wiec tak naprawdę Polacy nigdy nie atakowali niemieckich czołgów!

Przepraszam ze moze nie na temat ale popracuj nad ortografia :)

Ostatnio edytowano 20 wrz 2004, 22:38 przez Bulldog, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2004, 22:37 

prawda ze na zachodzie trzepocza glupoty o tym ze atakowalismy wierzchem na czolgi :? u mnie na lekcji "historii" moja klasa wybuchnela smiechem jak pokazali film jak to Polacy wysylali konie na czolgi III rzeszy i oczywiscie wszyscy sie spojrzeli na mnie ,a ja nic tylko zjebalem nauczycielke ze wprowadza ludzi w blad :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2004, 22:39 

BigMitchMaker napisał(a):
prawda ze na zachodzie trzepocza glupoty o tym ze atakowalismy wierzchem na czolgi :? u mnie na lekcji "historii" moja klasa wybuchnela smiechem jak pokazali film jak to Polacy wysylali konie na czolgi III rzeszy i oczywiscie wszyscy sie spojrzeli na mnie ,a ja nic tylko zjebalem nauczycielke ze wprowadza ludzi w blad :lol:

OOO i to jest prawdziwa patriotyczna postawa brawo :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2004, 22:56 

Bulldog napisał(a):
BigMitchMaker napisał(a):

OOO i to jest prawdziwa patriotyczna postawa brawo :)

Chyba studiowała jeszcze w strym systemie. To jest prawdą co mówił Wołoszański na początku programu, że za komuny zmniejszano zasługi polskiej kawalerii w Kampani wrześniowej. Tajemnice XX wieku to najlepszy program TVP. TVP gratulujemy Wołoszańskiego.

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2004, 23:29 

TVP gratulujemy Wołoszańskiego.

Probably the best tv program in the world :D :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2004, 23:54 

Dandi napisał(a):
bardzo podobał mi sie Pociąg pancerny ( niepamietam nazwy )

"Śmiały" . Cieplej na sercu sie robi jak sie slyszy jak to Polacy gromili szwabów :wink:

PostNapisane: 21 wrz 2004, 01:26 
Moderator forum

Cieszę się, że temat zainteresował. Widać scena ma prawdziwych zapaleńców rządnych rzetelnej i prawdziwej wiedzy popartej prawdziwymi faktami. Owszem, to czego niegdyś uczono w szkole przechodziło najśmiejsze parodie. Dzięki Bogu młode pokolenie zostanie potraktowane dawką prawdziwej historii.

Swoją drogą "Śmiały" siał potężne spustoszenie. Wołoszański jednak nie dodał bardzo ważnego punktu. Mianowicie po ostrzale pociągi chowały się w lasach (linie kolejowe w większości zalesione) i tam miały idealne maskowanie. Stukas'y miały problem z wykryciem takiego kolosa.

W całej kampani walczyło kilka pancernych pociągów. Mam pewien niesmak. Wołoszański nie do końca wyczerpał fakt dotyczący pancernych pociągów skupiając uwagę na największym zapominając o innych. Być może wynika to z tematu dzisiejszego programu, który w głównej mierze dotyczył walk polsko-niemieckich.

Mianowicie walki innego pociągu - "Marszałek Pierwszy" walczący po wschodniej stronie Polski (walki z Rosjanami - przejęcie uszkodzonego pociągu przez Rosjan). Marszałek i jego załoga przetrwały dłużej niż Śmiały.
Informacja jaką podał autor programu odnośnie rzekomej niewiedzy Niemców o istnieniu tak potężnej broni jaką jest pociąg pancerny również nie do końca jest wyczerpana. Są to konstrukcje, które walczyły już w czasach konfliktów z "Czerwonymi" oparate na wzorach austryjackich z czasów I W.S. i późniejszych, czego dowodem może być aż 7 takich zestawów będących w posiadaniu polskiej armii posząwszy od 1918 roku.

Generalnie program i tak bardzo udany ze względu na moralny przekaz.

Czekamy na kolejne.

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 10:49 

Zgodzę się z przedmówcami - Wołoszański robi chyba coraz lepsze programy.

a btw pociągu pancernego - to pozwole sobie na zamieszczenie fotki z wakacji
Obrazek

a btw fotki ja jestem na niej najbardziej z prawej strony (to była kryptoreklama ;-) )

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 11:09 

a powiedz Leszy ,to zdjecie zrobione jest na Ukrainie czy w Rosji ???:)

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 11:13 

Ukraina - Sevastopol

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 11:19 

juz wiem gdzie spedze przyszloroczne wakacje 8) przeraza mnie tylko ta droga 1971mil chyba bedzie trzeba zabrac sie samolotem ^^

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 14:15 

Takie programy powinny być przetłumaczone na angielski/niemiecki/rosyjski i puszczane za granicami naszej pięknej Ojczyzny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2