Teraz jest 20 kwi 2025, 14:49

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2004, 16:42 

Cytuj:
Zatrzęsło Trójmiastem
(21 Września 2004)

Około godz. 13.30 w północno-wschodnim rejonie Polski wyczuwalne były wstrząsy sejsmiczne. Trzęsienia nie ominęły też województwa pomorskiego.

- Otrzymaliśmy 60 zgłoszeń z Oksywia i Witomina - mówi Anna Dyksińska, rzecznik prasowy wojewody - O drganiach informowali też mieszkańcy Rumii, Wejherowa, Nowego Dworu Gdańskiego i Kwidzyna.

Do trzęsienia doszło kilka minut po 13.00. - Epicentrum znajdowało się na Zatoce Ryskiej, około 150 kilometrów na północny wschód granic Polski - dodaje Dyksińska.

Siła wstrząsu wyniosła 4 stopnia w skali Richtera. - Jak na nasze polskie warunki, siła ta była bardzo duża - mówi rzecznik.

Dotychczas nie odnotowano żadnych informacji o szkodach czy poważniejszych stratach materialnych.

pam

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

W północno – wschodniej Polsce zatrzęsła się ziemia. Według informacji Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk w Warszawie wstrząsy miały siłę około 4-ch stopni w skali Richtera. Te informacje potwierdza nam również Wojewódzka Stacja Koordynacji Ratownictwa w Gdańsku. Do Trójmiasta dotarły informacje z ostrzeżeniem o trzęsieniu ziemi.

- Nie mamy żadnych informacji o ewentualnych stratach na terenie naszego województwa. Mamy za to sygnały od mieszkańców wschodnich terenów Pomorza o tym, że wstrząsy były tam odczuwalne– powiedział nam oficer dyżurny z gdańskiego WSKR.

Wstrząsy były odczuwalne również w Elblągu. Jak poinformowała nas jedna z mieszkanek miasta – wstrząsy i wibracje były odczuwalne w całym mieszkaniu. Trzęsły się meble. Docierają do nas sygnały, że lekkie wstrząsy odnotowano też na terenie Gdańska.

- Na terenie województwa Pomorskiego nie zanotowaliśmy żadnych strat. Miejsca, gdzie pojawiły się wstrząsy są monitorowane. Fala wstrząsów przeszła po dnie Bałtyku. Można ją było odczuć nawet w okolicach Wejherowa - mówi Władysław Sulęta z Wydziału Zarządzania Kryzysowego w Gdańsku.

W rejonie Suwałk strażakom zgłoszono uszkodzenie jednego budynku. Wstrząsy ziemi, które powodowały nawet przesuwanie mebli w mieszkaniach, odczuli około godz. 13 mieszkańcy Warmii i Mazur. Pracownica tamtejszej stacji meteorologicznej poinformowała o telefonach osób z całego regionu. Jak powiedziała: Dzwonią do mnie ludzi z Elbląga, Olecka, Ełku i Olsztyna, mówiąc, że odczuli wstrząsy. W ich mieszkaniach przesuwały się meble i przedmioty np. w jednym mieszkaniu przesunął się cały segment.

Marek Wieliński, Hit FM

http://www.trojmiasto.pl

Moja chata fajnie sie ruszała nie powiem dziwne uczucie, po raz pierwszy w życiu przeżyłem trzęsienie ziemi :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 16:49 

Ja najlepsze trzęsienie miałem jak tąpneło w Katowicach, a ja byłem na 6 piętrze :D

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 17:41 

fajne i dziwne uczucie... totalna dezorientacja.. czekam na jeszcze :wink: :lol:
ps. trochę to epicentrum podejrzane

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 18:34 

ej a co z Podlasiem?????
u mnie zatrząsło że herbate mi wywaliło :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 19:27 

Jestem wstrzasniety

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 20:05 

Pewnie ruskie robiły kanał na wiślanej tylko za dużo TNT wjebali :) Tołdi weź się nie truj herbatą ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 21:17 
Moderator forum

Kesey fajny awatar :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 22:44 

O co chodzi ?? Jakie trzesienie ???
Chodzi o te zaluzje co u mnie lataly ???

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2004, 22:47 

ehh a umnie nie było poznań omineło a szkoda

Edit a własnie fajne to uczucie ?

Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2004, 00:04 

Dlaczego we Wrocławiu nigdy nie było,to absurdalne,ale musi być fajna jazda:D.Byle nie było żadnych szkód :wink: .

Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2004, 00:12 

Robią się trzesienia ziemi bo stajemy sie krajem trzeciego świata... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2004, 00:16 

Ehh Konew - nie chodzilo o twoje zaluzje tylko o "wiatry" Boniego - zjadl cos chlopak malostrawnego i to cala filozofia :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2004, 12:30 

Powiem tak:
wielkie halo jest robione bo zatrzaslo sie nie na śląsku, niby 4,5 w skali Lichtera, no ok dobrze, to niech Ci kolesie przyjada do nas na śląsk i tutaj mierza jak trzesie mi chalupa, nie raz spadaly wazony czy boombox z szafki, nawet obazki z hakow sie urywaly.

Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2004, 13:09 

A tydzień temu tam byłem w 3City! Taki adventure mnie minął! Ja to zawsze mam Ph. :|

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2004, 12:37 

Pinky napisał(a):
Powiem tak:
wielkie halo jest robione bo zatrzaslo sie nie na śląsku, niby 4,5 w skali Lichtera, no ok dobrze, to niech Ci kolesie przyjada do nas na śląsk i tutaj mierza jak trzesie mi chalupa, nie raz spadaly wazony czy boombox z szafki, nawet obazki z hakow sie urywaly.

No ale jest różnica. Trzęśenie spowodowane tąpnięciami itp. , a trzęsienie ziemi. Tym bardziej w takiej skali w Polsce to chyba jeszcze nie było odnotowane ,a w szczególności w tym rejonie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2