Holman hmmmmm... zaczne od tego ze moja znajomosc z armia Szwedzka nie wiaze sie z jednym tylko rekrutem jak myslisz

mam kilku znajomych ktozy sa w wojsku na stale zaangazowani. Po pierwsze wojska Szwedzkie nie przystapily do obrony swojego terytorium podczas 2 Wojny swiatowej a w recz przeciwnie male jednostki szwedzkie walczyly po stronie niemieckiej (jezli ktos ma inne zdanie dam adres do znajomego ktory bral udzial w tych walkach i jako stary weteran tylko o tym gada - to straszny faszysta-zreszta jak wiekszosc szwedow:) ) po 2-gie wojska Szwedzkie nigdy nie braly udzial w zadnym konflikicie zbrojnym jako wojska okupanckie, byly tylko jednostki KFORU w Jugoslawi i jeden ze znajomych ktory tam sluzyl i uwaga jezdzil tam motorem(Kawasaki ZZR1100 -340 km/h na zegarach

) opowiadal mi ze na jego oczach zabijano dzieci i nic nie mogl robic bo im niebylo mozna

a jak tylko amerykance weszli to odrazu porzadek zrobili.
Holman uwazam ze niepowinienes tak chwalic szwedzkiej armii na podstawie kilku artykulow lub zdjec , wiem ze na zdjeciach i w opisach wyglada to pieknie jak zreszta na polskich programach opowiadajacych o polskiej armi jak to sie ona pieknie zbroi ale rzeczywistosc jest inna.
Holman naprawde niechcem z toba polemizowac na temat Armii szwedzkiej ale naprawde mam wiadomosci z pierwszej reki i jezeli chcesz zebym ciebie utwierdzil tymi wiadomosciami to zglods sie na gg to zaraz dam ci maila do kilku ludzi ktorzy na bierzaco wytlumacza ci sytucje w silach zbrojnych armii szwedzkiej. Ps. Holman ja mieszkalem w szwecji kilka lat wiec znam sytuacje wojsk szedzkich.
Tomy_PL
niewiem jak z silami powietrznymi

wiem tylko jedno ze Gripen jako samolot byl robiony przez francuzow , brytyjczykow (podobno troche niemcow) oraz Szwedow z tym ze przez szwedzka firme Saab a Saab to w 99% GM czyli amerykanski general motors (zreszta Volvo tez

) z tego co wiem to szwedzi lataja na Gripenach tylko i wylacznie a jeden tylko pilot zaliczyl 4 katapulty z gripenow

wiec uwazam ze f-16 sa o niebo leprze od nielotow gripenow a jezeli chodzi o szwedzkich pilotow to uwazm ze polacy sa od nich o 1000 razy lepsi tylko sprzetowo oslabieni
Ufff ale sie offtopicowalem

i zbeszztalem troszke szwedow

)

no coz Polska is better