27 września 2002 - samotny do tej pory [SPQR] Scaevola zyskuje towarzysza broni - [SPQR] Praetoriusa. Natychamiast dołączają inni, czekający już od kilku dni gracze. To jest początek [SPQR], dzisiaj, po roku teamu znanego nie tylko w Polsce i Europie. A początki były trudne, lamerskie, niemalże bez perspektyw. Ale była świetna zabawa, za którą nieraz zdarza się zatęsknić Dziś SPQR to w dalszym ciągu klan rozwojowy, chociaż po niejednej burzy, ale wciąż trzymamy się razem. Nie ma większego sensu wymieniać kto się przysłużył klanowi, wszyscy zasługują na pochwałę, bez żadnego z Was nie było by tak fajnie. Dziękuję serdecznie!!! Chciałbym też podziękować tym, którzy z różnych powodów nie grają z nami już, Wy też mieliście swój wkład w ten kawałek historii.
Za chwilę wyjeżdżam na baaardzo dla mnie ważny egzamin, dlatego ograniczę się jedynie do wklejenia tu moich początków w SPQR, które zamieściłem rok temu na forum klanowym:
Od końca sierpnia 2002r. miałem stałe łącze. Kiedyś zobaczyłem trailera Medieval: Total War. Gdy znalazłem go na
http://www.fileplanet.com/ zobaczyłem, że bardzo popularne jest, demo zupełnie nieznanej mi gry: „Battlefield 1942” zaraz zacząłem je ściągać, a kiedy w nie zagrałem, to Total War, nawet nie zainstalowałem.
Wówczas polski, był tylko jeden serwer, był zahasłowany i nazywał się
http://WWW.battlefield1942.pl. Hasło było dostępne na stronie podanej w nazwie, tak trafiłem na forum (i pierwsze co przeczytałem było o jednym, niedobrym graczu co zwał się Kibol, który podkładał miny na swoim lotniskowcu
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
).
Grałem praktycznie tylko na tym serwerze. Pewnego razu spotkałem gracza, który nazywał się Mucius Scaevola. Wówczas dość mocno interesowałem się historią starożytnego Rzymu, więc przywitałem go tradycyjnym „Ave”. Poprzez forum battlefilda, nawiązaliśmy znajomość i odkryliśmy, iż dzielimy zainteresowanie historią starożytnego Rzymu (chociaż, Scae woli okres republiki, a ja cesarstwa
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
).
Pewnego dnia Mucius, zaczął grać z tagiem [SPQR], spytałem, czy mogę dołączyć do niego, dostałem przyzwolenie i odtąd grałem jako [SPQR] Praetorius.
Pierwszą osobą, którą zacząłem werbować, był Dwutlenek, którego skierowałem do Scaevola. DioXide i Scae znali się już wcześniej.
SPQR miało Clan leadera i 2 vCL.
Później doszli inni: Żbik, Chester, Torg, Kibol, Quest, Remiq, Marcin, Pontifex Maximus i inni.
Od tej pory
SPQR rosło w siłę, wiele już dokonało, ale jeszcze niejednego zadziwi
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)