Teraz jest 20 lis 2024, 17:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2004, 00:45 

Siemka. Potrzebuje porady w dość upierdliwej sprawie ... Jakiś czas temu modernizowałem kompa, wymieniłem wszystkie części prócz grafy i zasilacza i wszystko było ok. Kiedy zakupiłem grafe (radka 9600XT extreme "GexCube") zaczęły się zwiechy. Najczęstsze objawy to zwis gry(BFV offcourse :D ) i po kilku sekundach wygaszenie monitora-wtedy tylko reset zostaje. Rzadziej mi się zdarzało że miałem zwis i kolorowe cegiełki na ekranie i jeden raz wygasił mi się na pulpicie. Grafe mam od lipca i borykam się z tym problemem. Podejrzewałem zasiłke ale to też już wymieniłem na chiefteca 420W. Powiedzcie mi czy to: wada grafy-do reklamacji czy też grafa "gryzie się" z płytą główną(Soltek SL-KT600-C1L) czy może inna przyczyna. Instalowałem chyba z 10 różnych sterów od najnowszych do starszych i to samo. Zauważyłem jeszcze jeden objaw, jak zainstaluje najnowsze stery to mam zwis średnio raz na godzine(moge grać w wymagające gry) przy sterach XP-ka(sam znajduje radka po odinstalowaniu sterów i wrzuca swoje) mam zwisy co pare dni, ale w nowe gierce nie pogram. Mam chipset VIA i zastanawiam się czy uaktualnienie sterów pomoże(ale nie znam namiarów). Do uaktualnienia BIOS-u się nie zabieram bo się boje że coś puszcze z dymem :(

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 01:01 

Sprawdz czy Ci sie owa Grafa ;) lub inne urzadzenie nie przegrzewaja :D - odwieczny problem kazdego gracza :], podstaw jakis zew. wentylator i zobacz wtedy, jesli nei masz zdjetej obudowy zdejmij ja koniecznie ;D

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 08:43 

Sterowniki do VIA http://www.viaarena.com/ sprawdź czy najnowsza paczka VIA Hyperion 4 in 1 do via coś pomoże.

PostNapisane: 19 paź 2004, 09:01 
Moderator forum

Fenix_82 napisał(a):
Do uaktualnienia BIOS-u się nie zabieram bo się boje że coś puszcze z dymem :(

A nie masz przypadkiem na CD dołączonym do mobo czegoś takiego jak LiveUpdate? Przy płycie MSI i KT400 nie mam problemów z update'ami BIOS'u - program sam wyszukuje odpowiedni do mainboard'a BIOS'ik.

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 10:00 

Maniac już się zabieram za obudowe :)
ShaggY, zainstalowane, czekam :D
yacub niestety nie mam na płycie LiveUpdate'a :(

Dzięki za pomysły

Mam jeszcze jedną sprawe ... czy ktoś bawił się 2 RedStorm Overclocking na płycie solteka??? Zainstalowałem programik który automatycznie(lub manualnie-do wyboru) coś podkręca ale nigdy się nie bawiłem w podkręcanie i pomimo że jest to program który był na CD Solteka to troche boje się go użyć.

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 13:36 

po wlozeniu nowej karty instalowales winde na nowo (lub wyczysciles pozostalosci po poprzenich sterach)?
bios uaktualnij - pierwszy raz jest najgorszy, ale tak na prawde to zadna filozofia, a moze pomoc.
obniz taktowanie rdzenia i pamiatek i potestuj (siakis 3dmarka zapetlony)

a redstorm sobie podaruj - slabe z tego narzedzie :/

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 16:27 

Nowy system postawiłem po wymianie wszystkiego prócz grafy ale pozostałości po geforce-sie(stery) wywaliłem normalnie i z rejestru. Karta nie była podkręcana. Do BIOS-u na chwile obecną się nie dotykam bo nie umiem a słyszałem kilka nieciekawych przypadków uszkodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 18:21 

hmmm... moze uzyj driver cleaner'a ( http://members.home.nl/mclaren2000/down ... tup_33.zip ) do pewnego wyczyszczenia smieci po sterach nv?
nigdzie nie pisalem ze masz podkrecona karte, ale zebys obnizyl taktowanie - jak cos sie 'tylko' przegrzewa to przy obnizonym taktowaniu nie powinno byc takich objawow
a co do biosu - przeczytaj uwaznie i ze zrozumieniem 'readme' ze dwa razy i tylko wylaczenie pradu moze cos zkaszanic. jak masz jakis dysk na FAT to rob update z hdd - pojdzie bezbolesnie. nieciekawe przypadki sie zdarzaja, ale to jak ze wszystkim - ja bym nie wytrzymal i bios podmienil :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 19:50 

Ja tam update biosu w pracy robie na pendrivie :D a w domqu mam asusa i live update ... programem dostarczonym od asusa nawet mozna zrobic downgrada :D .

Wrcajac do tematu , ja uwazam za najlepszy sposob pozbycia sie syfu po starych sterach to format .

Tytuł:
PostNapisane: 21 paź 2004, 21:56 

Zamocuj wiatrak dodatkowy na kartę, najlepiej od obudowy 80x80. Przy moim Radku 9700 Pro pomogło na takie same objawy. Trochę jest kłopotliwe przymocowanie jego, poradziłem sobie przy pomocy 2 długich, izolowanych przewodów obkręcając kartę. Wiatrak wisi luźno pod nią i dmucha na nią. W serwisie widziałem też u jednego klienta patent z gumą od gaci :idea: , wiatrak ładnie przylega ale cholernie nie estetycznie to wygląda.
Jak nie pomoże to reklamuj.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2004, 12:41 

Zrobiłem jak radziłeś. Podczepiłem wiatraczek od obudowy tak, że wisi troszke poniżej karty na dwóch cienkich drucikach przymocowanych do górnej krawędzi obudowy. Ustawiony jest pod kątem 45 stopni pomiędzy ścianką obudowy(którą zdjąłem) a grafiką i teraz chłodzi graficzke lepiej(mam nadzieje że to pomoże. Pod takim kątem udało mi się go zamocować za pomocą grubszego druta przymocowanego u dołu wiatraczka a drugi koniec oparłem o dolną krawedz obudowy kompa-lekko drga ale ogólnie jest stabilny. :lol: Wprawdzie druty nie przylegają do niczego prócz wiatraczka i obudowy ale mam lekki niepokój że coś mi się może ...

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2004, 10:27 

Niestety nadal mam zwiechy po ainstalowaniu wiatraka. Zostaje mi jeszcze reinstalka systemu i jeśli to nie pomoże to reklamacja karty :(

Strefa czasowa: UTC + 2