Pepsee napisał(a):
Ok. jest tu na forum kilku ludzi zwiazanych blisko z grami zawodowo. Zoolti , Cubituss czy Yacub pracuja przecież w branży.
Miło, że pamiętasz o mnie, dziadzio
"Upadek" rozumiany jako "degradacja" to chyba zbyt mocne słowa. Spadła jedynie poczytność forum, gdyż już (prawie) nikogo (prawie) niczym nie da się zaskoczyć. Nie ma już nowych bugów, patchy (choć EA coś tam wymodziła, ale co to - jeszcze nie wiem, gdyż CB zaleca nie robić update'ów, więc cierpliwie czekam) czy jakichś rewolucyjnych akcji przeprowadzanych przez polskie klany. Nie ma już tak silnych emocji związanych z wygrywanymi przez nie meczami, coraz rzadziej pojawiają się informacje o odbytych spotkaniach. Faktycznie, może Polska Liga BF42 coś zmieni, choć obawiam się naostrzenia antagonizmów...
Co do popularyzacji e-sportu - nie będzie ona możliwa, doputy informacje o ważniejszych imprezach nie będą publikowane w specjalistycznych programach TV. Ubolewam nad tym, iż w publicznej (TVP) nie ma ani jednego programu traktującego o grach komputerowych, co wydaje się dziwne, gdyż graczy w naszym kraju nie brakuje. Jestem przekonany, że relacje ze spotkań pokazywane szerokiej publiczności byłyby w stanie przyciągnąć sponsorów. Np:
"JakiśTamKlan powered by TPSA (:P) zwyciężył z faworytem tegorocznej edycji Open Cup Spring 2005! (...)"
No i faktycznie - na "Zachodzie" LAN'y wyglądają troszeczkę inaczej, od tego, co zaprezentowało EA Polska. Po pierwsze - odbywają się zdecydowanie częściej. Po drugie - nikt nie marudzi o sprzęcie, gdyż przywozi (zazwyczaj, ponieważ są wyjątki) swój własny. Niestety - i tu bez sponsorów ani rusz. Może czas pozaprzęgać również magazyny "papierowe" do promowania polskiego e-sportu? Cubituss, zabierzesz głos?