Teraz jest 24 lis 2024, 11:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Karty graficzne
PostNapisane: 5 sty 2005, 08:20 

Sluchajcie mam zagwostke, otoz kumpel moj dobry pracujacy w sklepie komp. oferuje mi 2 karty graficzne: Radeona 9700 z TV tunerem (zbedna opcja)[256 mb grafiki] oraz radeona 9800 shapphire
Ta pierwsza ma byc za 700 zloty a ta druga za 880zl, nie znam sie zbytnio ktora bylaby lepsza (w tym do BFa), potrzeba mi jakiejs dobrej strony z cenami, osiagami rych kart, jakimis testami itp
Bede bardzo wdzieczny jezeli wypowiedza sie poosiadacze takich sprzetow . A kolejne pytanie dotyczy 3 miesiecznej (czas uzywania) karty Radeon 9100, ktos oferuje mi za nia 150zl. oplaca sie? :(
PS: dzieki z gory za odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2005, 08:32 
Moderator forum

czy to sa wersje Pro tych kart? Jesli Radek All-In-Wonder 9700 to chyba wlasnie nie Pro... w takim wypadku bierz 9800 (cenowo wyglada na Pro) tylko uwazaj bo Sapphire robil przekrety i dawal 128-bitowa magistrale pamieci. Bierz tylko 256-bit!

Czy cena 150 zl za 9100 jest dobra? Nie wypowiem sie, aczkolwiek 300 zl za duuzo szybsza 9550 XT to dobra cena, wiec... mysle ze za 100 :)

Aha, chciales strony: http://www.benchmark.pl - ta powinna wystarczyc :)
Szybsza jest oczywiscie 9800, mam wlasnie wersje Pro od Sapphire'a i po zmianie biosu mam pelnoprawnego 9800XT, a nawet troche szybsza ;) Jesli uda sie trafic na chip R360 to mozna to zrobic praktycznie z kazdym Pro...

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2005, 11:32 

Mayek napisał(a):
...Szybsza jest oczywiscie 9800, mam wlasnie wersje Pro od Sapphire'a i po zmianie biosu mam pelnoprawnego 9800XT, a nawet troche szybsza ;) Jesli uda sie trafic na chip R360 to mozna to zrobic praktycznie z kazdym Pro...

Ja trafiłem z R360 i nic to nie dało niestety, nawet po zmianie na Artic VGA Silencer...(rdzeń jak stał tak stoi...) :evil: także nie szukaj na siłe z rdzeniem 360 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 00:06 
Moderator forum

Hokahey napisał(a):
Ja trafiłem z R360 i nic to nie dało niestety, nawet po zmianie na Artic VGA Silencer...(rdzeń jak stał tak stoi...) :evil: także nie szukaj na siłe z rdzeniem 360 :wink:

W Twoim przypadku problemem nie jest sotosowany AC, tylko zupełny brak wsomagania o/c przez zablokowanie w bios-ie kart graficznej. Bez flash-owania się nie obejdzie.

Wracając do tematu zakupu karty Stormtrooper[PL].
700 zł R9700AiW to niewygórowana kwota. Pytanie czy wykorzystasz tuner ? Pamiętaj, że później trudniej odsprzedać kartę wyposażoną w taki element.
Nie każdy potencjalny chętny będzie potrzebował tunera, a ten na pewno podbija wartość układu.

Osobiście skupiłbym się na dobrej używce. Ostatnio na Allegro wysypało się pełno gwarancyjnych R9800.
Nawet dzisiaj, na moich oczach znajomy pogonił Sapphire R9800 z Silencerem za jedyne 600 zł. Poszukaj, warto.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 00:57 

Link ktory prawde Ci powie http://www.benchmark.pl/artykuly/przeglad_procesorow_2002/wstep.html

Radek 8 potokow FX 4 potoki ... wszystko jasne :)

W Gdyni w sklepie

Radeon 9800 PRO Sapphire 128MB DDR, TV&DVI = 849zl z Vat
model SAP/R9800PRO/128/TV/DVI
klasa produktu:
Karta graficzna
producent układu graficznego:
ATI Technologies
typ układu:
Radeon 9800
rodzaj układu:
256-bitowy
rodzaj pamięci:
DDR 256-bit
wielkość zainstalowanej pamięci:
128 MB
częstotliwość RAMDAC:
400 MHz
typ złącza magistrali:
AGP
wejścia / wyjścia zewnętrzne:
# wyjście DVI
# wyjście TV
dołączone oprogramowanie:
Cyberlink PowerDVD
obsługiwane standardy:
# DirectX 8.1
# DirectX 9.0
# OpenGl 1.3
# OpenGl 1.4
cechy dodatkowe:
# 2x400Mhz RAMDAC (10bit)
# AGP x2/x4/x8
# Jednoczesna obsługa dwóch monitorów
# w zestawie kabel Composite
# w zestawie kabel do zasilania
# w zestawie konwerter DVI>RGB
# Wyjście TV w rozdzielczości max. 1024x768

GeforceFX 5700 Asus V9570 256MB DDR, TV&DVI = 619 z Vat
model V9570/TD/256M
klasa produktu:
Karta graficzna
producent układu graficznego:
NVidia
typ układu:
Geforce FX5700
rodzaj układu:
256-bitowy
rodzaj pamięci:
DDRAM
wielkość zainstalowanej pamięci:
256 MB
częstotliwość RAMDAC:
400 MHz
typ złącza magistrali:
AGP
maksymalna rozdzielczość obrazu:
2048x1536 pikseli
wejścia / wyjścia zewnętrzne:
# wyjście DVI
# wyjście TV
dołączone oprogramowanie:
# ASUS DVD XP S/W
# Cyberlink MediaSHOW
obsługiwane standardy:
# DirectX 8.1
# DirectX 9.0
# OpenGl 1.3
# OpenGl 1.4
cechy dodatkowe:
# gry 3D: Black Hawk Down
# Battle Engine Aquila
# Gun Metal
# konwerter DVI>RGB
# obsługa trybu 2xRGB
# RGB+DVI
# RGB/DVI+TV
Głębia kolorów przy maksymalnej rozdzielczości:
32 Bit
dodatkowe funkcje:
# 128 bit Color Data Precision
# Anti Aliasing
# Bump Mapping
# CineFX Engine
# nView Display Technology
# Pixel i Vertex Shaders 2.0+
# Sprzętowa kompresja DirectX i S3TC
# Wspomaganie odtwarzania MPEG-2

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 11:02 

===Tomy===[PL] napisał(a):
...W Twoim przypadku problemem nie jest sotosowany AC, tylko zupełny brak wsomagania o/c przez zablokowanie w bios-ie kart graficznej. Bez flash-owania się nie obejdzie...

Bez przesady Tomy ale flashowanie biosa karty graficznej w tym wypadku to podstawa (nie wiem jak mogłeś pomyśleć że tego nie zrobiłem :wink: ), zrobiłem flashowanie praktycznie na samym początku i nic z tego nie wynikło, efekt jak napisałem wcześniej ten sam (obejmuje także flashowanie), spotkałem już kilka osób które miały opory przy R9800 PRO na rdzeniu 360, niestety na niektórych Radeonach nawet na rdzeniu R360 po prostu nie zaszalejesz :evil:

P.S. Stormtrooper[PL] - Co do samego zakupu grafiki to moje zdanie jest identyczne co "kolegów" - bierz R9800 PRO a będziesz zadowolony nawet jak trafisz na niepodkręcalną wersje :D

P.S.2 Stormtrooper[PL] - Jeśli aktualnie posiadasz R9100 (przyjmij moje wyrazy ubolewania, łącze się z tobą w smutku hehe :wink: ) jak piszesz w 1 poście to skok na R9800 PRO będzie niesamowity :twisted: , no chyba że reszta kompa będzie cię chamować... (jaki masz sprzęt ?)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 12:58 

Jak juz gdzies pisalem troche ju8z wlozylem i teraz zapowiada sie 880zl :(
Intel Pentium 4 3.20GHz BOX Prescott S478 - to ten nowy
RAM: 2x DDR Kingston HyperX 512MB DDR-467
GRAFIKA: R9100 :(((
Dziwek: zintegrowana

I TO WSZYSTKO WINA BF1942 i tego &*^&*%&6 FH ze tyle hajsu poszlo szlag trafilo, a mialem miec hajs na dentyste :(
Dobze ze to kupilem zanim stracilem prace bo teraz to by mnie nie byl;o na to stac :)

Sprzet ktory mialem poprzednio
Pentium 4 1,7GHz
DDR Kingston HyperX 512MB DDR-467
9100 radeonek
dziwek: zintegrowana dzwiekowka :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 13:16 

No to do takiego kompa to az wstyd trzymac 9100 ;) jak ten procek to wytrzymuje? jeszcze sie nie obrazil? :D wchodz w to 9800Pro, a jak juz bedziesz mial ta karte to odpal FH na max detalach max rozdzialce :D wypasik totalny 8) mam tak samo 8)
a tak po prawdzie to zeby nie wiem jaki miec wypasiony sprzet to i tak grafika najwazniejsza wiec Stormtrooper inwestuj, warto bo ci sie inaczej sprzet zdewaluuje a i tak nie pograsz :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 14:33 

inwestuj - latwo powiedziec - wlasnie poszledl sie walic kolejny semestr szkoly:D, chyba ze znajde jakis job nowy :D
na szczescie zawsze mam interenet na ktorym daje sie wyzyc (w sensie przezyc i jeszcze zostawic grosik na wydatki drobne) oraz wyzyc (dac upust frustracji po calym ciezkim dniu) :) najgorsze ze moj kupel hgandlwiec zrobil na mnie (kumplu0 biznes i ta 9100 za 300 mi opchnal 3 miechy temu... dzisiaj patrze ze tyle to cos w okolicach R9500 kosztuje
Hehe, mimo w miare mocnego sprzetu to i tak eastern blitz chodzi KIEPSKO.

PS: aktualnie zrbilem mala przerwke na FH, zachecam all do GC - niech moc bedzi8e z wami.
PS2: pytanie zwiazane z GC: czy daloby sie zamienic muzyczke (Imperial march.mp3 na .bik'a- muzyczjka w GC jest fajna ale szczerze mowiac do utworu Williamsa nawet sie nie umywa, chcialbym podmienic by Marsz Imperium gral mi w menu i przy scoresach

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 14:58 

Stormtrooper[PL] napisał(a):

Nie masz sie co dziwic daaaaawno minely juz czasy kiedy proc gral pierwsze skrzypce dzisiaj tylko grafa grafa i grafa ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 18:44 
Moderator forum

Trigg napisał(a):
Stormtrooper[PL] napisał(a):

Nie masz sie co dziwic daaaaawno minely juz czasy kiedy proc gral pierwsze skrzypce dzisiaj tylko grafa grafa i grafa ;) .

A to dość ciekawe twierdzenie. Rozumie że posiadasz jakąś niesamowitą karte graficzną z układami odpowiedzialnymi za macierze transformacji obiektów, wagowanie vertexów, clothy, partikle, kolizje, AI itd. itp. O ile karty graficzne posiadają coraz zajebistsze efekty i sporo pracy wykonują, niektóre operacje zostają na procku, bo muszą. Spróbuj sobie zagrać w BF42 na FX 6800 i słabym procku, przy dużej ilości botów. Gwarantuje że będzie się ciąć.

Tytuł: Witam
PostNapisane: 6 sty 2005, 19:56 

Na BF może się znacie, ale na grafach nie bardzo ;)
Na tą chwilę kompletną głupotą byłoby kupowanie Radeona 9800 (pro,xt) za kwotę ~850-900zł !!!! Za tę kasę dostaniemy GF6600GT który bije w/w Radka na łeb na szyję ! Tu macie jeden z testów dostępnych na sieci http://www.frazpc.pl/artykuly/302/GeFor ... /vs/6800LE
Taki GF6600GT kosztuje w Komputroniku 930zł, wersja agp Leadteka BOX. Pewnie oema dostanie się taniej koło 50zł, może więcej....
Tylko pamiętajcie kupować wersję GT - zegary 500/1000 chyba coś mówią......
A 6800 to nie FX ! Fx są od 5200 do 5950 i od tych kart 3mać się z daleka, chyba, że za pół darmo za używaną :) A Radka 9800 to może za 650 opłacałoby się, ale pamiętajcie o wersji 250bit.
Pozdro !

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 20:22 
Moderator forum

Nastepny FPSonanista :lol:

Tytuł: Hehe
PostNapisane: 6 sty 2005, 20:33 

mniej więcej :)
Uwielbiam 3dmarka :)
Ale poważnie, warto skoczyć na gf'a 6600gt :) Też go wezmę (mam nadzieję) w kwietniu (urodziny hyhy) na raty, jeżeli Żona pozwoli :) A do tego czasu powinien stanieć do 800zł ;) Do tego dorzucę jeszcze wentyla Pentagrama 80alcu za 105zł, bo muszę mieć budę otwartą bo mi Abit wyje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2005, 20:50 
Moderator forum

LOL - KZI - ty żyjesz?

Zaś co do grafiki - takie zdanie jest naprawde sensowne. R9800 to karta powoli odchodząca w niepamiec i zastepowana przez nowszą generację. Zaś pośród kart należacych do tej "nowszej" generacji tym razem prym wiodą dla odmiany karty nVidii (pośród poprzedniej generacjii wyraźnie rządziło Ati). Ja sam mam 6800GT (mocniejszy, ale i starszy brat 6600GT) i bardzo ja sobie chwalę. Dodatkowo produkcje Leadtek-a są niedrogie (w porównianiu do Gainward-a na przykład) a mają duży potencjał O/C (porównywalny z Gainward-em). Wiem, bo mojego 6800GT bezproblemowo podkręcam do wartości bliskich 6800 Ultra.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2