Teraz jest 24 lis 2024, 13:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sty 2005, 19:58 
Moderator forum

Cześć dziewczyny.

No ja nie mogę, poddaję się wszak komputer musi pracować nie tylko w BF-ie.

Problem następujący: po zmianie karty graficznej (ATI - > NVIDIA) nastąpiła utrata najwyższej rozdzielczości czyli 1280x960.
Karta MSI NX6800 GT 256MB.

Większość populacji wie, że pracuję na LCD i jest to niezbędne do zachowania krystalicznej treści obrazu.

Próbowałem już: ponowna instalacja (uprzednio skrzętne czyszczenie rejestru), zmiana sterownika ekranu, zmiana sterownika monitora i nadal ... lipa.

Braki czasowe nie pozwalają mi zweryfikowanie kogo dopadł podobny problem, kto jest posiadaczem kart nvidii, z wyższych modeli.

Ruszcie głowami, co to może być ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2005, 01:52 

Mi tu smierdzi formatem i instalacja wszystkiego od nowa

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2005, 03:04 

miałem podobny problem lecz z kartą Radeon 9600XT za cholere nie mogłem ustawić wyższej rozdzielczości również na LCD rozwiązanie znalazłem w nowszych sterownikach :wink: aczkolwiek instalowałem jakiś badziew do monitora ale wątpię aby to mi pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2005, 04:20 
Moderator forum

Może zabawa Coolbits-ami pomoże?

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2005, 06:13 
Moderator forum

Jeszcze jeden pomysł:

Przeedytuj pliki (pokazuje ich lokalizacje u mnie):
E:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\XENA\Video.con

E:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\XENA\VideoCustom.con

tam jest linijka:
Cytuj:
game.setGameDisplayMode 1600 1200 32 85 (podaję watrości jakie ja mam)

Zamień ją na:
Cytuj:
game.setGameDisplayMode 1280 960 32 85

I odpal grę. Może pójdzie...

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2005, 11:55 
Moderator forum

jak juz Tomy pisal swiat nie konczy sie na BFie i chodzi mu raczej o rozdzialke w windzie niz BF, poza tym Xena watpie zeby ustawienie "game.setGameDisplayMode 1280 960 32 85" zostalo wyswietlone przez LCDka poniewaz 85 Hz to jest raczej za duzo jak na mozliwosci LCD i moze nie zostac w ogole wyswietlone czego efektem bedzie black screen i migajaca na zolto kontrolka monitora

natomiast osobiscie uwazam ze to jest wlasnie tak jak sie przestaje doceniac karty ATI to wraz z nimi odchodza takie ficzery jak 1280x960, po prostu nvidia pewnie nie supportuje tej rozdzielczosci ;) :lol:

@Tomy: a tak powaznie to zrob reinstalka sterow, sprobuj najnowsze a jak nie robia to doczytaj jakie sa polecane starsze i na pewno dobrze dzialajace do tej twojej szajsowatej karty ;) moze cos spieprzyli w tych nowych sterach

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2005, 12:24 

Proponuje odinstalowac sterowniki od grafy, zrestartowac system i wyczyscic wszystkie pozostalosci po poprzednich sterach driver cleaner-em
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=745
Zmienialem grafe z at 9600 na gf6800 i tez mi kilka rozdzielczosci wycielo ale po wyczyszczeniu i ponownym zainstalowaniu sterow od karty pomoglo.W przypadku LCD warto tez zainstalowac stery do minitora. Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2005, 09:52 
Moderator forum

Ech .... dziewczyny moje kochane :-)

Tak na poważnie, to szkoda gdyż liczyłem na pełen sukces.
Holman mi zauroczył maszynę nie ma co :twisted:
W każdym razie wszelkie metody edycji plików do BF-a, zabawy z Coolbits'ami, zmianą sterownika karty (obecnie 66.93) spaliły na panewce. Cóż, chyba zadzwonię do Jasnowidza z Człuchowa, może ten coś poradzi bo nadwyraz dziwnie się czuję kiedy to po około 2 latach zabawy z BF-em, problem braku rozdzielczości zaczął mnie drażnić.
Nic to ... nieetyczna metoda jaką było ponownie reinstalowanie systemu (ostatni raz jakieś 7-mcy temu) na którą to wpłynęło wiele dodatkowych czynników także nie przyniosła efektu.
Choć metoda ta dla prawdziwego sprzętowca jest taka ... banalna ;-)
Obecnie wszystko musi działać ... kolejność spec softu utrzymana przy rozsądnej instalacji całości miała wpłynąć na poprawę humoru ...
O rany .. lipa ! Teraz po zabawie z wymuszeniem rozdzielczości gra pomimo max. dostępnej rozdzielczości 1024x768 uruchamia się w magicznym świecie konsolowym 640x480 - co za widoki :D :D :D
Zatem jakiś pierdoła mnie to zauroczył i długo mu tego nie wybaczę.

Update 29.01.2005

Rozwiązanie trywalne w moim przypadku. Zmiana interfejsu z DVi na D-Sub poskutkowała. Jak widać na linii karta graficzna (nvidia) a interfejs ktoś dział .. ciała.

Grunt, że wszystko gra jak należy.

Strefa czasowa: UTC + 2