Teraz jest 29 lis 2024, 16:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 10:14 

W Wałczu pewnego razu spedzilem tydzien wakacji w.. jednostce wojskowej :D To byl dopiero klimat heh.. Grunt to wejsc w dobra komitywe z kucharzem ;)

No ale wracajac do glownego tematu.

W grudniu mialem okazje pozwiedzac troche Norymberge, bedaca, jak pewnie wiekszosci wiadomo, centrum NSDAP. Pomijam fakt, ze niemal cale miasto - 90% (oprocz zamku, czesciowo cudem ocalalego) zostalo kompletnie zrownane z ziemia przez naloty Lancasterow w styczniu 45 (na tym etapie wojny bylo to najciezsze bombardowanie, jedynie przebilo go Drezno miesiac pozniej). Natomiast tereny umieszczone nieco na poludniowy wschod od centrum zostaly, o dziwo, nienaruszone. A tam wlasnie bylo glowne miejsce spotkan nazistow w latach 30-stych. Po dzis dzien stoja tam okazale budowle budzace wspomnienia z tamtych czasow. Dziwne, ze akurat te symbole nie zostaly zniszczone. Narod Niemiecki ma dosc ciekawe podejscie do tematu.. nie burza ich, lecz rownierz nie konserwuja. Pozostawiaja je samym sobie zostawiajac reszte uplywowi czasu.

Ponizej pare fotek tego, co udalo mi sie zobaczyc:

1. Zeppelin Stadium - miejsce parad mogace pomiescic do 100.000 maszerujacych zolnierzy i 340.000 widzow :shock: Zostal on zaprojektowany przez niejakiego Alberta Speera.

Kiedys:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W nocy wygladalo to mniej wiecej tak:

Obrazek

Obrazek

Wystarczy 130 reflektorow bijacych na 8 km w niebo by kompletnie zahipnotyzowac rzesze wiernych.

Dzis:

Obrazek

Obrazek

2. Sala kongresowa, nigdy nie dokonczona.

Model:

Obrazek

Stan na dzis:

Obrazek

Ciekawostka architektoniczna jest fakt, ze projekt zakladal budowle w ksztalcie podkowy o szerokosci 300/300 metrow (40 metrow wysoka) zadaszona :shock:

Wnetrze mialo pomiescic 50.000 osob:

Obrazek

Dzis wyglada to tak:

Obrazek

Na terenie tym znajdowalo sie wiele innych zabudowan:

Obrazek

Ktore juz nie istnieja, badz tez nie zdazylem zobaczyc. Jednak same te dwie budowle robia duze wrazenie.

Dla ciekawskich wiecej informacji znajduje sie tu:

http://www.nuernberg.de/tourismus/rundgaenge/reichsparteitagsgelaende_e/e_index.html

http://www.scrapbookpages.com/Nurnberg/Nurnberg04.html

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 14:29 

Ja chodziłem do szkoły od ktorej w prostej lini bylo ok. 400 m do Westerplatte. Razem z el_piochem i Cziko spędzaliśmy tam wagary :)

Mieszkałem w dzielnicy opodal Westerplatte gdzie wszystko sie zaczeło, więc wszystkie bunkry i inne miejscowki tam zwiedziłem.

BTW Po niżej w podpisie moja fotka z bf109 z muzeum luftwaffe z Berlina (wakacyjna wizyta u Goneta w Berlinie wraz z Bcj'tem i Dobrawkiem).

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 14:55 
Moderator forum

Swietne info bad, thx. Chetnie pojade kiedys to zobaczyc.

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 19:58 

Ja byłem w miejscu Bitwy nad Bzurą , na Westerplatte i w Kołobrzegu gdzie morze odkrywa niesamowity system fortyfikacji obronnej!! :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 20:07 

na tej stronie macie mnostwo kolorowych fotek z II wojny swiatowej http://www.ww2incolor.com/gallery/ milego przegladania :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 20:18 
Moderator forum

bAd napisał(a):
W Wałczu pewnego razu spedzilem tydzien wakacji w.. jednostce wojskowej :D To byl dopiero klimat heh.. Grunt to wejsc w dobra komitywe z kucharzem ;)

Cyrk czy Łącznościówka ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2005, 20:19 

Szczecinek, blisko Wału Pomorskiego :wink: . Reszte powiedział Tommy.

Wilczy szaniec

I pewnie masa innych rzeczy, o których już nie pamiętam :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2005, 14:34 

===Tomy===[PL] napisał(a):
bAd napisał(a):

Cyrk czy Łącznościówka ?

Hmm.. nie wiem.. tak szczerze to ten tydzien spedzilismy nad jeziorem (ktorego nazwy nie pomne) w osrodku wczasowym pod Wałczem, w ktorym stacjonowala jakas jednostka :)
Dzieki kilku bronkom udalo nam sie zaskarbic sympatie wojakow i podrzucali nas swoim wysluzonym Starem do miasta.. oni do koszar a my do jakiegos liceum, gdzie nie wiem jakim cudem wkrecalismy sie na mecze koszykowki na sali gimnastycznej :D

Ponadto kojarze spory osrodek MOSiR-u, co tam dziewczyny z szarfami wyrabialy tego sie nie da zapomniec ;)

Suma summarum bardzo fajne miejsce i okolice :)

Ostatnio edytowano 11 mar 2005, 16:10 przez bAd, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2005, 15:31 
Oldboy Battlefield.pl

byliscie na Monte Cassino?
jako maly chlopiec tam bylem... powiem wam ze naprawde tam mozna sie ladnych pare miesiecy utrzymac...

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2005, 16:25 

Okota napisał(a):
byliscie na Monte Cassino?
jako maly chlopiec tam bylem... powiem wam ze naprawde tam mozna sie ladnych pare miesiecy utrzymac...

mozliwe ze w te wakacje tam pojade, pewnie super wrazenie robi ten klasztor

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2005, 17:20 
Redaktor Battlefield.pl

Tylko maków nie znajdziesz, no może na niektórych grobach.

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2005, 17:26 

Miedzyrzecki Rejon Umocniony, Bory Tucholskie, Wilczy Szaniec, Hel & TROJMIASTO. W moim miescie na spacery czesto chodze z psami na Cytadele(Poznan). Jesli o zagramanice chodzi to Berlin w czasie kedy byl podzielony murem czesci wschodnia i zachodnia b. dokladnie "Miasto wiezien" jak je dzisiaj wspominam. Ostatni raz bylem w dniu zjednoczenia 3 pazdziernika 1990 bodajze fajnie jak wszyscy mogli wejsc w strefy gdzie normalnie czekala smierc...

nawet gdy jestes daleko..."

Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2005, 14:35 

Ja jako nastolatek wykopałem dużo pozostałopści po 2 wojnie światowej w demptowskich(okolice Gdyni) lasach, w których toczyły się walki pod koniec wojny. Do naszych wykopanych skarbów obok rzeczy osobistych żołnierzy niemieckich należało dużo ludzkich szczątków, amunicji granatów, części karabinów, bazook, pojemniki na mapy, menażki itp itd. Znaleźliśmy również 15 pocisków mozdieżowych oraz 2 czołgowe, które zdetonowaliśmy w ognisku.
TO BYŁO *********!!!!
Normalnie jak na wojnie, żaden zestaw kina domowego nie da takiego efektu dzwiekowo - wizualnego :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2005, 14:54 

A ja właśnie wróciłem z Międzynarodowych Targów Turystycznych w Berlinie :) ... hmmm i dużo pozostałości po wojnie tam nie zobaczyłem :) ... no może za wyjątkiem jednej dziury w drodze :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2005, 15:42 

W Nowym Jorku zwiedzilem zacumowany lotniskowiec Intrepid (chyba tak sie nazywa moglem cos pomylic) Mozna go zobaczyc w filmie "Skarb Narodow"

Anyways mozna sobie pochodzic po pokladzie gdzie stoja wspolczesne maszyny i z czasow wojny wietnamie. Az mnie ztakalo jak zobaczylem MiG'a z polskimi malowaniami :) Tabliczka mowila ze to maszyna z dywizjonu obrony warszawy podarowana przez Polakow.

Najciekawsze dla mnie bylo w hangarach :) Maszyny z okresu IIws. Hellcat, Corsair, Avenger. Oczywiscie filmik z zestrzelonym starszym Bushem. Film o dzialaniach lotniskowca. Byla tez sekcja o podoboju kosmosu + jakis symulator na podnosnikach pneumatycznych gadzeciarnia i mcdonald ;)

Kolo lotniskowca jest zacumowany jeszcze jedn mniejszy okret i lodz podwodna jedna zpierwszych ktore mialy atomowy na pokladzie. Bardzo ciekawie wygladala bo tak jakby ktos na lodz podwodna domontowal dwa silosy z rakierami. Okazalo sie ze ona nie mogla atakowac spod wody tylko by odpalic wynurzala sie wyciagali z tych silosow pigul i odpalali zupelnie jak V2.

Kiedys pojade na Wake :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2