Teraz jest 20 lip 2025, 02:13

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:27 
Moderator forum

R2D2 napisał(a):
Może czas sobie dać spokój jak komus nie odpowiada...???

Co Ty człowieku piszesz ?
Grać może każdy !!!

Ważne, aby zachowywał pokorę względem panujących zasad.
To samo dotyczy się forum.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:31 

R2D2 napisał(a):
Taaa a czy to wolny kraj ???
Kazdy ma prawo grac w Bf-a bez wzgledu na wiek czy przynależność klanową i nikt ze starych czy też nowych graczy nie ma prawa sie rzadzic i ustawiac wszystkich pod siebie .

Haha, dziś zhakuję Ci kompa, bo to wolny kraj!

Każdy, oprócz idiotów.

Możemy ją ustawiać, jeśli sie to nam nie podoba - kto nie jest za - wypad stąd, założyć nowe forum na http://www.myfreebb.com i taplać się w tamtym gównie :roll:

Tak, narazie Tobie coś nie odpowiada, więc daj sobie spokój :roll:

Ludzią chcą pomóc, zrobić coś dobrego, ale nie, przyjdzie taki jeden i mu nie będzie pasować - wiesz, jak to się nazywa, R2D2? - tyrania większości :twisted:

Usunąć posty niepotrzebne, łącznie z moim

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:35 
Moderator forum

No właśnie R2D2 jest przykładem trolla w rozumieniu definicji usenet'owej - ktoś mnie kiedyś pytał, a nie byłem w stanie sprecyzować.

Zrozum człowieczku, że chodzi o to, iż wszędzie obowiązują jakieś zasady. Czasy się zmieniają i tolerancja dla pieniactwa, podjudzania tanimi hasłami, ewidentnego łamania regulaminu się kończą. Do czasu, aż zalała nas fala nowych, cwaniakujących pacanów nikomu nie były potrzebne inne zasady od ustalonych podstaw przez Aiv'a. Działo się tak dlatego, gdyż każdy z forumowiczów trzymał wysoki poziom, a pojedyncze buraczki szybko stąd uciekały, bo widziały, że nie ma dla nich miejsca.

W każdej społeczności jest tak, że obowiązują pewne zasady. Jeśli ktoś nie chce się im podporządkować - najwyższy czas zmienić forum, ponieważ ta 'władza' żadnej innej legitymizacji nie potrzebuje. Ludzie stanowiący trzon tej sceny, a w znakomitej większości ci, którzy ją zakładali mają prawo do stanowienia reguł gry. Zarówno tutaj jak i na swoich serwerach.

Fakt, to jest wolny kraj - dlatego nam wolno tworzyć własne środowiska eliminując brak wychowania, pieniactwo, chamstwo, próby wywoływania flame'ów. Przeczytaj dokładnie to, co zostało napisane, nie po łebkach, to może zrozumiesz idee tej akcji.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 23:26 

Reasumujac - zwiekszenie liczby moderatorow, oraz konsekwencja w ich dzialaniu...

PS. na innym forum spotkalem sie z systemem ostrzezen - dla tych, ktorym juz nic nie pomoze ban a jezeli przewinienie nie bylo az tak straszne - ostrzezenie lub dwa i dopiero ban.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 23:36 

Ładnie sie Supełek opisał :)

Z mojej strony to wychodze z inicjatywą, aby skasować z profilu to "posty: xxx" i rangi pod nickiem.

Co do mnie za starych lat... hehe Battlefield wychowuje.
Nie raz Pepsee z Piaskiem i Krizem pouczali mnie na TSie i uczyli "zycia" hehe :) pamietam to jak dzis :)

Mówimy tak o kulturze, o przeklinaniu... każdy z nas zapewne przeklina w prawdziwym świecie, a jeśli nie każdy - to większość. Rozumiem, że nie możemy przenosić prawdziwego życia na forum - ale czy to ma być forum ministrantów ? Pojawia się wielu graczy z innych scen: CS, ET itp, itd... nie nauczymy wszystkich kultury - taka walka jest skazana z góry na porażke. Możemy jedynie ograniczyć swobode ich wypowiedzi, np: banować za "ciężkie wiązanki" ale puszczać od czasu do czasu słowo k**wa wypowiedziane w jakimś konflikcie (zresztą tak jest teraz o ile dobrze zauważyłem).

Co do trollów... Zadajmy sobie pytanie: co by było bez nich ?
Nuda, monotonność... Dzięki trollom to forum nie jest forum dla ludzi po 50siątce, gdzie każdy do każdego zwraca się "prosze pana". Zawsze można pośmiać się z głupich pytań typu "jak otworzyć barke", czy" gdzie jest plecak w SW", które po 5 minutach i tak są kasowane przez moderatorów :)
Jednak w pełni się zgadzam, że trolle przesadzają (przykład Miśka Blachy...) swoim "kozactwem" i cwaniactwem.

Ale co z tym zrobić ?
Może spróbować przy rejestracji czekać na potwierdzenie rejestracji od Admina (zazwyczaj to trwa dzien, może dwa). Po terminie oczekiwania trollowi odechce sie zadawać bezsensownego pytania: jak otworzyć barke czy co to jest pb...
Może nastawić dla nowo zarejestrowanych "czas wstępny", gdzie po zarejestrowaniu nowi użytkownicy mogą czytać fora przez tydzień, ale dopiero po tym tygodniu mogą się wypowiadać w tematach...

Jeśli na trollów nic nie poskutkuje to zawsze zostaje grupa szybkiego reagowania, która w odpowiedni sposób potraktuje trolli i zaopiekuje się nimi jak w gospodzie :)

Jednak nie róbmy paniki - zawsze na forum były trolle...
Sztuczne, czy prawdziwe, ale jednak były...
IrekW, Tiger, Maciejak, Misiek Blacha - długa lista, do uzupełnienia...
Ale pomysłami i samym biadoleniem o tym jak jest źle teraz a jak było dobrze - gówno zrobimy. Potrzebne są czyny i to czyny natychmiastowe.

A co do grania i serwerów.
Super, a wręcz extra że są nowe klany (PTS czy FAD). Niech grają, trenują, ćwiczą, uczą się zachowania na serwerach... Ale jedna prośba - na naszym podwórku róbcie co chcecie. Bluzgajcie, wyzywajcie, oszukujcie, nawet czitujcie... ALE NIE RÓBCIE PRZYPAŁU ZA GRANICĄ.
Nie po to Polacy wyrabiali sobie opinie an scenie międzynarodowej, żeby przez jakieś nowopowstałe klany zarządzane przez nikomu nie znanych ludzi stracić tą reputacje. Wystarczy, że mówią o nas cziterzy (co nam schlebia), a nie frajerzy czy idioci. Nie po to Polskie klany grały z najsłabszymi (taki finlandzki klan, co grał OMG zawsze, wysoka średnia wieku, mili ludzie, zawsze z nami dostawali - kto nazwe pamieta ?), a następnie z klanami z najwyższej półki, żeby stracić przez Was tą reputacje.
Niedługo zaczyna się nowy sezon Nations Cup. Może w tym roku uda sie zdobyć złoty pucharek. Może kilka osób ze starej gwardii pomoże w organizacji i wyborze zawodników. Mamy świetnych graczy w Polskich klanach, mamy świetnych Polaków grających za granicą - coś sie da zrobić. Jak już coś robić - to dobrze. Dlatego zanim zaczniecie cokolwiek robić w CB czy ESL to przemyślcie tą sprawe. Przyjmujecie ludzi na ślepo i później robicie z tego afery (jak z tym rekrutem PTSu) - pomyślcie. Jest wielu starych graczy, którzy z chęcią pomogą w początkach klanu. Nie każdy ma takie doświadczenie w prowadzeniu klanu jak Coug czy Piasecznik, którzy są założycielami najstarszych klanów w Polsce, czy w początkowych działalnościach klanu jak Phobos, Yacoos, Scaeviola, czy Baniak... Wystarczy poprosić.
Nasze forum słynęło z tego, że sobie nawzajem pomagaliśmy - podtrzymaujmy tą tradycje.
Nie starajcie się robić czegoś na szybko - założyliśmy klan, idziemy do CB i rozpi*dalamy wszystkich. To nie CS. Tu są klany 15-20 osobowe. Tu trzeba spokoju i opanowania.

Pozdro dla kumatych :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 23:46 

Hmm ciezka sprawa. Od dosc dawna jest poruszany na forum temat upadku sceny. Ale czy jest az tak strasznie?

Forum prawie tylko i wylacznie czytam, rzadko cos pisze. I jakos nie narzekam. To co jest wedlug mnie wazne wynajde, reszte zignoruje. Oczywiscie porzadna moderka ( tu z gory podziekowania dla wszystkich moderatorow, no moze procz Okoty :wink: [joke no offence]) sprawia ze latwiej sie wszystko przeglada. Jednak nie przesiaduje tu natyle czesto by jakos szczegolnie trole mi doskwieraly, a jednak za scenowicza sie uwazam.

A co do zachowania na serwerkach - tez nie jest to jakies uciazliwe - o ile wie sie na ktorych serwach grac. Jakosc nigdy na np. Autocom nie narzekalem. Praktycznie zawsze mamy tam spokoj i kulturke.

Ogolnie kazdy pomysl/czyn majacy na celu dobro sceny bede popieral. Ale jakos nie panikuje szczegolnie ze "scena upada". Weterani nigdy juz nie beda mieli tak jak na poczatku i musza to sobie uswiadomic. To juz nie wroci. Ale to co mamy teraz tez nie jest jakies straszne. Sa naprawde zajefajni ludzie ( a szczegolnie przedstawicielki plci pieknej :wink: [tak Choqu to do Ciebie]) z ktorymi mozna sie naprawde swietnie bawic. A chyba o to chodzi ne?

Pozdrawiam OceloT
P.S Co do "kampy" tudziez "locka" na serwerach - strasznie tego nie lubie i zdaza mi sie przez to zdenerwowac ( jesli ktos kiedys poczul sie urazony to przepraszam ). Trzeba sie jednak nauczyc z tym zyc. Ale wiadome powinno byc ze nie wypada kampic - to zarowno do mlodych jak i doswiadczonych graczy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 23:56 

marteen napisał(a):
hmmm jako administrator kilku for może odnisę się do sprawy tutejszego forum :)

...

Niestety bez sprawnej współpracy admin-moderator nie może być pełnego sukcesu (banowanie userów). Forum by Przemo jest tutaj pomocne (dobre hacki pozwalające utrzymać porządkek ... m.in. ostrzeżenia) jednak obecna wersja za bardzo obciąża serwer i przy wiekszej ilości może trochę mulić ... Przemo jednak zapowiedział, że w kolejnej wersji zmniejszy ilość zapytań SQL więc problemy z wydajnością powinny zniknąć 8)

Skoro jestes administratorem kilku for to powinienes wiedziec ze wersja przemo jest strasznie dziurwa..... :wink:.Ja bym proponował tak: mod dodajacy ostrzezenia i mod "pomógł" :]

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 00:46 
Moderator forum

Reasumując wypowiedzi... nie chodzi nam bynajmniej o zrobienie kółka ministrantów na serwerach tudzież na forum. Broń Boże!
To nie jest "mientka" gra dla przyszłych kleryków..."tu wale chodzi o życie" :D
Niemniej jednak, nalezy umieć rozpoznać granicę pomiędzy zdawkowym "*****" a chamstwem lejącym się z butów , mało tego..rubaszne żarty pomiedzy niektórymi osobami na serwerach czy forum nie oznaczają przyzwolenia dla nowych, nic nie znaczących na scenie ludzi..którym wydaje się że wchodząc na nasze.. (TAK NA NASZE)podwórko mogą obrzucić gównem każdego przygodnie spotkanego człowieka. My między sobą możemy sobie pozwolić na żarty (niesmaczne również) obrzucanie się błotem włącznie z gównem głównie ze względu na to że znamy sie już jak łyse konie, gramy ze sobą od kilku lat i każdy wie na co stać drugiego.
Ale ja osobiście nie mam najmniejszej ochoty na wysłuchwianie impertynencji (to dobre słowo) od ciecia którego widze pierwszy raz na oczy w dodatku pytającego się jak strzelać z Wespy, otworzyć barkę, czy zawiązać buta... gówno mnie to obchodzi, ale w dobie taniego BF'a i mocy obliczeniowej komputerów scena się rozrasta o smarkaterie NIE ZNAJĄCĄ UMIARU.
Dlatego ze swojej strony uprzedzam,
niestosowne zachowanie na serwerze [PRGK-42] Autocomu bedzie bezdyskusyjnie karane banem, uwierzcie lub nie ale przynajmniej 1 serwer będzie pozbawiony gnoju.Jeszcze jedno, jakiekolwiek dyskusje na temat ostrzegawczych kickow będą traktowane jako niestosowne zachowanie i również karane banem.

Dziękuję skończyłem.

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 00:54 

:)

Na razie jest okay, mamy zastój...
Nie ma sensu robić jakichkolwiek czystek, gdyż nie ma OBECNIE w tym zadnego celu. Scena sie nie zjednoczy, bo nie ma pod czym sie zjednoczyc....

BF1942 - no dobra niby coś tam sie dzieje, ale ta gra juz nie wzbudza emocji... prawie zadnych... nie ma za bardzo o czym gadac...

Vietnam - też jakoś temat w tej kwestji zamarł...

To jest forum tematyczne, prawda ?
Wiec potrzebujemy tematów !!

BF2 - Jesli gra spowoduje ożywienie wśród graczy scenowych, warto by było troszku wszytko shemetyzować...

Bedzie wszytko okay, ale ... trzeba zapomnieć o kompromisie żeby coś zmienic na lepsze...
Bo czemu niby cała masa troli z BF1942 i BF.V ma nam przeszkadzać ??

Złoty środek ??

Jesli komus zostanie udowodniony przerost tresci nad formą , czyli to że aktywny jest na forum, ale graczem BF2 nie jest( nie stać mnie na kompa, biedny kraj itp... ale mam BF 1942 za 13 pln za to) to MODERATORZY, powinni usunąć takie cos wraz z błotem które tu wniósł, czyli wywalać cały topic w cholere, w koncu nauczymy sie iż "po co ripostować coś, co i tak zostanie to usuniete"...

PS. Holman, BCJ, Dobrafka, Zwyrol(hhehe), Szmata, cała masa ludzi budujacych niegdyś atmosfere gdzieś znikła...
Sam osobiscie nie pisze, bo nie mam o czym, tylko Hyde Park -> kawały i cipydow , trzyma poziom :P

BRAK KOMPROMISU w kwestji BFa2jki.
Kicki parodniowe , bany i przedewsztkim - KASOWANIE SYFU !!!

Wtedy moze wrócą... Ci co sie zgorszyli...

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 02:35 

marteen napisał(a):

Niestety bez sprawnej współpracy admin-moderator nie może być pełnego sukcesu (banowanie userów). Forum by Przemo jest tutaj pomocne (dobre hacki pozwalające utrzymać porządkek ... m.in. ostrzeżenia) jednak obecna wersja za bardzo obciąża serwer i przy wiekszej ilości może trochę mulić ... Przemo jednak zapowiedział, że w kolejnej wersji zmniejszy ilość zapytań SQL więc problemy z wydajnością powinny zniknąć 8)

Lepszym rozwiązaniem jest Invision Power Board - szybsze, większość hacków znanych z Przema ma już wbudowane i przez to, że jest troche bardziej "komercyjne' ma mniej bugów, co oznacza większą stabilność i szybkość pracy forum.

@R2D2 - afair to na okładce BFa jest ostrzeżenie od ESRB, że gra ta jest przeznaczona dla osób powyżej 16 lat. Ale czy sprzedawca w związku z tym ma prawo odmówić sprzedaży (pomijając kwestię czy chce) ? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 10:22 

Czytając powyrzsze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że jest źle. Ale chwała Bogu, że są tacy, którzy chcą to zmienić. Powiem też, że niktjest bezwiny! Ja też! (trollowanie na forum , puszczanie nerwów na serwerach)
Trzeba popracować nad sobą i nad sceną!

Co do nowych pomysł ze słowniczkiem itp. bardzo dobry, ale trzeba go rozwijać. Myślę, że powinnien znaleźć się na bf.pl bo tam większość świeżaków zaczyna przęglądanie zakamarków sceny. :)

Ja już proponowałem utworzenie "Szkółki Niedzielnej" zostałem wyśmiany. A na scenie RTCW był odzew i sam skorzystałem z takiej pomocy. Tam nie było takiego problemu. Liczy się zgranie. Nie badźmy zgrają egoistów!

Zastanawia mnie również to co się stanie ze sceną po wyjściu BF2, czy zostaną tu tylko TROLLE :!: :?: :cry:

Chcę również przeprosić za moje zachowanie na forum i serwerach na przestrzeni ostatnich 3 miechów. Usprawiedliwie się ... hm... hormonami ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 11:58 

R2D2 napisał(a):
Taaa a czy to wolny kraj ???
Kazdy ma prawo grac w Bf-a bez wzgledu na wiek czy przynależność klanową i nikt ze starych czy też nowych graczy nie ma prawa sie rzadzic i ustawiac wszystkich pod siebie .

W BF moze grac kazdy i nikt nikomu tego nei moze zakazac, ale jezeli chodzi o zachowanie to w Naszym Wolnym Kraju sa pewne normy okreslajace jak powinno sie zachowywac. A Gówniarz (w sensie zachowania, nie wieku) ktory kozaczy, klnie i hamsko sie zachowuje, mysli ze jest fajny bo moze ma ubezpieczenie w PZU (???):P powinien byc upomniany. Jezeli nie skutkuje to HELLO AND DIE.

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 12:02 

btw. Czy Scena upada? czy jest taki regres jak mowi yacub. No do konca sie nie zgodze. Raczej stoi w miejscu. Sam przyszedlem ze sceny CS i jak sam zachowywalem sie jak kupa :shock: to sie zdziwilem ze ludzie sa tacy... grzeczni :D az mi podeszlo to :) Jak potem od czasu do czasu pojde na serv cs popykac to tylko " DZIZUZ K**WA JA PI***OLE HEDA MI WALNELES SZATAN MNIE POMSCI TY JE**NY SKU****LSKI BOBKU! " (cytat:P ) to tak troche sie dziwnie zrobilo. BF ownz i zeby bylo kulturalnie, badzmy kulturalni :).

P.S. Musze sobie pogratulowac:P od wrzesnia nie wyciagnelem plyty BF z napedu :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 13:53 

morswin napisał(a):

Skoro jestes administratorem kilku for to powinienes wiedziec ze wersja przemo jest strasznie dziurwa..... :wink:.Ja bym proponował tak: mod dodajacy ostrzezenia i mod "pomógł" :]

nie sądze żeby forum by Przemo było jakoś bardziej dziurawe od czystego PHPBB :roll: ... zajmuje się tą wersją IMHO profesjonalista więc ufam, że to co robi jest w 99 ( :wink: ) % bezpieczne ...
A pozatym to nie stosuje tej wersji ... (nawet mi się nie zabardzo wizualnie podoba) ... i ma za dużo zbednych modów ... wole sam sobie wgrać te 2-3 potrzebne hacki :wink:

dedido napisał(a):
Lepszym rozwiązaniem jest Invision Power Board - szybsze, większość hacków znanych z Przema ma już wbudowane i przez to, że jest troche bardziej "komercyjne' ma mniej bugów, co oznacza większą stabilność i szybkość pracy forum

no oczywiście, że jakieś komercyjne rozwiązanie byłoby najlepsze np. tak jak wspomniałeś IPB lub vBulletin ... jednak musiałaby być jakaś zrzutka na wersje komercyjną pewnie ... cena 160-185 $ lifetime :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2005, 19:53 

Powiedzmy sobie szczerze, że BF jest po prostu za trudną grą dla większości tych loli. Jest to jedyna gra gdzie tak liczy się taktyka, zgranie i znajomość fizyki gry. Żaden CS czy ET czegoś takiego nie posiada.

Moim zdaniem wszystko spoczywa na barkach "starych wyjadaczy" by Ci w swojej grze i postach na forum pokazali jak wygląda typowy gracz BF'a. Także cała reszta "kumatej" części forum powinna się do tego stosować i powstrzymać się od głupich postów, braku kultury na serwerach czy ignoracji młodszych/nowszych członków sceny

Czy nie dałoby się "zainstalować" na forum korekty pisowni?

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2