nie no, czego nie rozumiesz z wywodu pt dlaczego gaziaki nie nadają się na broń główną i AEG'i są od nich lepsze jak napisałem że
gaziaki mają małe magazynki
kiepską szybkostrzelność
krótką lufę - przez co kiepską celność i skupienie strzału
zasięg skuteczny o ok 30% gorszy od AEG'a(poprzez krótką lufę)
zżerają gaz
żeby miały parametry wyjściowe AEG'ów choćby pod kątem pojemności kulek to trzeba by było kupic 10 magazynków dodatkowych, co finansowo wyjdzie drożej niż 95% AEG'ów
a i tak nie poprawi się jakby nie chciało parametrów zasięgu, celności itp
ludzie którzy biegają z gaziakami jako z bronią główną powodują ze inni patrzą na nich z lekką dozą politowania
kazdy kto na wmasg'u zadaje pytanie czy kupic na poczatek gaziaka dostaje radę żeby dozbierał kase i kupił AEG'a, bo jak kupi gaziaka to potem będzie musiał dozbierać 2 razy więcej...
nie wiem gdzie sie strzelasz marneus i z kim, moze twoi kumple lubia sprężyny a wy wszyscy w ogóle pistoletowy klimat i se strzelacie jak smerfy w lesie...
u nas na strzelance gdzie jest około 50 AEG'ów to ludziki z gazówkami jako bronią główną mają przejebane centralnie i sami o tym wiedzą i widzą to...
jeszcze raz powiem bo własnie coś kiepsko z czytaniem u ciebie - GAZIAKI JAKO BROŃ GŁÓWNA SĄ DLA GEJÓW KTÓRZY NIE UMIEJĄ CZYTAĆ ŻE AEGI SĄ LEPSZE
rozwijając myśl dalej - debilem musi być ktoś kto się kłóci ze co jest lepsze do ASG... kolejność jest już od dawna ustalona - sprężyny --> gaziaki --> AEG'i... i każdy kto sie strzela powie ci że jak chcesz sie strzelać a nie pykać z kumplami w kulki po lesie to kupuj AEG'a centralnie bo szkoda kasy na inne gówno...
co do dobrych gaziaków i sprężyn to jedynym wyjątkiem jest sfera snajperstwa gdzie PSG1 - jedyny AEG snajpa po prostu ssie
gaziaki są zajebistą sprawą, mają blow back, wielu kumpli je ma i naprawde są zajebistą sprawą ale jako broń boczna - z której jak życie pokazuje kazdy kto ma AEG'a, to strzela z gaziaka jedynie przy samochodach dla picu bo chyba świadome odłożenie AEG'a na bok i wzięcie gaziaka to widziałem jak Holman miał opory strzelać z upgrade'a 210% z 3ch metrów w lokomotywowni i wolał z gaziaka...
sam sprowadzam sobie gaziaka bo bardzo je lubie.
ale do ciebie Marneus PL jeszcze raz powtórzę - nie obrażam cie dlatego że mam coś do gejów czy generalnie nietolerancyjny ze mnie ****, nie obrażam cie dlatego że masz tylko gaziaka a nie AEG'a, obrażam cię dlatego że uważasz że gaziak jest dobry jako broń główna a **** się znasz skoro tak mówisz bo twoje opinie, skonfrontowane z ludźmi z WMASG, bywalcami międzynarodowych i polskich zlotów airsoftowych czyli ludzi którzy bawia się w airsoft od dłuższego czasu, troszkę odbiegają od realiów. Nie chce cie dyskryminować że masz gaziaka i że go kupiłeś, chcę ci powiedziec tylko ze dałes dupy i nie czytałes uważnie for airsoftowych skoro wydałes 650 zeta na gaziaka jak dozbierałbyś 400zł i miał porządnego AEG'a...
każdy kto miał gaziaka, kupił AEG'a od tej pory zapomniał ze ma gaziaka, a przypomina sobie o nim czasem przy samochodach dla szpanu...
jeszcze istnieje inna ranga gaziaków - strzelby i M1 carbine od Marushina, jego głównym minusem jest tylko to ze zużywa kulki 8mm, cholernie drogie(około 5-7 razy droższe od kulek 6mm), choć też zasięgiem nie poraża, ale miło się te giwerki tryzma w dłoni(co nie mati?

)
a na zakończenie - Mati is Batty!
P.S. Co do sprężynowych replik polecam ci Tokyo Marui XM177E2 - do kupienia w sklepie
http://www.firearms.pl - najlepsza sprężyna na rynku w mojej opini, rączka przeładowania pod przednim chwytem(ekstra patent) ułatwia zdecydowanie operowanie bronią, jedyny problem to taki ze czasami magazynki nie podają kulek - replika dobra i mocna jak na sprężynę a dzieki długiej lufie bardzo celna i fajnie po prostu wygląda, Jeme z takąbiegał przez trochę czasu i naprawde umiał zrobićz niej dobry użytek przeciwko AEG'om