MK napisał(a):
oczywiście będę fanatykiem jak ty..... i...nie będzie mi przeszkadzało że moja reprezentacja dostaje od "ostatnich miernot"to nie było ofkoz o Szwecji a tak poza tym to za co mam im kibicować...????mecz za meczem porażki(nie licząc właśnie miernot z którymi wygrywają)oni nawet niczego sobą nie prezentują na boisku(a jeśli chodzi o kibicowanie to ostatni raz im kibicowałem na MŚ w Korei jedyny dobry mecz to Polska-USA a reszta..........no comments)
nigdy nie bylem fanatykiem. raczej kibicem (nie mylic z huliganami). przypomne o co tu chodzi. otoz wybierasz sobie jakas druzyne (powiedzmy reprezentacje Polski ale niekoniecznie) i utozsamiasz sie emocjonalnie z nia. tzn cieszysz sie z wygranych, martwia cie porazki, na meczu zas jestes nieco stronniczy

. nie polega to nigdy na tym, ze w momencie jak druzyna ma dola, wieszasz na niej psy i kibicujesz przeciwnikom...
Oczywiscie, ze chlopaki nie zasluzyli sobie na stawianie pomnikow, wrecz przeciwnie, mozna ich skrytykowac, wytknac bledy i tyle. a ty od razu przechodzisz na strone Szwedow.
generalnie to zadna filozofia kibicowanie lepszym, ja zwykle tzrymam kciuki za slabszymi, co z fanatyzmem ma malo wspolnego.
kryzys polskiego futbolu to sprawa glebsza nieco niz zly selekcjoner, zle zmotywowani zawodnicy itd. imho, pomimo ze liga polska jest w pelni profesjnalna, ich glowni aktorzy w znakomitej wiekszosci nie daja sie o tym przekonac. ich glowna motywacja sa latwe pieniadze i jaknajszybszy wyjazd na zachod tylko po to, zeby grac w jakiej slabej lidze i wegetowac na lawce rezerwowych. winni sa nie tylko oni, ale chciwi menadzerowie oraz trenerzy, ktorzy nie sa w stanie zapewnic odpowiedniego "wyksztalcenia" (sposob myslenia), no i wyszkolenia rzecz jasna. gdyby nasze zaplecze szkoleniowe stanelo na wysokosci zadania, nie mielibysmy takoch problemow. nikt mi nie wmowi, ze w 40 milionowym narodzie nie mozna znalezc 200-300 utalentowanych pilkarzy, zdolnych do walki o najwyzsze trofea europejskie. niestety do tego polska pilka rzadza "kolesie", ktorych interesuje tylko szybka forsa najczesciej. moze idzie ku lepszemu - patrz Wisła Kraków, Lech Poznań (tu na razie nie widac wynikow, ale to chyba kwestia czasu), Legia. moze...