Teraz jest 10 maja 2025, 15:04

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Punktacja
PostNapisane: 16 cze 2005, 00:24 

jako, ze jestem totalnym noobem, jezeli chodzi o serie bf, chcialem sie zapytac za co traci sie punkty w trybie rozgrywki, ktory oferuje demo.

narazie wiem, ze punkty spadaja jezeli przeciwnik kontroluje wiecej flag.
i tutaj:
1. ile punktow na ile sekund traci sie gdy przecinik kontroluje wiecej flag?
2. czy ta strata punktow jest zalezna od roznicy w kontrolowanych przez nas i przeciwnikach flagach? tzn jezeli moj team ma 1 flage, a przeciwnik 4 to czy traci tyle samo punktow co w sytuacji, gdy stosunek flag wyniosilby 2:3?

dalej - wydaje mi sie traci sie punkty gdy przeciwnik zabiera nam flage i naciaga swoja, ale:
1. czy gdy na poczatku gry naciaga on swoje flagi na "biale" to my tracimy punkty?
2. czy abysmy stracili punkty to przeciwnik musi sciagnac nasza flage i naciagnac swoja?
3. ile konkretnie punktow traci sie w zwiazku z samym aktem odbijania flag?

iglowny powod, dla ktorego napisalem ten topic, zostawilem sobie na koniec :)
1. dlaczego nawet gdy moj team kontroluje zawsze 2-3 flagi, a przeciwnik 1-2 (na mapie z 4 flagami, czyli teoretycznie przez wieksza czesc gry my mamy wiecej flag), to bardzo czesto moj team ma mniej punktow? czasem poprostu urywaja sie pojedyncze punkty, nawet gdy nie "migaja", a przeciwnik nie dotyka flag, bedacych w naszym posiadaniu.

dzieki za wyrozumialosc w czytaniu tego topicu, ale sadze ze pomoze on nie tylko mi :)

Tytuł: Re: Punktacja
PostNapisane: 16 cze 2005, 01:14 

rover napisał(a):
1. dlaczego nawet gdy moj team kontroluje zawsze 2-3 flagi, a przeciwnik 1-2 (na mapie z 4 flagami, czyli teoretycznie przez wieksza czesc gry my mamy wiecej flag), to bardzo czesto moj team ma mniej punktow? czasem poprostu urywaja sie pojedyncze punkty, nawet gdy nie "migaja", a przeciwnik nie dotyka flag, bedacych w naszym posiadaniu.

dzieki za wyrozumialosc w czytaniu tego topicu, ale sadze ze pomoze on nie tylko mi :)

jak zginie człowiek z Twojego teamu to wtedy tracisz punkty, a reszta to nie wiem dokładnie..

PostNapisane: 16 cze 2005, 01:14 
Moderator forum

rover napisał(a):

:) Ładne. Od dzisiaj chłopaki nie przejmują flagi, ale dokonują aktu jej odbicia :)

Na serio - punkty traci się również za każdego członka drużyny który poległ. Za przejęcie flagi jako takiej pzeciwnik nie traci ticketów. Jedynie drain + zabici przeciwnicy.

PostNapisane: 16 cze 2005, 01:23 

Ciężko powiedzieć jak to jest dokładnie w bf2. Prawdopodobnie nawet instrukcja tego nie będzie zawierała... ale opierając sie na doświadczeniu z bf1942 a także własnych przypuszczeniach/obserwacjach (jeżeli się myle prosze mnie poprawić):

rover napisał(a):
1. ile punktow na ile sekund traci sie gdy przecinik kontroluje wiecej flag?

zalezy od różnicy przejętych flag. musisz sam to "wyczaic" ;). Na ilość punktów traconych ma też wpływ np. ilość slotów na serwerze. Na serwie 16slotowym punkty będą spadały w innym tempie niż na serwie 64slotowym

rover napisał(a):
2. czy ta strata punktow jest zalezna od roznicy w kontrolowanych przez nas i przeciwnikach flagach? tzn jezeli moj team ma 1 flage, a przeciwnik 4 to czy traci tyle samo punktow co w sytuacji, gdy stosunek flag wyniosilby 2:3?

tak. (o ile sie nie myle, bo nie jestem pewien, ale chyba tak)

rover napisał(a):

1. czy gdy na poczatku gry naciaga on swoje flagi na "biale" to my tracimy punkty?
2. czy abysmy stracili punkty to przeciwnik musi sciagnac nasza flage i naciagnac swoja?

1. raczej nie.
2. troche niedokładne pytanie.
3. 0

ogólna odpowiedz na powyższe (na podstawie bf1942): nie traci się punktów za samo zneutralizowanie flagi, lub też zmienienie flagi. nic takiego tez nie ma miejsca w momencie zajmowania bazy neutralnej. Ogólnie punkty się traci (tzw. "ticket drain") gdy jedna drużyna ma więcej flag od drugiej.. ściaganie i wywieszanie flag nie ma na to wplywu.. no chyba ze zostanie zatrzymany/uruchomiony właśnie ticket drain, poprzez zniwelowanie/wytworzenie przewagi w kontrolowanych flagach.

rover napisał(a):
dlaczego nawet gdy moj team kontroluje zawsze 2-3 flagi, a przeciwnik 1-2 (na mapie z 4 flagami, czyli teoretycznie przez wieksza czesc gry my mamy wiecej flag), to bardzo czesto moj team ma mniej punktow? czasem poprostu urywaja sie pojedyncze punkty, nawet gdy nie "migaja", a przeciwnik nie dotyka flag, bedacych w naszym posiadaniu.

Każda śmierć żołnierza w Twoim teamie... to strata puntku.... czyli teoretycznie jeżeli przez całą rozgrywke nie ma "ticket draina".. to wygra zespół który ubije więcej żołnierzy wroga... jezeli punkty nie spadają w wyniku flag... to jezeli zobaczysz iz wlasnie spadł punkcik.. albo i dwa... albo i wiecej.. to zobaczysz tez pewnie ze wlasnie twoj kumpel z teamu zostal zabity.
EDIT: no to żeśmy się zebralii i daliśmy CI zbiorową odpowiedź :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 10:49 

super, dzieki :)

a z tym aktem odbijania flag - bylo pozno i brakowalo mi slowa 8)

Strefa czasowa: UTC + 2