Teraz jest 3 mar 2025, 18:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 23:40 

mechanik jest kluczem tej gry, wiec być MUSI! :wink: :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 23:40 

nikogo nie bronie tlyko wyciagam wnisoekw zwiazku z tym, ze brak tu konstryktywnej dyskusji a gadacie tak na prawde o przyslowiowej "dupie maryniu" macie pare wersji a narzekacie.

"@ Lailonn, siedz cicho trolu. spoleczny obronca sie znalazl... "

fakt moj blad, zem sie osmielil podwazyc sens tej dyskusji. Olaboga. A trola to se znajdz w domu synku ;] Ale nie bede nawte nei wulgarnych obelg dawal bo szkoda mojego pisania ;>

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 00:15 

Według mnie spolszczenie jest zrobione dobrze. "Komendant" itd itp może nie brzmią najlepiej, ale trzeba mieć na względzie to, iż tłumaczenie było robione z języka angielskiego, którego specyfika jest taka, że w polskim języku brakuje odpowiedników. Nawet niech nikt mi nie mówi że jest inaczej bo wychowałem się w anglojęzycznym kraju i wiem jak to jest. A mieszkało tam naprawdę wielu Polaków. Dla niektóych tłumaczenia wydają się idiotyczne a dla niektórych nie (to jest kwestia skojarzeń). Gydby np zołnierze na prośbę ataku od komendanta na jakąś flagę odpowiedzieli: "tak jest, zrobimy to" to nie powiem już z czym by się to ludziom kojarzyło. Tak to już jest. Zawsze się znajdzie parę (paręnaście) osób, którym to i owo nie pasuje. Tłumaczenie jest zrobione dobrze i należy się wyróżnienie w porównaniu do innych gier, w których tłumaczenie jest do kitu :/

Najbardziej mnie rozbawił fakt jak ktoś nabijał się z tłumaczenia "thx, I owe you one" co w naszym oznacza "dzięki, wiszę Ci kolejke" Przecież jak anglik to słyszy to jemu się to wydaje tak samo prymitywne jak nam.
Poza tym nie raz jest tak w życiu (czasem sie slyszy, czasem mowi samemu), "dzieki, wisze Ci piwo" czy cos w tym stylu. Chcę powiedzieć że po prostu teksty mówione zawsze będą zależeć od sytuacji i od gustów.

Tak czy inaczej dla mnie wytykanie palcami takich rzeczy i takich jest kompletnie bezsensu. Rysławowi należą się podziękowania, bo jestem pewien, że inni mogli by to tłumaczenie po prostu zepsuć, gdyby zaczęli używać internacjonalizmów itd. A jeśli komuś się nie podoba to niech zainstaluje angielska wersje i będzie wtedy naprawdę się czuć jak McDonaldowy żołnierz :lol: albo ściągnie sobie niemiecką czy też francuską wersję.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 00:39 

Luki napisał(a):
Według mnie spolszczenie jest zrobione dobrze. "Komendant" itd itp może nie brzmią najlepiej, ale trzeba mieć na względzie to, iż tłumaczenie było robione z języka angielskiego, którego specyfika jest taka, że w polskim języku brakuje odpowiedników. Nawet niech nikt mi nie mówi że jest inaczej bo wychowałem się w anglojęzycznym kraju i wiem jak to jest. A mieszkało tam naprawdę wielu Polaków. Dla niektóych tłumaczenia wydają się idiotyczne a dla niektórych nie (to jest kwestia skojarzeń). Gydby np zołnierze na prośbę ataku od komendanta na jakąś flagę odpowiedzieli: "tak jest, zrobimy to" to nie powiem już z czym by się to ludziom kojarzyło. Tak to już jest. Zawsze się znajdzie parę (paręnaście) osób, którym to i owo nie pasuje. Tłumaczenie jest zrobione dobrze i należy się wyróżnienie w porównaniu do innych gier, w których tłumaczenie jest do kitu :/

Najbardziej mnie rozbawił fakt jak ktoś nabijał się z tłumaczenia "thx, I owe you one" co w naszym oznacza "dzięki, wiszę Ci kolejke" Przecież jak anglik to słyszy to jemu się to wydaje tak samo prymitywne jak nam.
Poza tym nie raz jest tak w życiu (czasem sie slyszy, czasem mowi samemu), "dzieki, wisze Ci piwo" czy cos w tym stylu. Chcę powiedzieć że po prostu teksty mówione zawsze będą zależeć od sytuacji i od gustów.

Tak czy inaczej dla mnie wytykanie palcami takich rzeczy i takich jest kompletnie bezsensu. Rysławowi należą się podziękowania, bo jestem pewien, że inni mogli by to tłumaczenie po prostu zepsuć, gdyby zaczęli używać internacjonalizmów itd. A jeśli komuś się nie podoba to niech zainstaluje angielska wersje i będzie wtedy naprawdę się czuć jak McDonaldowy żołnierz :lol: albo ściągnie sobie niemiecką czy też francuską wersję.

Zgadzam się z Tobą, że przesadne narzekania są bezsensowne. Jednakże jak ktoś kiedyś mądrze powiedział: „konstruktywna krytyka jest kluczem do doskonałości”
I właśnie tego ciągłego "doskonalenia doskonałości" Rysławowi serdecznie życzę.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 01:10 

PATCHA I TO N A J L E P I J 1.61 B . Mieniacy sie na niebiesko przeciwnicy to
totalne dno jak mozna wogole cos takiego wypuscic ???(Ped do mamaony?) Widzialem wiele gierek jeszcze w epoce modemow jednak kod sieciowy jest mowiac ...nie bede sie podniecal :/. Tlumaczenie jakie jest takie jest, jedno jest powne rola gustu ale tez cos jawnie razi swoja dziwnoscia. KONMENDANT A MOZE GOWNODOWODZACY???/celowy przekret/ >> plakac tylko i smiac sie do szalenstwa takie dziwadlo wam wyszlo panie tlumaczu :? ...

nawet gdy jestes daleko..."

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 02:59 

Odpalilem wreszcie swoja plytka i...

1. gra sie rewelacyjnie, stary BF odchodzi do lamusa niestety. strasznie sie balem - jeszcze przed demem - ze jesli nie bedzie mozna postrzelac do ruskich i niemcow to granie mi nie podejdzie. milo sie rozczarowalem.

2. tlumaczenie zaskoczylo mnie swoja jakoscia. naczytalem sie tutaj jakis dziwnych uwag na jego temat a tymczasem daje spory luzik - tekst z browarkami jest niezly :) choc moglby zmieniac sie dynamicznie bo pewnie za miesiac dwa bedziemy rzygali tym piwem ;) - i co wazne jest doskonale dopracowane. sorry ale to czy caloscia dowodzi komendant czy feldmarszalek ma sie tyle do gry co napis Palenie Powoduje Impotencje do przyjemnosci pociagniecia mocnej fajki.

choc musze przyznac ze arabowie z nazwiskami typu Gustafson troche oslabiaja. :)

3. szkoda ze staty odswiezaja sie raz na jakis czas, ale jak sie wezmie pod uwage ze co chwila ten blisko milion graczy wysylal by dane o kazdym fragu to sytuacja jest zrozumiala

4. wciaz brakuje mi opcji lamania drzew i wysadzania budynkow, ale przy dzisiejszych laczach i kompach brak takich cudow tez jest zrozumialy

5. pozbylem sie wyrzutow sumienia po tym jak po raz pierwszy od pol roku zamiast odlozyc kolejna suma, wyciagnalem kase z lokaty na mieszkanie i zakupilem nowego kompa bo stary nie dawal sobie rady z demem :)

6. po 4 godzinach grania jestem na 13002 pozycji w swiatowym rankingu - czekam az sie zrefreszuja staty - i mam nadzieje ze z czasem bedzie mi szlo coraz lepiej :)

7. Szkoda ze nie mozna wywalac dzwi od budynkow

na koniec pytanie. czy nie brakuje wam cywili??? botow skulonych matek z dziecmi, spanikowanych starcow, gowniarzy rzucajacyh kamieniami? ;) w walkach miejskich dodalo by to kolorytu :lol:
pozdro dla starych znajomych z BF42, do zobaczednia na serwerach :)

minimal

Ostatnio edytowano 23 cze 2005, 03:47 przez minimal, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 03:07 

Nooo udało mi sie rozwiązać problem - błąd memory.dll :) i zwiazne z tym wychodzenie do mojego pięknego desktopu. Pisze tutaj a nie w problemach bo w tym temacie pare razy o tym błędzie wspominałem. Wracając do rzeczy nie potrzebna była reinstalka systemu (nota bene nie znoszę tego robić) a pomogło zainstalowanie najnowszych driverów do Nvidia 5900 FX - 77.72. Na sterach z płytki BF2 i starszych nie dało rady grać co chwila błąd memory.dll. Troche mi to nie pasuje bo na mojej popieprzonej karcie Asus 9950 se (5900 FX) jechałem dotąd na driverach 56.72 bo tylko na tych overclocking tych kart działał nalezycie - a już na forceware nawet lekkie podkręcenie równało się dwukrotnemu spadku wydajności. Jest to znany ale nie bardzo dający się rozwiązac problem rodziny kart Asusa 5900 i 5950 :evil:

Na sterach nvidii 77.72 gra chodzi bez problemów tylko qrna karty podkręcic nie mogę. Dziekuję za uwage, może komuś się to przyda :wink:

edit:
Hm, zapomniałem jeszcze, że wyłączyłem też w biosie Hyper-Threading i teraz podejrzewam, że to on był winowajcą. I to już lekko mówiąc byłaby ciekawostka, chyba, że HT procka Intel 2,66Mhz na płycie P4P800 z jest niekompatybilny z BF2 :shock: ? Trzeba to sprawdzić ale na razie nie chce mi się :roll:

Wogóle to dziwna sprawa z tym błędem. Demko chodziło bez problemów.
W wersji retail tylko w trybie multi ten błąd się pojawiał.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 07:44 

W wymaganiach chyba jakiś procek 1,50 GHz czy coś jest, a Ty masz tylko 2,66 MHz.

I tak uszanowanie że zdecydowałeś się grac na takim, niezbyt szybkim nazwijmy to po imieniu, procesorze :P

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 09:15 

pimposh napisał(a):
W wymaganiach chyba jakiś procek 1,50 GHz czy coś jest, a Ty masz tylko 2,66 MHz.

:D lol

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 09:52 

calcium_pl napisał(a):
PATCHA I TO N A J L E P I J 1.61 B . Mieniacy sie na niebiesko przeciwnicy to
totalne dno jak mozna wogole cos takiego wypuscic ???(Ped do mamaony?) Widzialem wiele gierek jeszcze w epoce modemow jednak kod sieciowy jest mowiac ...nie bede sie podniecal :/. Tlumaczenie jakie jest takie jest, jedno jest powne rola gustu ale tez cos jawnie razi swoja dziwnoscia. KONMENDANT A MOZE GOWNODOWODZACY???/celowy przekret/ >> plakac tylko i smiac sie do szalenstwa takie dziwadlo wam wyszlo panie tlumaczu :? ...

Sorry ale nie kumam, ktos Ci karze grac na polskiej wersji ? czy jak ? jak Ci sie nie podoba tlumaczenie to graj na angielskiej i po problemie. Ja osobiscie do tlumaczenia nie mam zastrzezen, jest jakie jest i wszystko, czasem mam tylko nieodparta chcec napisania na czacie czegos bo mam wrazenie, ze sami Polacy sa na serwie :)
Ehhhh przynajmniej 5 z 7 stron tego tematu powinno byc wywalone ze wzgledu na jeczenie o translacje...
Jak na razie, moim zdaniem, jedyna sprawa jaka EA zawalila jest ilosc rankingowych serwow EU. Miejmy nadzieje, ze w najblizszym czasie sie to zmieni :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 12:04 

Po dwóch dniach grania są rzeczy które mnie doprowadzają do szału:
- obsługa EAX'a w moim Audigy 2 platinium - zmiana za każdym wgraniem mapki sygnału wejścia z Mic2 (mam mikrofon w panelu wpięty i pokrętło z głośnością pod ręką) na Mic gdzie niczego nima.
- silniki czołgów i całego ciężkiego sprzętu tak słabe że większy pagórek i piechota mnie wyprzedza. a już wjazd w jakąś rozpadline stromą to pozamiatane szukaj se nowego sprzętu.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 12:19 

Czy w Full wersji jest edytor map ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 12:19 

Antitank - P-PANC
Spawn Point- miejsce startu, strefa rozpoczecia, strefa wejscia, miejsce wejscia.
Ticket- punkt
Engineer- inzynier (sa wojska inzynieryjne, ktore oprocz budowania przepraw, reperowaniu sprzetu wykorzystywane sa do rozminowywania i minowania).

uwazam ze mozna bylo lepiej to zrobic. nie wiem jaka jest calosc i nie chce wiedziec w sumie (tak jestem ignorantem) ale widze ze te 4 rzeczy sa tu walkowane i zdaje mi sie ze mozna bylo przetlumaczyc mniej wiecej z sensem zachowujacym klimat gry. nie kwestionuje tez pracy Ryslawa, bo nie ma w niej nic zlego (jezeli moge w ogole wydawac opinie).

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 12:31 
Oldboy Battlefield.pl

jesli komus sie nie podoba tlumaczenie - to przedytujcie sobie plik z tlumaczeniem... ot co...

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2005, 13:26 

ja nie mowi ze mi sie nie podoba ja mowie ze mozna bylo lepiej:)
a przeedytowac sobie nie przeedytuje bo nie mam tego pliku a to dlatego ze nie mam gry na komputerze a to dlatego ze sobie nie kupilem a to dlatego ze mi sie nie chce

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2