Teraz jest 22 lis 2024, 21:03

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapsuty komp
PostNapisane: 25 cze 2005, 14:42 

Witam,
Mam spory problem nie związany jednak Z Battlefieldem 2, chociaż przez niego nie mam możliwości w pogrania w ową gre.
Otóż, gdy włączyłem 3dni temu kompa, ekran był cały czas czarny - nie pojawialy sie zadne napisy po wlaczeniu kompa ani nie bylo speakerów (te piknięcia). Nawet do BIOSU nie dalo sie wejsc. Przed tym w BIOSie sie sporo nie bawilem bo sie na tym nie znam, ale w kazdym razie coś tam zmieniałem.
Kumpel poradził mi zeby wyciągnąc bateryjkę z płyty głowenej i uruchomić kompa bez niej. Zrobilem to i w koncu ukazały mi sie napisy co sa po uruchomieniu kompa, jednakże nie moge nic dalej zrobic. probowalem kilka razy wejsc do BIOSu ale sie nie dalo. Teraz siedze na jakimś daremnym kompie z Geforcem 3 i nawet mu się nie śni odpalić demka. Gdyby nie to już bym gram w pełną wersję :(.
Podejrzewam ze coś się mogło spalić. Ramy są dobre bo przełożyłem do drugiego kompa i dzialają. Płyta głowna też nie wygląda na spalona bo nie zauwazyłem jakichś uszkodzen, wylań. Może coś by mi się w BIOSie udało pozmieniać gdyby się udało mi tam wejść. Bede wdzięczny za wszelkie sugestie :)...nieźle mi się wakacje zaczęły :|

Mój komputer:
AMD SEMPRON 2400
2x512MB TWINMOS 400MHZ DDR
Ati Radeon 9550 128MB 128bit
Hdd Samsunga 120GB SATA
Płyta głowna MSI ale nie wiem jaka

PostNapisane: 25 cze 2005, 17:38 
Moderator forum

robal napisał(a):
Kumpel poradził mi zeby wyciągnąc bateryjkę z płyty głowenej i uruchomić kompa bez niej. Zrobilem to i w koncu ukazały mi sie napisy co sa po uruchomieniu kompa, jednakże nie moge nic dalej zrobic. probowalem kilka razy wejsc do BIOSu ale sie nie dalo.

:shock: Wymienić baterie?? :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2005, 18:51 

a nie bawiłeś się przypadkiem jakimiś zworkami :?: Sam pomysł z wyjęciem baterii jest nietrafiony :!: może przypadkowo majstrując przy płycie głównej coś uszkodziłeś :?:

Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2005, 18:57 

Cytuj:
a nie bawiłeś się przypadkiem jakimiś zworkami Sam pomysł z wyjęciem baterii jest nietrafiony może przypadkowo majstrując przy płycie głównej coś uszkodziłeś

Być może, coś zminiałem, ale nie jestem w stanie powiedzieć co bo się na tym nie znam :D

PostNapisane: 25 cze 2005, 19:07 

Ja też kiedys coś takiego miałem, ale komputer był jeszcze na gwarancji to zawiozłem do serwisu i okazało się, że to karta graficzna i płyta się spaliły. A też niebyło widać na nich żadnego śladu. A spaliła mi się z niewiadomych przyczyn. Grałem sobie normalnie, wyłączyłem komputer a za 2 godziny już niechciał się włączyć.

Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2005, 19:23 

na plycie głównej nmasz zworke, wyłacz kompa sprawdź w instrukcji gdzie jest zworka cmos clear czy jakos tak, wyiągnij jabel zasilania z pradu, przestaw zworke na czyszczenie, policz do 10 przestaw ją zpowrotem tak jak byla i uruchom kompa

Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2005, 19:48 

Wiecie co?
czytam w instrukcji ze jakis FBS Clock ma byc w przediale <100,280> . Z tego co wyczytalem co sluzy to do podkrecania procka. W biosie jestem pewien ze tego nie zmienialem bo nie zmienialem zadnych cyferek ale na 80% jestem pewien ze bylo tam 200 lub wiecej bo zapamietalem ze na poczatku byla 2. Czy mogl sie przez to proc spalic?

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 11:47 

jesli się bawiłeś to niestety bardzo prawdopodobne :( proponuje udać się ze skrzyneczką do servisu tak będzie najlepiej bo nigdy nic nie wiadomo co się jeszcze skaszanić może :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 18:40 

Juz problem rozwiazany - poszła karta dźwiękowa :) i wszystko dziala dobrze procz BF2, ale o tym juz w temacie "I kolejny problem" ;)

Strefa czasowa: UTC + 2