Teraz jest 25 lis 2024, 16:49

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 cze 2005, 10:46 

No wlasnie, czy ktos z was posiada karte jak w temacie ? Wydawalo sie, ze tym razem EA nie zwalilo dzwieku... a jednak jest inaczej - sprawdzilem u siebie i faktycznie EAXa nie slychac :/

polecam ten topic: http://forum.eagames.co.uk/viewtopic.php?t=1437

Tytuł:
PostNapisane: 29 cze 2005, 12:31 

Niby tak niby nie.
Mam Audigy 2 platinium i problemy zauważyłem 2
- jak niemam odpalonej konsoli EAX w tle to dzwieki dochodzą z losowych stron zupełnie nie związanych z ich rzeczywistym położeniem ( czołg który mnie wyprzedza z lewej brzmi jak by jechał 300m po prawej z tyłu albo z jakiej kolwiek innej strony ale nie tam gdzie go widze).
Jak odpale konsolke wszystko jest OK.
- każdo odpalenie BF2 czy wejscia w ustawienia dzwieku zmienia wejście z mic 2 (gnbiazdo gdzie mam mikrofon w panelu) na mic 1 (gdzie nic niema)

Najdziwniejsze jest to że po reinstalce systemu i zainstalowaniu minimum wymaganych rzeczy wszystkie obiawy przeszły :shock:

PostNapisane: 29 cze 2005, 12:57 

bcj napisał(a):
No wlasnie, czy ktos z was posiada karte jak w temacie ? Wydawalo sie, ze tym razem EA nie zwalilo dzwieku... a jednak jest inaczej - sprawdzilem u siebie i faktycznie EAXa nie slychac :/

polecam ten topic: http://forum.eagames.co.uk/viewtopic.php?t=1437

Posłuchaj dobrze :) Efekty są NA PEWNO!!!
Np eksplozja blisko(ekran się robi wtedy taki blurowaty)
- zwróć uwagę że słychać wtedy taki pisk jak od ogłuszenia a reszta
tła jest potraktowana filtrem dolnoprzepustowym (12dB przypuszczam).
Typowy "szeregowie rayan" ;) - efekt ogłuszenia.
To tyle, grałem tylko w demo jak narazie - nie było akcji pt tunnel bo tam powinien się EAX objawić spektakularnie.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 29 cze 2005, 13:42 

ogluszenie a tunel to dwie rozne sprawy... ogluszenie owszem dziala.. ale tunel.. no niestety...

PostNapisane: 29 cze 2005, 13:49 

bcj napisał(a):
ogluszenie a tunel to dwie rozne sprawy... ogluszenie owszem dziala.. ale tunel.. no niestety...

Wiesz co, tak sobie teraz myślę, czy to nie jest działanie celowe. Widać, że Creative promuje ostro BF2 - zlookaj zakładkę EAX na stronie creativa - wyrąbany na cały ekran banner reklamowy BF2 hehe.
Tak więc idąc dalej-> creative chce sprzedawać najnowsze karty z tym nowym eax-em (XEAX czy jakoś tak-nie pamiętam nazwy).
Tak więc zadaniem programistów od BF2 było tak zaprogramować dźwięk aby pokazać PRZEPAŚĆ pomiędzy tymi systemami (której notabene az takiej nie ma-więc trzeba ją sztucznie stworzyć). Tak więc na EAX się nie postarali zbytnio a za to ten drugi będzie wykorzystany na maxa hehehe. Topowy marketing błe....
Ale co tam, ważne że jakość odgłosów zbija z nóg. Na dobrym sprzęcie można wystraszyć sąsiadów :D

PostNapisane: 29 cze 2005, 13:59 

TheF napisał(a):
Tak więc idąc dalej-> creative chce sprzedawać najnowsze karty z tym nowym eax-em (XEAX czy jakoś tak-nie pamiętam nazwy).

chyba jednak nie do konca - http://www.soundblaster.com/eax/ - najsmieszniejsze jest to, ze reklamuja wlasnie dokladnie to co mam... czyli kolejna rzecz podobnie jak z GameSpy - reklamuja GameSpy, dodaja instalke na CD tylko ze nie dziala :D juz ASE sobie lepiej radzi - przynajnmniej mozna po budyliscie znajdowac znajomych.

PostNapisane: 29 cze 2005, 14:21 

bcj napisał(a):
TheF napisał(a):

chyba jednak nie do konca - http://www.soundblaster.com/eax/ - najsmieszniejsze jest to, ze reklamuja wlasnie dokladnie to co mam... czyli kolejna rzecz podobnie jak z GameSpy - reklamuja GameSpy, dodaja instalke na CD tylko ze nie dziala :D juz ASE sobie lepiej radzi - przynajnmniej mozna po budyliscie znajdowac znajomych.

Hmmm i tak i nie. Piszą o EAX-ie ale w domyśle promują to: http://www.soundblaster.com/products/x-fi/technology/gamers/TO jest w topowych ustawieniach dźwięku BF2demo. :?
Pozatym trzeba się czymś wykazać przy okazji kolejnych patchy haha.
Bardzo mnie ten fakt martwi, dlatego że w chipsecie e-mu mojej audigy1 naprawdę drzemią niezłe możliwości jeśli chodzi o rozrywkę

PostNapisane: 29 cze 2005, 14:41 

TheF napisał(a):
Bardzo mnie ten fakt martwi, dlatego że w chipsecie e-mu mojej audigy1 naprawdę drzemią niezłe możliwości jeśli chodzi o rozrywkę

hmm, na audigy1 nie ma klopotow z EAX i bedziesz wszystko slyszal dobrze - lacznie z tunelem.

Tytuł:
PostNapisane: 29 cze 2005, 14:56 

Moze to przez to ustwawienie dźwiku na high?
Może high jest "zarezerwowane" dla X-Fi?

i zwisa mi to.

PostNapisane: 29 cze 2005, 15:13 
Moderator forum

bcj napisał(a):

Witaj bcj.
Niestety. Testowałem ze zwykłym Audigy 2 jak i ZS i to samo.
Kolejny raz zwykły chwyt marketingu (co tu dużo pisać, podnie jak z nvidią). To, że produkt rekomenduje swoich sponsorów nie oznacza, że będzie z nimi działał prawidłowo. EAX działa po macoszemu jak w przypadku Vietnam. Niedoróbka przewyższa niedoróbkę. Na chwilę obecną stereo w zupełności wystarcza.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2005, 11:51 

A macie włączone CMSS 3D 1.0 ?

- AUDIGY CMSS 3D
If your Audigy card supports CMSS 3D it should be disabled when
using the Software Audio Renderer option in the Audio menu.
Otherwise you may experience poor quality sound.
It should be enabled when using either the Hardware Audio Renderer,
or the Hardware Audio Renderer with EAX Enabled, in the Audio menu.
CMSS 3D can be enabled and disabled using the "EAX Console" that
came with your sound card.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lip 2005, 19:40 

Mam słuchawki i głośniki tym razem 2.1 a katrę Audigy 2 bulk i wszystko było ok. W grze przesterowane są wybuch i czeszczy jak diabli. Z grafą też są jaja. Ale niewypał ta gra.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lip 2005, 22:24 

Wonski napisał(a):
Mam słuchawki i głośniki tym razem 2.1 a katrę Audigy 2 bulk i wszystko było ok. W grze przesterowane są wybuch i czeszczy jak diabli. Z grafą też są jaja. Ale niewypał ta gra.

Jak Ci trzeszczy to może basy masz za mocno podkręcone, głośniki dobite, ewentualnie jest to kwestia ustawień softu. Audigy 2 ZS ma sporo tych bajerów od Bass Boost, Bass Cutoff, przez Equalizer po CMSS 3D.
Nie wiem czemu narzekacie na dźwięk w tej grze, wydaje mi się że jest to druga, po grywalności, zaleta tej gry. Mi tam wszystko działa bez problemu, EAX i pozycjonowanie dźwieku jest świetne. A kiedy gram w BF2 to czuję się jak na prawdziwym polu bitwy :wink:. Gram teraz na słuchawkach i dźwięk jest na tyle dobry, że nawet nie chce mi się podłączać zestawu 5.1 :D.

Aktualnie gram na tych sterach do Audigy 2 ZS: YouP-PAX-A4v1_02

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 13:30 

Witam

Mam wlasnie taka karte dzwiekowa Audigy2 ZS, i ogolnie wszystko jest w porzadku.
Jednak w Opcjach mam na czerwono napisane BARDZO WYSOKA JAKOSC (chodzi o dzwiek) i nie moge dac tej bardzo wysokiej.
Nie jestem pewien ale przed reinstalem gry chyba mialem wlasnie bardzo wysokie ustawienia na dzwieku.

Spotkal sie ktos juz z czyms takim ?

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 13:58 

Opcja "Bardzo wysoka jakość" jest zarezerwonana dla kart dzwiękoych X-fi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2