Teraz jest 20 lip 2025, 17:50

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2005, 20:04 

Mam Battlefielda 2 od niedawna gram sobie i gram, narazie nie wchodzę do serwerów rankingowych tylko na serwerach i z botami, często mi się zacina gra, ustawiam na wszystkie ustawienia low, medium, ustawiam nawet sam ustawienia i też mi się nie udaje 8)

Oto mój sprzęt:
Procesor: Intel Pentium 4 3.01GHz
Ram: 512
Karta graficzna: ASUS Extreme AX300
Płyta główna: ASUS

Wpiszcie tutaj co mam ustawiać żeby działało dobrze bez żadnych zawieszenie (żeby gra płynnie szła) 8) , ale też było ładnie

Tryb Wyświetlania:
Ogólna jakość:
Teren:
Efekty:
Geometria:
Tekstury:
Oświetlenie:
Dynamiczne cienie:
Dynamiczne światła:
Anty - Aliasing:
Filtrowanie tekstur:
Skala zasięgu widzenia:

Prosze pomoc od tych którzy się na tym znają! 8)

PostNapisane: 11 lip 2005, 20:20 

Duczek [PL] napisał(a):
Oto mój sprzęt:
Procesor: Intel PentiuTryb Wyświetlania:
Ogólna jakość:
Teren:
Efekty:
Geometria:
Tekstury:
Oświetlenie:
Dynamiczne cienie:
Dynamiczne światła:
Anty - Aliasing:
Filtrowanie tekstur:
Skala zasięgu widzenia:

wszystko na low
Anty - Aliasing: Dynamiczne cienie: Dynamiczne światła: -> wyłączone

ewentualnie teren na medium

Tytuł:
PostNapisane: 11 lip 2005, 20:24 

Najważniejsze w twoim przypadku to dokupić pamięć. Taka jest prawda 512MB RAM to trochę za mało i z tego powodu będzie się gra cięła.

Na razie proponuję wyłączyć dynamiczne światła, cienie daj na low, antyaliasing oczywiście wyłączony, skala widzenia musi byc raczej na maksa.

Rozdzielczość 1024x768. Teren, efekty, geometria na medium a jak dalej bardzo tnie to wtedy na low.

edit:
A co to jest za karta ASUS Extreme AX300? Pewnie jakiś klon ATI. Ja mam np. asus'a v9950 se i myslę, że niewielu by wpadło na to, że jest to po prostu FX 5900 XT.

Ostatnio edytowano 11 lip 2005, 23:58 przez skandal, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 11 lip 2005, 20:26 

na małych mapach możesz grać na medium ( przy obniżonym zasięgu widzenia ) na dużych mapach na low powinno być ok ( przy max zasięgu ).

Tytuł:
PostNapisane: 11 lip 2005, 20:28 

nie znam twojej karty graficznej ale procesor masz dobry. :P Pamietaj, ze gra z botami pochalnia wiecej systemu niz z ludzmi. W koncu komp musi nimi kierowac ;]

Tytuł:
PostNapisane: 11 lip 2005, 21:16 

Masz absolutnie za mało RAMU. Ja mam 1 GB i właśnie dokupuję jeszcze 512 bo gra mi się cienko, mimo tego że gforce 6800 GT na pokładzie. Net też jest ważny 128 KB/s to też mało. Ja mam 512 i tyle na pewno wystarczy.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lip 2005, 23:34 

Lailonn--> no offence, ale bajdurzysz z tymi botami:) więcej problemów ma procek i pamięć z kontrolowaniem przychodzących i wychodzących packetów od innych graczy z serwera, niż ze skryptami SI:) wejdź sobie w duela na bliskim dystansie z botem, a potem zrób to samo na sieci na tej samej małej mapie:) gwarantuję ładnych kilka klatek mniej online:)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 00:03 

ImRo|Keyser.Soze napisał(a):
Lailonn--> no offence, ale bajdurzysz z tymi botami:) więcej problemów ma procek i pamięć z kontrolowaniem przychodzących i wychodzących packetów od innych graczy z serwera, niż ze skryptami SI:) wejdź sobie w duela na bliskim dystansie z botem, a potem zrób to samo na sieci na tej samej małej mapie:) gwarantuję ładnych kilka klatek mniej online:)

Popróbuj sobie w starym BF'ie w SP dać ze 2, 3 razy więcej botów niż masz domyślnie lub zwiększyć poziom trudności gry z nimi. Moj PIV 3.2 zaczyna ciąć. Myślę, że w BF2 jest podobnie a nawet gorzej bo boty w BF'42 i BFV były po prostu tragiczne.

PostNapisane: 12 lip 2005, 00:09 

Duczek [PL] napisał(a):
Oto mój sprzęt:
Procesor: Intel Pentium 4 3.01GHz
Ram: 512
Karta graficzna: ASUS Extreme AX300
Płyta główna: ASUS
Prosze pomoc od tych którzy się na tym znają! 8)

Racja zdecydowanie za mało Ram'u - gra zacina się ponieważ w dużym stopniu wykorzystywany jest swap file. Zmiana ustawien garfiki troszkę pomoże spadnie wykorzystywanie RAM'u a co za tym idzie i ze swapa gra korzystac będzie osiupinkę żadziej. Ale zacieć bez rozbudowy nie wyeliminujesz. Masz P4 i 512 RAM'u - możliwe, że masz 2x256 tak aby kostki pracowały w dualu - możesz mieć problem z rozbudową. Na Intelu pamiątki musza pracowac parami tak aby funkcjonował dual channel - sprawdź czy masz jeszcze dwa wolne sloty - jak tak to dokup sobie Ram'u najlepiej 2x512 - przy obecnych bardzo niskich cenach pamięci to chyba najsensowniejsze rozwiązanie. A póki co zdefragmentuj pagefile - np progsem pagedfrg ( freeware) lub którymś z markowych defragów. Jak masz dwa dyski ustaw swapa na pierwszej partycji dysku nie stystemowego ( najlepiej stworzyc malutka partycję na swapa ) lub jeszcze lepiej podziel swapa po 50% na 1 partycje 1 dysku i 1 partycje drugiego. Efekt to szybsze doczytywanie. Zacięć to nie wyeliminuje ale będą dużo krócej trwały.
Co do sieci 128 to bardzo mało - ja mam 640/160 rzeczywiste nie nominalne o niezłych pingach - ale nie do serwerów BF2. Tu jest taki tłok, że najczęściej gram z pingami 150-250 - tylko na takich serwerach sa czasem wolne miejsca. Efekt - często ginę, i ciężko trafic w przeciwnika.

Ostatnio edytowano 12 lip 2005, 00:14 przez PavloZ, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 lip 2005, 00:11 

nie wiem co sie dzieje to już któryś raz naciskam zmien a robi się cytuj - efektem jest następny nie zamierzony post. Sorry za kłopot - prosze adminów o usunięcie tego posta.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 00:23 

albo odpal sobie znawco boty w cs:s ;] tudziez w jakiejkolwiek innej grze. Przez neta komp pobiera dane o tym dgzie znajduje sie wrog i go tam renderuje. z botami rowniez to robi jednak dodatkowo musi nimi sterowac. ja widze miejsce na wyciek zasobow :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 09:13 

ludzie czy was poj)^%$# z tym RAMem?? weźcie lepiej sobie dobrze skonfigurujcie system i sprzęt a potem piszcie, mi już ręce opadają jak jako "specjaliście" dajecie rozwiązania chwytania za portfel i kupowania Ramu. Ja mam TYLKO 512 i GRA SIĘ NIE TNIE!!!! jedynie zaraz po wczytania mapki (*napewno wolniej sie wczyta niż przy 1 GB) gra sie tnie 10sek , i po chwili jest ok. Także przed zakupami radze przyjżeć się swojemu sprzetowi.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 09:17 

Na tweakerguild jest ladnie opisane jaka opcja co daje.

Teren: mid (a moze high - nie pamietam)
Efekty:mid
Geometria:high
Tekstury:mid
Oświetlenie:mid
Dynamiczne cienie:low
Dynamiczne światła:low
Anty - Aliasing:x4
Filtrowanie tekstur:high
Skala zasięgu widzenia:100%
rozdzielczosc: 1280x1024
na 1G, amd64@2440 6600gt@550/1200 daje 30-38 fps
i co niesamowite to wystarcza ... nie ma przyciec

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 09:22 

zbig1972 napisał(a):
Net też jest ważny 128 KB/s to też mało. Ja mam 512 i tyle na pewno wystarczy.

Neostrada 128 jest wystarczajaca. (nie ustawiac T1 !)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 09:27 

Siedlu[PL] napisał(a):
ludzie czy was poj)^%$# z tym RAMem?? weźcie lepiej sobie dobrze skonfigurujcie system i sprzęt a potem piszcie, mi już ręce opadają jak jako "specjaliście" dajecie rozwiązania chwytania za portfel i kupowania Ramu. Ja mam TYLKO 512 i GRA SIĘ NIE TNIE!!!! jedynie zaraz po wczytania mapki (*napewno wolniej sie wczyta niż przy 1 GB) gra sie tnie 10sek , i po chwili jest ok. Także przed zakupami radze przyjżeć się swojemu sprzetowi.

pozdrawiam

A na jakich szczegolach grafiki grasz?

I pewnie znakomita wiekszosc tych co chca RAM dokupic, to wlasnie po to, zeby sie nie cielo na poczatku a mapki szybciej sie wczytywaly :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2