Teraz jest 20 lip 2025, 21:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 09:48 

Siedlu[PL] napisał(a):
ludzie czy was poj)^%$# z tym RAMem?? weźcie lepiej sobie dobrze skonfigurujcie system i sprzęt a potem piszcie, mi już ręce opadają jak jako "specjaliście" dajecie rozwiązania chwytania za portfel i kupowania Ramu. Ja mam TYLKO 512 i GRA SIĘ NIE TNIE!!!! jedynie zaraz po wczytania mapki (*napewno wolniej sie wczyta niż przy 1 GB) gra sie tnie 10sek , i po chwili jest ok. (...)

I pewnie jako jeden z ostatnich wchodzisz do nowej gry :twisted: gdy większość jeżdżącego i latającego sprzętu jest już daleko.
Zresztą przy obecnych cenach pamięci 1024 staje się standartem. Właśnie a jakie masz ustawienia grafiki?

edit:
Wejdź sobie w czasie gry task menedżera i zobacz ile ta gra potrafi RAM'u sobie zawłaszczyć :roll:

Ostatnio edytowano 12 lip 2005, 10:05 przez skandal, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 09:50 

Mapka szybciej sie nie wczyta jak dysk bedzie wolny. I co z tego ze mam 768MB RAM, GeForce 6600GT i Athlon XP 2600+ skoro moj dysk to Seagate 120GB ATA100 8MB cache. Ten do wydajnych nie nalezy. SATA to dzis standard. Jak mapa jest powtarzana to wlaczam sie do gry natychmiast, ale jak wczytuje nowa mape to zazwyczaj do gry wchodze jak juz 90% ludzi gra i niemal dochodzi do zdobycia pierwszych flag.

EDIT: Gram w 1024x768 i wszystko na medium.

:)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 10:01 

Mordoklej napisał(a):
Mapka szybciej sie nie wczyta jak dysk bedzie wolny. I co z tego ze mam 768MB RAM, GeForce 6600GT i Athlon XP 2600+ skoro moj dysk to Seagate 120GB ATA100 8MB cache. Ten do wydajnych nie nalezy. SATA to dzis standard. Jak mapa jest powtarzana to wlaczam sie do gry natychmiast, ale jak wczytuje nowa mape to zazwyczaj do gry wchodze jak juz 90% ludzi gra i niemal dochodzi do zdobycia pierwszych flag.

EDIT: Gram w 1024x768 i wszystko na medium.

:)

Chyba cos nie tak masz z systemem, na pewno UDMA dysku masz 5? Pamiętam jeszcze z BF'a też wchodziłem na końcu a po wymianie pamięci na 1024 prawie zawsze jako pierwszy - zachodnie serwery. A dysk? Do niedawna grałem w Wietnama też z seagate'a 120MB tylko, że cache nie 8M a 2MB i na dodatek dysk doszczętnie sfragmentowany a pojawiałem sie w grze jako jeden z pierwszych.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 10:04 

To powiedzcie mi tu mądre głowy czy ak mozna zrobić?
Mam RAM 2x265 DDR (333) i cche dokupić 514 DDR (400) - moge to włozyć do kompa i bedzie chodziło wszystko na (333) czy połowa na 333 a ołowa na 400. Oczywiscie leje na dual chanell.
Moja plyta to Epox 8RDA+

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 10:19 

jesli masz procek dzialajacy na 333mhz to po wsadzeniu ramu 400 bedzie on dzialac jak 333

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 11:01 

Siedlu[PL] napisał(a):
ludzie czy was poj)^%$# z tym RAMem?? weźcie lepiej sobie dobrze skonfigurujcie system i sprzęt a potem piszcie, mi już ręce opadają jak jako "specjaliście" dajecie rozwiązania chwytania za portfel i kupowania Ramu. Ja mam TYLKO 512 i GRA SIĘ NIE TNIE!!!! jedynie zaraz po wczytania mapki (*napewno wolniej sie wczyta niż przy 1 GB) gra sie tnie 10sek , i po chwili jest ok. Także przed zakupami radze przyjżeć się swojemu sprzetowi.

pozdrawiam

Włącz sobie monitor systemu pograj przez momemnt wyjdź i zobacz jakie było wykrzystanie pamięci. Jak nie masz żadnego monitora odpal task managera i w zakładce wydajność looknij na szczyt wykorzystania pamięci. Ja również jak miałem 512 RAM'u to wszytkim mówiłem że się nie tnie :wink:
BF potrzebuje jakieś 512 RAMU dla siebie i to też mu czasem nie wystarcza. Po optymalizacji XP'eka ( pełnej czyli usługi, autostart, priorytety, layout optymalization, luna, efekty... ) system na czysto potrzebuje jakieś min 110-150 MB. Mając internet nie wyobrażam sobie pracy bez antywira i firewalla - min kolejne 30 MB, dodatkowo konsole garfiki, dżwiekówki, modemu USB...
Razem da nam to 200 MB dla gry zostanie 300 MB. Malutko.
Jako "specjalista" nie powinieneś doradzac wbrew oczywistym faktom tylko dlatego, że masz 512 MB.
Co do zacieć przez pierwsze 10 sek - to też je mam na 1024MB RAM'u ma je również mój kolega z 2x większą ilościa pamięci niz w moim PC'etcie Obydwaj mamy dobrze skonfigurowany i zoptmalizowany sprzet.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 11:13 

*CQF*Darek napisał(a):
To powiedzcie mi tu mądre głowy czy ak mozna zrobić?
Mam RAM 2x265 DDR (333) i cche dokupić 514 DDR (400) - moge to włozyć do kompa i bedzie chodziło wszystko na (333) czy połowa na 333 a ołowa na 400. Oczywiscie leje na dual chanell.
Moja plyta to Epox 8RDA+

Dodam jeszcze, że weź kompa pod pachę i niech zamontują pamiątke w sklepie i przetestują. Tylko dla sprawdzenia poprawności działania i unknięcia ewentualnych reklamacji, wymian, zbednego jeżdzenia i kłótni z tym związanych. Po prostu szkoda nerwów.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 11:44 

skandal napisał(a):
Chyba cos nie tak masz z systemem, na pewno UDMA dysku masz 5?

Zeby to bylo takie proste. Ale nie.. UDMA jest 5.

:roll:

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 13:00 

PavloZ ja rozumię że dobrze jest mieć więcej RAMu w kompie i ja nie upieram sie za tym że jak ja mam 512 to już jest optymalne wykożystanie, sednem mojego tekstu było to że ludzie zamiast najpierw proponować rozwiązania systemowe (np jak Ty napisałeś) to od razu wyskakują z potrzebą dokupywania pamięci nie widząc innego wyjścia.
A pozatym skoro mi się nie tnie to po co więcej RAMu na gwałt kupować?? Choć nie powiem że jak ktoś może sobie pozwolić to niech kupuje, ale naprawdę da sie grać bez większych problemów na 512MB RAM :)

heh nom cóż nie zawsze nasze teksty są interpretowane tak jakbyśmy tego chcieli

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 13:18 

Lailonn napisał(a):
jesli masz procek dzialajacy na 333mhz to po wsadzeniu ramu 400 bedzie on dzialac jak 333

Teraz mam Athlona 2000+, więc pamieć i CPU pracują asynchronicznie. Chjodzi mi bardziej o to czy pamięci sie dogadają.
Planuje kupić niedlugo Bartona 3000+ więc bedzie chodzil na 333, ale to w przyszlości.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 13:36 

Siedlu[PL] napisał(a):
heh nom cóż nie zawsze nasze teksty są interpretowane tak jakbyśmy tego chcieli

Aha, ja tez mam z tym problemy.

narka

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 13:57 

*CQF*Darek napisał(a):
Lailonn napisał(a):

Teraz mam Athlona 2000+, więc pamieć i CPU pracują asynchronicznie. Chjodzi mi bardziej o to czy pamięci sie dogadają.
Planuje kupić niedlugo Bartona 3000+ więc bedzie chodzil na 333, ale to w przyszlości.

U mnie FSB 333MHz a pamieci mam DDR400.. mimo to puscilem je na 333MHz bo w testach okazalo sie ze synchronicznie jest wydajniej. Tzn FSB333/pamiec333 jest wydajniejsze niz FSB333/pamiec400... Testowane na Aida32.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2005, 14:09 

Pamieci 400 na szynie 333 prawdopodobnie beda chodzic z mniejszym CL niz oficjalne co mozna zrownowazy nizsza szyne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2