Wasili Czapajew napisał(a):
Tommy co to był za pojazd , nie zdążyłem zauważyć , Hummwe ?
Z lewej Hummve piechoty, z prawej kołuje M1A1 Abrams .. szok prawda ?
Potężny ładunek, potężny wręcz.
M2 skolei na takich ładunkach zostaje rozniesiony w pył.
Mnie natomiast irytuje krwawy upór tych cholernych terrorystów oraz metody walki. Robi wrażanie jak zwykły brudas z minimum wiedzy może w partyzancki sposób utrudniać życie elitarnym jednostkom przez budowanie bomb zwanych "fugasami".
Fugas - ładunek wybuchowy, proch strzelniczy z pocików moździeżowych, wszelkiego rodzaju min p.panc lub p.piech jest upychany w pojemniki metalowe typu bojlery wodne, naczynia zbiorcze itp.
Mam film jak to w warunkach domowych upychają i montują element zapalający (niewielka ilość plastiku). Ostatnio modne są też "donkey bomb" (osiołek z zaprzęgiem + fugas na pace).
M1A1 nie wytrzymał ponieważ jego pancerz w wielu miejscach jest odsłonięty ze wzglęgu na konstrukcję. Pacerz główny ma chronić przed pocikami kumulującymi (skupiające się w miejscu uderzenia). Fugas sieje spuszoszenie siłą rażenia i łatwo dochodzi do zniszczenia pojazdów znajdujących się w jego obrębie. Zobacz jak z prawej strony odlatuje część wieży Abramsa. Jankesi nie mieli szans, na 100% KIA.
Nurtuje mnie również głupota Jankesów. Na filmie jak byk widać, że coś stoi przy drodze - w pobliżu tylko wypasane bydło, zero ludności, a te jełopy podjeżdżają jak nic idąć na rzeź.