Greyman napisał(a):
Może to tylko moja, nic nie znacząca opinia, ale jeśli Indie chcą się z Pakistanem wyrżnąć bombkami atomowymi, to ja za nimi płakać nie będę. Jakoś przeżyję bez tworaów i pieniędzy z eksportu i importu od nich... Nie, żeby mi nie zależało na życiach tych ludzi, ale jakoś bardziej zależy mi na Polsce...
To pomyśl teraz że Polska wpada w podobny konflikt, np. z Bialorusią (przyjmijmy że oba kraje mają b. atomowe - wiem, wiem - science fiction

) a reszta państw - twoim śladem wypina się na nas, i pozwala robić co chce.
Co do Białorusi - wydymany do granic mozliwości konflikt, gdzie media zrównały kilkaset tysięcy polaków do kilku osób. Jak? "Represje związków Polaków na Białorusi","prześladowania Polaków" itp.
A z tego co wiem, do aresztu trafiło tylko kilku dziennikarzy. Pozatym Białorusi nadal uważają Polskie pochodzenie za coś hmm "elitarnego" w ich kraju.
Niestety w nagłówkach lepiej brzmi "Prześladowania Polaków na Białorusi" niż "Prześladowania dziennikarzy na Białorusi".
A media nadmuchują całą atmosferę, z niejednego powodu. Znowu okazuje się że goniąc za sensacją i wzrostem oglądalności potrafią naginać fakty że aż głupio to oglądać.
Czasami zsam zastanawiam się, której ze stron zalezy na stałym podgrzewaniu konfliktu.