Teraz jest 23 lis 2024, 08:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 19:57 

RaFiX napisał(a):
Dzięki za wyjaśnienia co do sterów 'agp'. teraz trochę o sterach Catalyst...W BF2 grałem bodajże od wersji 5.6, aż do 5.8 teraz. Problemy na 5.6 i 5.7 z błędami grafiki były identyczne. Nie wiem jak jest w 5.8 bo mam je dopiero drugi dzień :)

miałem to samo, pomogło jak zainstalowałem omegi cat 5.7
teraz jade na NGO ATI Optimized Driver v1.5.8 i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 21:55 

Vatzeque napisał(a):
Sterowniki do AGP musza być zainstalowane (dla Via jest to pakiet 4in1).
Po drugie w BIOSie rzeczywiście nie można ustawiać "na pałę" wsio na maks.
1. Fast Write - nie daje żadnego wzrostu wydajności, a przy wielu Radkach 9600 jest powodem crash testów http://www.tomshardware.pl/howto/200107 ... ng-18.html <- tu piszą, że podnosi wydajność masakrycznie. Sprawdźcie u siebie! (3dMArk03 ;) )
2. Aperture size - ustawienie na wartosć 256 prowadzi często do niestabilności maszyny, za bezpieczną wartość uważa się 128MB. Jeśli będą występować załamania tekstur trza zbadać 64MB. A nóż, widelec.......

w takim razie powinienem oddać komputer do serwisu, bo jakiś dziwny jest, ponieważ od pół roku działa idealnie(bez restartów i zwisów) z nie zainstalowanymi sterownikami AGP i aperature size 256MB.
i na pewno nie instalują się automatycznie(trzeba je samemu zainstalować) a w panelu sterowania karty prędkość AGP jest ustawiona na off i nie można jej zmienić.
nie piszę że AGP jest be, tylko mogą występować pewne problemy powodowane np.: uszkodzeniem szyny, lub bardziej powszechny problem, czyli za słaby zasilacz "no name" który nie może dostarczyć właściwego napięcia do szyny AGP.
jeszcze raz podkreślam, to nie jest uniwersalny sposób, który u każdego rozwiąże wszystkie problemy z komputerem, ale jeżeli ktoś ma od dawna problemy z grafiką i nie wie co może być przyczyną, radzę spróbować(nie boli).

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 17:59 

juruś, co rozumiesz przez "prędkość AGP" i w jaki sposób można "uszkodzić szynę"??? :lol:
Dla mnie bełkot niepojęty :shock:
A co do tych mega-ultra-zoptymalizowanych NGO 1.5.8:
Obrazek

I zwykłe Cat 5.8:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2005, 16:39 

Vatzeque napisał(a):
juruś, co rozumiesz przez "prędkość AGP" i w jaki sposób można "uszkodzić szynę"??? :lol:
Dla mnie bełkot niepojęty :shock:
A co do tych mega-ultra-zoptymalizowanych NGO 1.5.8:
Obrazek

I zwykłe Cat 5.8:
Obrazek

Vatzequeuś, przepraszam ale nie jestem fachowcem tak jak Ty i prawdopodobnie do pięt Ci nie dorastam, więc nie znam nomenklatury fachowej.
ale w zakładce SMARTGART ATI Catalyst Control Center jest wyraźnie napisane "Set AGP Speed" oraz "Current AGP Speed" wiem że trzymając się sztywno tłumaczenia powinienem napisać "szybkość" choć w języku potocznym wyrażenia "szybkość" i "prędkość" są używane zamiennie.
szynę można uszkodzić np: dynamitem, palnikiem acetylenowym, lub odkręcając ją od podkładów kolejowych.
naprawdę nie wiem o co Ci chodzi, czy coś jest niewłaściwego w okresleniu "szyna AGP"(google) moim zdaniem można ją uszkodzić na wiele sposobów.
nie umiejętnie wkładając kartę graficzną, w procesie produkcyjnym( przy pierwszych płytach z AGP x8 producenci niekiedy na siłę zwiększali szybkość z 4x na 8x co często powoduje problemy) a jak naprawdę nie wiesz w jaki sposób można "uszkodzić szynę"(AGP), to podłub w niej śrubokrętem lub uderz młotkiem. Na pewno Ci się uda. :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2005, 17:14 

Jurek jest taka jedna bardzo prosta zasada. Nie pisze się o czymś o czym nie ma się pojęcia bo wychodzą takie bzdety jak o "uszkodzeniu szyny" czy o wyłączaniu AGP texturingu dla lepszej wydajności i stabilności. Szczególnie ten drugi pomysł zasługuje na wyróżnienie :lol:

@Rafix: Tak są takie sterowniki ale to czy są wymagane do prawidłowego działania kompa zależy od chipsetu na twojej płycie głównej. W skrajnych przypadkach można używać kompa bez sterów AGP ale porównał bym to do jazdy Ferrari z przyczepionymi kołami od dorożki.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sie 2005, 16:00 

a mi 5.8 bardzo pomogły mapa ładuje się jakby szybciej to samo z weryfikacją klienta i big plusssssssssssssssssssssssssssss jak sięzałduje o skończy weryfikować to nie mam takich zwiehców , wcześniej niby już mogłem grać i wybierać team to dysk mulił ostro a teraz wybieram team giwerke bez problemu w 2 sek a nie czekam 15 aż przestanie mulić a mam athloan xp 2600+@3100+ 512 ramu i radka 9000

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 2