Teraz jest 26 lis 2024, 05:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 768 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 52  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 15:07 

Uoviecka napisał(a):
...
- wspomagac kolege strzelajacego sie z przeciwnikiem.
(kilka razy dostalem za to msg. "Thanks" - mile).
- eliminowac wrogich medykow i antitankow
Jako snajper nie nabija sie duzo fragow ale fun jest naprawde niezly.
W koncu nie o statsy czy fragi chodzi ale o to zeby miec fun....
Oj tak gdy ustrzelić wroga który właśnie chce zabić naszego nożem albo gdy tamten ma reload to czuje się wtedy spełniony :) no i nie ma to jak na otwartym polu zastrzelić 1 gościa i czekać na medyków. Punktów dużo się nie nakosi ale można nieźle zarobić na asystach zabić i obronie flagi. I zawsze chodzi o dobry fun :)

ps. Miałbym apel do wszystkich początkujących snajperów. Błagam gdy używacie Type88 albo SWD nie traktujcie go jako karabinu maszynowego już lepiej wziąść wtedy szturmana przynajmniej będziecie mieli kamizelke. Nerwi mnie jak słysze wypluty mag z SWD czy Type88 w ciągu 20sek. Uczcie się z brytyjskiej tradycji celnego strzelania. Ich wojsko w latach gdy walczyło z IRA w Belfaście miało na wyposażeniu karabiny FN Fal, z których specjalnie był usunięty tryb ognia ciągłego. Lepiej przymierzyć 10sek dłużej i poczekać aż gosciu się na ułamek sekundy zatrzyma niż pluć do skaczącego zajączka. Prosze nie róbcie tego a zwłaszcza jak leżycie w odległości <20m odemnie bo wtedy i mnie zdradzicie. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 20:35 

lool ja sie musze pochwalic :) od przeczytania paru postow 'jak to trudno trafic pilota heli M-95' tak od wczoraj ustrzelilem 3 heli :D raz lecieli we dwojka nad ziemia, pilot dostal i co-pilot sie z deczka zdziwil, drugi tez mocny, bo strzelalem do goscia w heli az sie zapalil i bum :)

---edit---
i jaki SWD? :P:P z tego co wiem sie to nazywa SVD {Dragunov} ;)
a jak snajper dobry i nie trafia w glowe to szybko dwa pozostale strzaly mu sie udadza - wtedy to tylko sie wydaje, ze traktuje jak maszynowke

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 21:02 

No to tu cię zaskoczę. Dlaczego według ciebie to jest SVD? A już ci odpowiadam. Dlatego to się według ciebie tak nazywa bo amerykanie nie szanują nazw orginalnych z obcych języków i dorabiają sobie po swojemu. Tak naprawde nazywa się to SWD czyli po rozwinięciu Snajperskaja wintowka Dragunowa a to dlatemu iż w rosyjskim nie ma litery V i proszę od dziś używać prawidłowego nazewnictwa czyli Dragunow. Karabin standardowo wyposażony jest w celownik optyczny PSO-1 x4 /6° . w przypadku awarii pozostaje celownik mechaniczny - krzywkowy o zasięgu do 1200m. A ten w bfie ma ledwo x3 nie ma też widocznego celownika mechanicznego. Można tylko pomarzyć aby w pszyszłości w jakiejś grze psuł się sprzęt i trzeba było go zdjąć :P.

Ostatnio edytowano 29 sie 2005, 21:15 przez PotulnY, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 21:08 

Kompletyny offtffofffpic ;) (jakze ich nie lubie)

Chcecie pdf z instrukcja eksploatacji tej giwerki ? ;)

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 22:22 

Cytuj:
Otoz da i to duzo. Jesli pilnujesz odpowiednich miejsc jestes w stanie wypelniac zadanie tej postaci, czyli:

- obronic flage
zapewniam cie, ze assaulter/medyk zrobia to duzo lepiej albo i nawet inzynier a spec moze obminowac flage
- bronic kolege w czolgu eliminujac "speca" z C4.
j/w
- bronic wlasnych UAV, arty i SAT przed "specem" z C4.
j/w
- eliminowac obsluge AA i TOW.
j/w
- wspomagac kolege strzelajacego sie z przeciwnikiem.
(kilka razy dostalem za to msg. "Thanks" - mile).
ja tez dostawalem latajac w heli nawet to co ?
- eliminowac wrogich medykow i antitankow
j/w
- wstrzymywac ofensywe wroga kiedy dobrze ukryty ostrzeliwuje wroga baze z ktorej wychodza.
z bliska assaulter granatnikiem moze zabic caly squad a snajper ilu? 1-2 ?
- wspomagac znaczaco atak wlasnego zespolu ostrzeliwujac obroncow - zamiast twardo bronic bazy wycofuja sie i traca zapal a poza tym jak koles ma 2 kreski to wystarczy "pacniecie" zeby sobie poszedl ;).
starczy prowadzic "suppresing fire" chocby z supportera
- Wazne zadanie snajpera - eliminowac wrogich snajperow.
nie raz i nie dwa co i na forum mowiono snajper ma okazje ginac np od odblokowanej broni asfalta czy specopsa
- zdejmowac obsluge km na samochodach i heli
anti tank zrobi to lepiej bo rozpierniczy w perzyne caly pojazd a nie tylko strzelca

Moja wczensiejsza wypowiedz miala dac do zrozumienia, iz snajper nie ma NIC czego inni nie moga. Kazdy ma jakas specjalna umiejetnosc, ktora sprawiaa, ze na servie slyszy sie "i need a medic","we need more anti tanks for their tanks", "i need repair", "need ammo" czy nawet "plz block this road with c4" a snajper co ? Dowodce zabije? Ale wtedy sie robi nowy squad...

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 22:42 
Moderator forum

PotulnY napisał(a):
Karabin standardowo wyposażony jest w celownik optyczny PSO-1 x4 /6° .

Celownik ktory tak na prawde nadaje sie jedynie do broni mysliwskiej gdyz po kazdym strzale trzeba go spowrotem nastawiac gdyz kazdy wiekszy ruch karabinu powoduje jego odstrajanie sie do wartosci przy ktorych strzelac przy jego pomocy sie nie da.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 22:44 

Jak to mówią "wierzącym nie trzeba wyjaśnień, a dla nie wierzących nigdy nie będą wystarczające". Nie ma co dyskutować na temat przydatności klas ponieważ każda jest do czego innego, a najwięcej i tak zależy od gracza i tego jak potrafi daną klasę wykorzystać.

ps. Uapa nie wiem czy tak jest nie miałem okazji strzelać z SWD lub czegokolwiek z zamontowanym PSO muszę wierzyć więc na słowo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 22:48 

Fajnie, że ktoś się choć co zna na broni wyborowej. Musimy PotunlY kiedyś ugadac się na pifko :) Co do Dragunowa, dla mnie ten karabin jest doskonały. Optykę ma świetną. Jako ciekawostkę dodam, że zdolność do rażenia ta broń zachowuje nawet dla odległości ponad 3500 metrów. To już wyczyn ale możliwy. Ten karabin wyborowy podobał mi się w grze Project I.G.I. To była mocna 'armata'.

Rozumiem osoby, którym nie podoba się, że co niektórzy chcieliby trochę realizmu w broni wyborowej i dlatego podkreślają charakter gry jako 'grywalna'. Nie obraźcie się, ale są i tacy, którzy chieliby aby BF2 oprócz dobrej zabawy miał coś w sobie z realności. Jak dotąd nie trafiłem na grę FPP, która zadowoliłaby moje potrzeby urealnienia kwestii broni wyborowej. W swoim życiu mam sporo do czynienia ze strzelectwem i wypowiadam się poniekąd jako hobbysta. Nie umniejsza to jednak wartości BF2, którą to pozycję oceniam wysoko. Tu gram często w profilu Spec Ops z powdów jakie już opisałem we wcześniejszych postach. Może kolejne patche wniosą coś co pogodzi wszystkich? Oby, tego życzę nam wszystkim :) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 01:58 

Lailonn napisał(a):
...Moja wczensiejsza wypowiedz miala dac do zrozumienia, iz snajper nie ma NIC czego inni nie moga. Kazdy ma jakas specjalna umiejetnosc, ktora sprawiaa, ze na servie slyszy sie "i need a medic","we need more anti tanks for their tanks", "i need repair", "need ammo" czy nawet "plz block this road with c4" a snajper co ? Dowodce zabije? Ale wtedy sie robi nowy squad...

Cytuje tylko fragmencik zeby miejsca nie zajmowac :)
Pytasz co moze snajper czego nie moze nikt inny ? odpowiadam :)

- snajper moze podkladac Clamore'y ( odpowiednio uzyte sa bardzo skuteczne ).
- snajper moze sciagnac innego snajpera ktory siedzac na szczycie dzwigu (etc.) szachuje cale natarcie piechoty.
- snajper moze jednym strzalem zneutralizowac smiglowiec.
- snajper moze skutecznie strzelac na odleglosci na ktorych inne klasy nie widza nawet przeciwnika.
- snajper lezac w odpowiednim miejscu w bezruchu moze postac praktycznie niezauwazalnym dla przeciwnikow ktorzy mijaja go w odleglosci kilku metrow.

Tyle przykladow przychodzi mi na mysl, pewnie bym jeszcze cos wymyslil ale juz pozno i klade sie spac.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 06:21 

Cytuj:
- snajper moze podkladac Clamore'y ( odpowiednio uzyte sa bardzo skuteczne ).

a twoi w nie wejda. Zreszta bardziej skuteczna jest walka np asfaltem/medykiem bo nie masz ograniczenia do 2 ladunkow
Kod:
- snajper moze sciagnac innego snajpera ktory siedzac na szczycie dzwigu (etc.) szachuje cale natarcie piechoty.

bron assaulta/medyka i odblokowana specopsa pozwala na to samo
Cytuj:
- snajper moze jednym strzalem zneutralizowac smiglowiec.

teoria...a ile razy slepo przodem do ciebie wisialo wrogie heli? zreszta to samo moze antitank o pkm juz nie wspomne
Cytuj:
- snajper moze skutecznie strzelac na odleglosci na ktorych inne klasy nie widza nawet przeciwnika.

zasieg wzrokukazdy ma taki sam.snajper ma wiekszy zoom ale i tak stosunkowo maly. Jednak g3 czy kalach/m16 a nawet bron specopsa sa na tyle celne, ze mozesz ubic "te kropke" na lini widocznosci
Cytuj:
- snajper lezac w odpowiednim miejscu w bezruchu moze postac praktycznie niezauwazalnym dla przeciwnikow ktorzy mijaja go w odleglosci kilku metrow.

ktos tu chyba o scanie i uav nie slyszal :P a przeciwnik nie jest gluchy, snajper nie ma tlumika w karabinie...

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 06:47 

Lailonn jestes okrutny :) snajperzy naprawde proboja w tym topicu uzasadnic swoje istnienie w bf2... a co jakis czas przychodzi taka bestia jak ty i przypomina im ze ich udzial w rozgrywce wynosi dokladnie 3,5 % :lol:

Cytuj:
Wanderer[Ronin]
Fajnie, że ktoś się choć co zna na broni wyborowej. Musimy PotunlY kiedyś ugadac się na pifko Smile Co do Dragunowa, dla mnie ten karabin jest doskonały. Optykę ma świetną. Jako ciekawostkę dodam, że zdolność do rażenia ta broń zachowuje nawet dla odległości ponad 3500 metrów. To już wyczyn ale możliwy. Ten karabin wyborowy podobał mi się w grze Project I.G.I. To była mocna 'armata'.

jakos nijak ma sie to do rosyjskich snajperow elitarnych ktorzy za wlasne pieniadze wymieniaja Snajperska Wintowke Dragunowa na sprzet (zwlaszcza optyke) uznanych firm swiatowych. polecam 'Komandosa' i relacje z turnieju snajperow bylego ZRSR. Szare biedne myszki z SWD niestety nie mialy szans w starciu z rosjanami wyposazonymi w renomowany sprzet. 3500 metrow? zdolnosc razenia ? co to znaczy? . rozumiem ze jestes zakochany w SWD ale troche przesadziles. o jakies 2500 metrow. Celownik PSO... ludzie dajcie spokoj, obiecuje ze juz nie wejde do tego topica :P

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 07:49 

przsoi napisał(a):
jakos nijak ma sie to do rosyjskich snajperow elitarnych ktorzy za wlasne pieniadze wymieniaja Snajperska Wintowke Dragunowa na sprzet (zwlaszcza optyke) uznanych firm swiatowych. polecam 'Komandosa' i relacje z turnieju snajperow bylego ZRSR. Szare biedne myszki z SWD niestety nie mialy szans w starciu z rosjanami wyposazonymi w renomowany sprzet. 3500 metrow? zdolnosc razenia ? co to znaczy? . rozumiem ze jestes zakochany w SWD ale troche przesadziles. o jakies 2500 metrow. Celownik PSO... ludzie dajcie spokoj, obiecuje ze juz nie wejde do tego topica :P

Wyjaśniam: zdolność rażenia to całkowity zasięg czyli dokładnie cała parabola lotu pocisku. Napisałem przecież, że to wyczyn ubić kogoś w ten sposób ale teoretycznie jest to możliwe. Czytujesz 'Komandosa' więc pewnie natknąłeś się jakiś czas temu (to było parę lat temu, nie pamietam numeru ale jak znajdę to przytoczę) na artykuł o czeczeńskich bojownikach. Był tam opisany przypadek gdy jeden z bojowników palną z około 1km swoim AK-47 jakiegoś rosyjskiego żołnierza. Można powidzieć, że przypadek itd. ale oznacza to, że dla tej broni jest to możliwe. Racją pozostaje, że teraz broń wyborowa jest bardzo wysoce zaawansowana. O SWD wypowiadam się z pasją jako hobbysta. Nie piszę przecież, że to najlepszy karabin, niezastąpiony itd. Piszę, że jest doskonały bo kiedyś był najlepszym w układzie warszawskim. Czy kiedy napiszę o jakiejś broni już historycznej, że jest fajna i doskonała, zanegujesz mnie, że są lepsze? Teraz są, ale kiedyś dana broń była szczytem osiągnięć. Tak naprawdę podziwiam strzelców wyborowych np. z II wojny światowej. Liczyły się umiejętności strzelca a nie wypasiony sprzęt. Ale to było kiedyś :) Jakbym pojechał teraz na jakieś zawody FT to też bym blado wypadł bo mam sprzęt bardzo przeciętny choć mocny (17,5J) ale za to daje mi mnóstwo radochy na codzień. Owszem strzelam też na punkty tak z optyką jak i na otwartych przyrządach ale nie liczy się dla mnie ile zaliczę tarcz i ile punktów ubiję. To jest hobby a nie rewia sprzętu. Myślę, że na tym zakończymy ten wątek. SWD ma swój urok i koniec ;) Pozdrawiam 8)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 08:39 

zanim zakonczymy-zwracam honor & praszczajtie pazausta-ja nie winowat! :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 08:45 

Cytuj:
Lailonn jestes okrutny Smile snajperzy naprawde proboja w tym topicu uzasadnic swoje istnienie w bf2... a co jakis czas przychodzi taka bestia jak ty i przypomina im ze ich udzial w rozgrywce wynosi dokladnie 3,5 % Laughing

nie okrutny a obiektywny. Sam lubie grywac snajperem ale w bf2 to sie mija z celem. Uswiadomiem to sobie widzac co ludzie robia z zwyklymi giwerami. A uwierz mi, ze sa gracze co wala headshoty z lini widocznosci z kalacha np. Moze nie zawsze, moze to tez fart ale jednak. Zreszta poki na klanowkach nie zaczna pojawiac sie snajperzy nie uwierze w ich skutecznosc. Raportowanie wroga to tezp ic na wode bo sie ma uav...

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 09:09 

PotulnY - chyle czolo (Драгунов СВД ;))

--edit
Snaiperskaya Vintovka Dragunova (skad wzieli podstawe skrotu SVD{napisalem to tylko informacyjnie, no offence ;)})
--

Lailonn - jasne, ze mozna sciagnac innego snajpera G36C, czy inna typowo ofensywna bronia - ale zobacz, czy zoom jest w stanie chociaz pokazac zarysy oddalonego od ciebie o spory kawalek snajpera, ktory w miedzyczasie moze headami kasowac gosci przejmujacych flage

co do raportowania - po dluzszym zastanowieniu sie - ta gra ma byc dla zabawy (cos jak cs) - jak chcesz realistyczne ryzyko postrzelenia swojego o masz przecie AA, czy OF (mm a juz niedlugo dwojka wychodzi :D)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 768 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 52  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2