Teraz jest 23 lis 2024, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: smuzenie ??
PostNapisane: 4 wrz 2005, 18:15 

Witam,

od pewnego czasu mam dosc dziwny problem z komputerem i w windowsie i w grach wystepuje efekt smugi - takiej jaka mozna ogladac na wolnych ekranach LCD.

dla lepszego zobrazowania problemu nagralam wszystko na kamerze video podlaczonej bazposrednio do wyjscia video karty graficznej:

http://jabberek.net/grafa/MOV00047.MPG
http://jabberek.net/grafa/MOV00048.MPG

co ciekawe, oprocz tego efektu pojawia sie problem przerywanego dzwieku w programie komunikacyjnym teamspeak - glownie pojawia sie to podczas ladowania gry - tj. w momencie, kiedy komputer mieli dyskiem.

Na poczatku myslalem, ze moze to cos z plyta glowna, jednak sprawdzilem w/w efekt na 2 roznych plytach glownych (Gigabyte GA-7N400 Pro, oraz Abit NF7-S) oraz dwu kartach graficznych (Radeon 9700, MSI Geforce 6600GT), podmienialem rozne pamieci oraz sprawdzalem na dwu roznych procesorach - robilem testy HDD:

Obrazek

Za kazdym razem przed testem po zmianie konfiguracji systemu (inna plyta, grafa) robilem oczywiscie reinstalacje systemu. Sprawdzalem rozne sterowniki, (catalysty, forceware, detonatory)

Ma ktos pomysl, co to moze byc ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 20:00 

Moze to byc rowniez zasilacz albo monitor lub wlasnie kopniety dysk twardy. Tego chyba nie sprawdzales... :P

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 20:17 

BiShopKF napisał(a):
Moze to byc rowniez zasilacz albo monitor lub wlasnie kopniety dysk twardy. Tego chyba nie sprawdzales... :P

monitor odpada - sprawdzalem 2 pozatym film nagrany jest bezposrednio z wyjscia video (wiec monitor odpada zupelnie)

hdd, testowalem programikiem, ktory widac powyzej, zasilac to nowy be quiet 420W, wiec chyba odpada... dysk podlaczalem inna tasiemka (gdyby byla padnieta ta co jest.

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 20:25 

Odnośnie TeamSpeak:
Menu Settings -> Options
u góry z lewej jest ramka 'Sound driver'
Jeśli jest w niej zaznaczone Wave, to przestaw na Direct Sound i przerywanie powinno się zakończyć. Jeśli było to ustawione na DS, to nie wiem :P

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 21:05 

tia, tylko, ze glowny problem to grafika w bf :> a przerywa przy okazji... :/

ciekawa sprawa, ze wszystko zuzywa duzo procka.. np. jak pisze tego posta - firefox zabiera do 40%

jednak sprawdzalem juz innego procka - jest to samo.. wiec raczej to nie jego wina.. plyty glowne tez dwie sprawdzalem - wiec to nie jej wina... system reinstalowalem... wiec nie wina smieci... juz sam nie wiem, co moze powodowac taki dziwny efekt ?!

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 22:35 
Moderator forum

bcj - skoro sprawdziłeś wszystkie elementy i żaden nie jest przyczyną, pozostaje nam jedyny element którego zmienić nie byłeś w stanie - To TY jesteś przyczyną :D. Firefox może nieco obciążyć procka - 20 - 30 %. Nie pozostaje Ci nic innego jak testować poszczególne elementy aż do znalezienia przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 10:16 

Ja na pierwszym video a tym bardziej na drugim żadnego smużenia nie widzę.
Poza łamaniem się pionowych elementów spowodowanym braku synchronizacji pionowej karty i monitora.
Poza tym baardzo mało fps ;P
To nie firefox obciąża procka tylko plugin flasha i pasek górny forum.
Wyniki HDD też w normie.
Przerywanie na TS podczas wgrywania mapy to jakby normalka.
Napisz swoją konfigurację sprzętową.
Bo jeśli testowałeś na celeronie 733 i 933 no to nie mam więcej pytań ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 12:38 

konfiguracja to:

Barton 2600+, 1,25GB RAM (DDR333 - 3 kosci wiec nie dual), GeForce 6600GT, XP SP1, zasilacz 420W

Z ciekawych rzeczy, ktore jeszcze zauwazylem to: jak macham sobie okienkiem TSa po pulpicie - zuzycie procesora dla tej aplikacji wzrasta prawie do 50%, to samo tyczy sie czegokolwiek innego, czy to ts, totalcommander, firefox...

kolejna sprawa to przycinanie sie dzwieku nie tylko w bf podczas ladowania mapy, ale rowniez podczas zwyklej pracy... na oko laika system jakby sie dlawil i nie wyrabial ze wszystkim... tylko, ze nie jestem w stanie zlokalizowac tego waskiego gardla :/

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 14:21 

Mi iexplore.exe przy przesuwaniu go (z zaznaczoną opcją pokazywania zawartości przy przesuwaniu okien), zjada 80% proca (barton 2500+).
Przycinanie dzwięku nawet w windows prawdopodobnie spowodowane jest dzieleniem IRQ karty dzwiękowej z innym urządzeniem.
Spróbuj tak poprzekładać urządzenia w slotach PCI żeby karta muzyczna nie dzieliła IRQ z innymi urządzeniami.
Wszystkie opisane przez Ciebie efekty w Windows są raczej normalne.
Należy się bardziej przyjrzeć ustawieniom w BF2.
GF 6600 GT nie jest jakimś tam demonem szybkości ale przy ustawieniach tekstury na mid, swiatlo i cienie na low, reszta na high powinna dawać ze 40fps. Bez AA oczywista, texture filtering na mid jeszcze.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 15:48 

no tez mi sie wydawalo, ze to problemy z irq... tylko kurde sprawdzalem na 2 roznych plytach glownych z wlaczonym/wylaczonym soundstormem i zainstalowana lub nie audigy 2 zs, co do obciazenia procka, fakt faktem nie wiem jak bylo wczesniej :] poprostu od tygodnia szukajac powodu problemu juz lapie sie wszystkich teorii lacznie z tym, ze to moze wina sluchawek :D

fakt faktem problem pojawil sie wlasciwie nagle - sam z siebie :/

no nic... posprawdzam jeszcze dokladniej irq... moze cos przeoczylem

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 15:57 

Ja bym jeszcze sprawdził ile aplikacji jest uruchomionych w tle.
Takie jazdy czasem działy mi się gdy sporo niepotrzebnego softu uruchamiało mi się razem z Windowsem i np. było w trayu.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 16:32 

BCJ napisał że reinstalował windowsy. Raczej nie instalował syfu.
Nowy system też można odchudzić o niepotrzebne standardowo odpalane serwisy ale nie powinny mieć one nagłego dużego wpływu na szybkość komputera.
BCJ sprawdz jeszcze na single player.
Jeśli sprawdzałeś na systemie bez karty muzycznej (wyłączony Soundstorm w biosie, bez Audigy2) i jest tak samo to aspekt Audio możesz wykluczyć. Jeśli jednak na systemie NOSOUND jest poprawnie to przyjrzyj się lepiej właśnie Audio.
Aha, jeszcze jest taki wynalazek jak thermal throtling ... mało prawdopodobne ale do sprawdzenia w biosie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 17:39 
Moderator forum

Dodam jeszcze że jest w Windowsach coś takiego jak dzienniki liczników i śledzenia - można sprawdzić co się dzieje w poszczególnych częściach maszyny. Pozwala to na wykrycie pojawiających się wąskich gardeł w czasie działania aplikacji - konfiguruje się prosto i w miare czytelnie wszystko potem widać. NVidia wydała również Performance HUD którego używamy w pracy jako części aplikacji do kontroli użycia zasobów - w tej chwili nie wiem czy da się to to odpalić bez przeróbki exeka BF2, ale można spróbować.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 21:37 

odpalilem z wylaczonym wszystkim co sie da - lacznie z sieciowka.. niestety nadal to samo...

Hynol, odpalilem programik o ktorym mowiles i pokazuje cos takiego:

Obrazek

czyli tak jakby zatykalo proca i pamiec ??

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 21:59 
Moderator forum

To jest domyślnie - możesz sobie dodać dowolne liczniki - nie pamiętam co tam jest dokładnie, ale sporo tego było jak się bawiłem. Ale nie wygląda to dobrze :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2