Teraz jest 23 lis 2024, 09:27

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:11 

Witam

Pragne podzielić się informacją że winowajcą lagów pojawiających się co jakiś czas przy teoretycznie dobrym pingu był firewall Zone Alarm. Jak ktoś ZA używa to polecam go wywalić i zastąpić czymkolwiek innym (np.firewallem z XP).
Dziękuje za uwage, dowidzenia :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:32 

A jak sprawa sie ma z Norton (Antyvir, SystemWorks, itd)?
Ciezko mi jest to sprawdzic (niestety ale bez wywalenia tego zdysku
nie da sie wylaczyc), a byc moze przez niego mam problemy na serwerach
64...

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:40 

Ja wyłączam wszystkie antywiry i firewalle na czas gry. Niepotrzebnie obciążają system i łącze - bywało, że w czasie największej jatki uruchamiała mi się opcja auto update wrrr.. :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:41 

Polecam Kerio 2.1.5. Nie obciąża proca, nie zabija niepotrzebnie pakietów. Co prawda nie jest tam jakąś super zaporą ale coś za coś, no i w zupełności wystarczy do zastosowań domowych. Sam przez parę lat jechałem na Zone Alarmie ale z chwilą wprowadzenia swego czasu nowych bardzo problematycznych wersji przesiadłem sie na Kerio i teraz wszystkim mogę szczerze polecić zrobienie tak samo.

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:48 

Firewall z nortona może nie będzie robił takich cyrków z pakietami jak ZA ale co z tego skoro zabiera dużo zasobów i mocno obciąża procesor. Ja obecnie używam standardowego firewalla z WinXP i sprawuje się bardzo dobrze. Wyłączanie firewalla na czas grania to nie jest najlepszy pomysł, wystarczy nie mieć zainstalowanej jednej łatki do windowsa i robaczek może się wgryść tak jak to kiedyś robiły blastery i sasery.

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:55 

W sumie i ja mógłbym jechać na systemowym firewallu gdyby nie kończyło się to Low ID w mułku :) Chociaż chyba :?: od jakiegoś czasu mułek sobie radzi i z systemowym firewallem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 21:29 

jestes pewny ze to ZA zjadał pakiety ?? moe zjednak masz cos napsikane w systemie jakies milutkie malutkie programiki wywsyłające/odbierające non stop jakieś dane ?

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 21:36 

skandal napisał(a):
Polecam Kerio 2.1.5. Nie obciąża proca, nie zabija niepotrzebnie pakietów. Co prawda nie jest tam jakąś super zaporą ale coś za coś, no i w zupełności wystarczy do zastosowań domowych. Sam przez parę lat jechałem na Zone Alarmie ale z chwilą wprowadzenia swego czasu nowych bardzo problematycznych wersji przesiadłem sie na Kerio i teraz wszystkim mogę szczerze polecić zrobienie tak samo.

Kerio + Avast= bezpieczny komp
Programy działąją w duecie, oba za free. Skuteczność 100% żadnego syfu na kompie. Tylko z początku jest troche namolny Kerio ale da się przeżyć. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 08:18 

fragles napisał(a):
jestes pewny ze to ZA zjadał pakiety ?? moe zjednak masz cos napsikane w systemie jakies milutkie malutkie programiki wywsyłające/odbierające non stop jakieś dane ?

Na 100% to ZA. Przy włączonym ZA zawsze mam laga co jakiś czas. Obojętnie jaki serwer, obojętnie która godzina. Trojanów i wirusów brak. Wczoraj wywaliłem ZA i w końcu dało się normalnie grać :) Jak ktoś dociekliwy to może sobie na google poszukać opisów podobnych problemów gdzie ZA powodował lagi w grach (po ang.).

ps. na zaporze systemowej mam high-id w emule.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 09:55 

A moze to kwestia odpowiedniego skonfigurowania programu? Korzystam z ZA od dosyc dawna i nigdy nie mialem problemow z graniem, ani tym bardziej z e-mulem (high id dostaje bez problemu). A moze to przypadek..

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 21:17 

[ciach] tutaj byly bluzgi ..
edited by cooler_pl

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 21:34 

Roman_Placek napisał(a):
Phoenix Wyruchaj w kapsko Benny Hilla i powiedz że był twoją mamą bleeeee

Biedne dziecko :( Chore, głupie, niewychowane... ale chociaż dostęp do internetu ma. Współczuje i życze szybkiej poprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 01:49 
Moderator forum

PhoeniX napisał(a):

Biedne dziecko :( Chore, głupie, niewychowane... ale chociaż dostęp do internetu ma. Współczuje i życze szybkiej poprawy.

Obawiam się że już tutaj nie zawita :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 02:03 

PhoeniX napisał(a):
fragles napisał(a):

Na 100% to ZA. Przy włączonym ZA zawsze mam laga co jakiś czas. Obojętnie jaki serwer, obojętnie która godzina. Trojanów i wirusów brak. Wczoraj wywaliłem ZA i w końcu dało się normalnie grać :) Jak ktoś dociekliwy to może sobie na google poszukać opisów podobnych problemów gdzie ZA powodował lagi w grach (po ang.).

ps. na zaporze systemowej mam high-id w emule.

masz racje tez to sprawdzilem... albo to wina configu albo faktycznie gubi pakiety

tylko jakos mam zaufanie do ZA w przeciwienstwie do tego z xp
:?:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 08:18 

Nie ma powodu aby nie ufać firewallowi z XP :) Zasada i sposób jego działania jest taki sam jak ZA i innych komercyjnych firewalli. Najważniejsze ze komputer jest ukryty w sieci a cały największy syf przychodzący czyli zdalne wywoływanie procedur jest blokowany.Do tego zajmuje niewiele zasobów i prawie wcale nie wydłuża uruchamiania systemu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2