Witam wszystkich.
Sporo grałem swego czasu w BF1942, a w szczególności mody - Forgotten Hope, Experience WWII(mój ulubiony) i Desert Combat. Po premierze Soldnera w Polsce postanowiłem dać mu szansę. Chcę w podzielić się z Wami swoimi refleksjami. Z konieczności (jestem w pracy) będzie to dość krótkie.
Soldner nie jest taki zły. Co prawda graficznie nie dorównuje BF2, ale bez przesady, brzydki nie jest. Duża możliwość konfiguracji ubioru i kamuflażu gracza, bardzo dużo broni i sprzętu latającego i jeżdżącego, możliwość zniszczenia otoczenia - budynków, drzew, nawet tworzą się leje po wybuchach. Zatrzymam się na chwile nad tą ostatnią cechą. Wprowadzenie uszkadzalnego środowiska ma ogromny wpływ na rozgrywkę - możliwość likwidacji miejsc kamperskich, tworzenie zatorów z powalonych drzew na drogach, możliwość wejść do budynków przez otwory wybite ładunkiem wybuchowym lub pociskiem czołgowym... Zupełnie nowy świat.
Oczywiście są i wady. Polską wersję bardzo długo gnębił brak możliwości gry on-line spowodowane bugiem. Tryby rozgrywki... hmm... czegoś mi tu brakuje, ale nie wiem jeszcze czego... Rozgrywka bywa czasem chaotyczna (choć zauważyłem, że z reguły wygrywa lepiej współdziałający zespół, ba! Współdziałanie jest kluczem), ale to może dlatego, że na razie grywam na serwerach publicznych z przypadkowo dobranymi ludźmi. Nie wszyscy preferują grę w trzeciej osobie, a widok z pierwszej nie jest porywający.
Społeczność jest dość mała. Gra zdobyła jaką taką popularność głównie w Niemczech, stąd widoczna dominacja graczy niemieckich. Ma to swoje wady i zalety. Zaletą jest to, ze można się zżyć z graczami, poznać ich i polubić. Wada jest oczywista - niezbyt duża liczba graczy... Ale zawsze są s przynajmniej dwa-trzy pełna serwery.
Deweloper gry bardzo pilnuje porządku. Za świadome team kille, za obraźliwe zachowanie itp lecą bany na CD-key. Większość głupków jest szybko elimnowanych.
Ja polecam spróbować. Kosztuje jedynie 20 zł, społeczność graczy jest w większości w porządku, obecny deweloper bardzo pomocny (Projec Zero to grupa non profit, to prawdziwi zapaleńcy). W najbliższej przyszłości ma wyjść patch wprowadzający wiele usprawnień i nowego sprzętu.
Naprawdę polecam spróbować. Nie każdemu pewnie przypadnie do gustu, ale część z Was na pewno będzie zadowolona.
Jeszcze jedno - by grać on-line należy ściągnąć ze strony
http://www.gram.pl patcha, który został wydany wczoraj.
Do zobaczenia na polu walki!
Pozdrawiam