Teraz jest 25 lis 2024, 00:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: propozycja
PostNapisane: 21 wrz 2005, 09:13 

Czytając ostatnie wypowiedzi forumowiczów doszedłem do wniosku (nie tylko ja) że większość to osoby nie znające ortografii ani zasad poprawnej pisowni. Dlatego też proponuję przez tydzień podwiesić na każdym forum link do następującej stronki.
STOP BYKOM

Wiem że niewiele to pomoże ale nawet jedna "nawrócona" osoba to już coś.

pozdrawiam cały serwis

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 14:52 
Moderator forum

Juz proponowali cos takiego i nie przeszlo :?

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:18 

Hmm ja też próbuję zmusić kilka osób do ortograficznego poprawnie pisania :P (ja prawie w ogóle nie popełniam błędów ort, oprócz zaczynania 1-szego zdania od małej litery :):):) ). Hehehe, dwa błędy zaliczają sie do tego "PRAWIE".

Ostatnio edytowano 21 wrz 2005, 16:48 przez teddy_beer_maniac, łącznie edytowano 4 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:24 

teddy_beer_maniac napisał(a):
hmm ja też prubuję zmusić kilka osób do ortograficznego poprawnie pisania :P (ja prawie wogule nie popełniam błędów ort, oprócz zaczynania 1-szego zdania od małej litery :):):) )

bardzo to ciekawe... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:35 

hmm ja też prubuję zmusić kilka osób do ortograficznego poprawnie pisania :P (ja prawie wogule nie popełniam błędów ort, oprócz zaczynania 1-szego zdania od małej litery :):):) )

:lol:

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:41 
Moderator forum

Jak to napisal mati - pokolenie e-analfabetow ehehehehe

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:41 

No jeden błędzik :P:P:P.
PS. Jak to się w takim razie pisze :shock:.
Booże to ja zamknę się w samotni na szczycie góry i będę medytował :P.

Ostatnio edytowano 21 wrz 2005, 16:18 przez teddy_beer_maniac, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:56 

Holman napisał(a):
nie dosc ze ja cie mecze to jeszcze wojtasa sciagnelem do pomocy ehehhe.

Holman wiesz że w większości twoich postów nie piszesz polskich znaczków (ą,ś,ć,ź itp.) ??
Jak to napisał mati - pokolenie e-analfabetów ehehehehe PS. Jaki mati???

Ostatnio edytowano 21 wrz 2005, 16:01 przez teddy_beer_maniac, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 15:58 

hmm ja też próbuję zmusić kilka osób do ortograficznego poprawnie pisania :P (ja prawie wogóle nie popełniam błędów ort, oprócz zaczynania 1-szego zdania od małej litery :):):) ) hehehe, dwa błędy zaliczają sie do tego "PRAWIE"

ciekawe po raz drugi :roll:

Tytuł: Re: propozycja
PostNapisane: 21 wrz 2005, 16:10 
Maskotka BF.pl

Siedlu[PL] napisał(a):
Czytając ostatnie wypowiedzi forumowiczów doszedłem do wniosku (nie tylko ja) że większość to osoby nie znające ortografii ani zasad poprawnej pisowni. Dlatego też proponuję przez tydzień podwiesić na każdym forum link do następującej stronki.
STOP BYKOM

Wiem że niewiele to pomoże ale nawet jedna "nawrócona" osoba to już coś.

Siedlu[PL], tak jak już napisal Dumch - propozycje takiej akcji już byly kiedyś na forum, jednak idea jako taka się nie przyjęla, co prawda forumowicze zwracają uwagę innym jak źle coś napiszą, ale to są indywidualne akcje, a nie jakaś bardziej zorganizowana walka z e-analfabetyzmem...
Jeśli jednak ten temat Cię interesuje i chcesz coś w tej sprawie zrobić, to proponuję abyś zrobil tak jak olli - czyli umieść w sygnaturce logo tej stronki + linka do niej (vide jak to wygląda o olli'ego KLIK - 5 post od góry, z tym że nie ma tam linka do tej stronki, a przydalby się).

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 16:16 

Ja proponuję rozwiązanie z forum http://www.konnekt.info. Jeśli ktoś napisze post z ortografami, moderator zaznacza błędne wyrazy na czerwono. Użytkownik potem może poprawić błędy usuwając jednocześnie formatowanie moderatora.

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 16:27 
Moderator forum

Holman napisał(a):
nie dosc ze ja cie mecze to jeszcze wojtasa sciagnelem do pomocy ehehhe.

Holman wiesz że w większości twoich postów nie piszesz polskich znaczków (ą,ś,ć,ź itp.) ??
Jak to napisał mati - pokolenie e-analfabetów ehehehehe PS. Jaki mati???

teddy.... wiesz że, szykujesz na siebie pętlę...bardziej ludziom przeszkadza to że ktoś pisze "wogule" zamiast w ogóle...niz to ze ktos nie dodaje ogonkow a to za sprawa pospiechu a nie z niewiedzy.

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 16:35 

Ojej mi np. przeszkadza.
PS. Bykom-Stop taki jest temat, więc
BYKOM-STOP napisał(a):
Polskie znaki

Wciąż trwa spór o to, czy stosować polskie znaki diakrytyczne w Internecie, czy nie. Głównym argumentem za niestosowaniem polskich znaków jest najczęściej wygoda - to tak jakbyśmy tłumaczyli przejeżdżanie na czerwonym świetle tym, że nie chce nam się przekładać nogi na pedał hamulca. Powinniśmy stosować polskie znaki w tekstach na stronach WWW, blogach czy pisząc teksty na forum dyskusyjnym, podczas rozmowy na Gadu-Gadu, gdyż tu nie ma żadnych przeciwwskazań. Problemy mogą być podczas rozmów na IRC lub na zagranicznych czatach, gdzie większość klientów wciąż ma wielkie problemy z wyświetlaniem "polskich krzaków".

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 17:25 
Moderator forum

Osobiście uważam, iż propozycja Lady Vicky jest jak najbardziej słuszna :)
Skoro przeszkadza Wam ww. zróbcie tak jak radzi, doklejcie w sigu obrazek "bykom stop".

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2005, 17:52 
Maskotka BF.pl

@teddy - Wojtas Ci już napisal, że bardziej użytkownikom forum przeszkadza robienie blędów ort. i gramatycznych niż brak ogonków, co nie znaczy, że pisownia bez ogonków jest poprawna - jednak wolę już bezogonkowe pismo niż orty - rozumiesz?

skoro jesteś takim zwolennikiem tej akcji, to proponuję zacząć zmiany od siebie - czyli np. proponowana przeze mnie zmiana siga oraz przestrzeganie zasad ortografii (bo jak już zdążyliśmy się zorientować, sam także masz problemy z polską pisownią).

IMHO powinniśmy zwracać uwagę na blędy ort. - zarówno swoje jak i innych - jednak bez przesady! każdemu może zdarzyć się popelnić jakiś bląd - jesteśmy tylko ludźmi, a ludzie czasami się mylą, dlatego bądźmy tolerancyjni - oczywiście do pewnego stopnia :P

@cooler_pl - dziękuję :D :oops: :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2