Teraz jest 29 lis 2024, 04:54

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 wrz 2005, 09:02 

Czy w sterownikach do karty GForce powinienem włączyć opcję synchronizacji pionowej, czy nie ? Czy włączenie tej opcji poprawia jakość grafiki, czy ją obniża?
Gram obecnie w BF2 z ustawieniami 1024x768, wszystko na wysoką jakość, AA x4. W sterach w Windowsie mam takie ustawienia:
Ustawienia wygładzania obrazu - 8xS,
Filtr Anizotropowy - 16x,
Wydajność systemu - wysoka jakość,
Synchronizacja pionowa - włącz
Wymuś mipmapy - trzyliniowy,
Prawidłowe ujęcie faktury - włącz,
Granica rozszerzania - włącz,
Właściwe wygładzanie krawędzi Gamma - włącz,
Przezroczyste wygładzanie krawędzi - Próbkowanie super,
Potrójne buforowanie - wyłącz,
Stan ujemnej kompensacji poziomu szczegółów- zezwól
Czy mogę coś tu porawić żeby gra chodziła jeszcze lepiej? Proszę o Wasze opinie.

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 09:55 

Nie do końca rozumiem.
Czy chodzi Ci o zyskanie dodatkowych klatek, czy poprawienie jakości wyświetlanej grafik. Jeśli o to drugie to nie wyłączaj synchronizacji pionowej, gdyż wówczas jakość się pogorszy, ale na pewno przybędzie Ci kilka klatek.

Z podanej przez Ciebie konfiguracji kompa wnoszę, że nie jesteś zadowlony z jakości wyświetlanej grafiki.
Jakie ustwienia masz w grze?
Jest coś takiego jak ustawienia Ultra High, próbowałeś się do nich dobrać?

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 10:38 

Jestem bardzo zadowolony ze swojej jakości grafiki w grze. Właściwie to osiągnąłem już maximum możliwości BF2 i dalej chodzi płynnie 50-70 FPS Ultra High?? Czy możesz mi powiedzieć jak się do nich dobrać ? Bo ja ich nigdzie nie widze.... A może już ktoś o tym gdzieś tu pisał i możesz mi pomóc to znaleźć ?

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 10:41 

Koles na takim sprzecie raczej nie powinien miec problemu z fpsami :D

Vsync zostaw wlaczone, nie bedzie rozlazil Ci sie obraz co latwo da sie zauwazyc bez vsynca z duza iloscia fps. Obnizy fpsy ale bynajmniej nie jest to wplyw na moc obliczeniowa tylko poprostu zsynchronizuje ilosc wyswietlanych klatek do czestotliwosci pracy monitora (obnizy do okreslonego poziomu a nia o okreslona ilosc klatek) - przy takim sprzecie miej wlaczone zawsze. Jezeli za to masz problem z plynnoscia chociaz miec nie powinienes to najpierw sprobuj troche zmniejszyc

Cytuj:
Ustawienia wygładzania obrazu - 8xS,
Filtr Anizotropowy - 16x,

to pierwsze np na 6 albo 4 a anizo na 8.

....ale ja nie wierze ze na gf7800gt masz problemy z dzialaniem gry :D

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 10:49 

Problemów to ja nie mam absolutnie żadnych. Dzięki za wyjaśnienie kwestii synchronizacji pionowej. Zastanawia mnie jeszcze opcja Ultra high...

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 11:36 
Oldboy Battlefield.pl

O to Ci chodzi :?: http://forum.battlefield.pl/viewtopic.p ... ight=ultra :?:

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 12:09 

Dzięki. O to chodziło. Efekt jest naprawde fajny. 50 FPS przy Ultra High to świetny wynik. Szkoda że nie możecie tego zobaczyć.

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 12:12 
Oldboy Battlefield.pl

zbig1972 napisał(a):
Dzięki. O to chodziło. Efekt jest naprawde fajny. 50 FPS przy Ultra High to świetny wynik. Szkoda że nie możecie tego zobaczyć.

A możesz dać screena jak to wygląda :?:
Najchętniej zobaczyłbym "efekt wodny", tzn. podleć jak najniżej helikopterem do tafli wody i zrób screena z zewnętrznego widoku :D Na high wyglądało zajebiście... ciekawe czy w Ultra High wygląda lepiej :P

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 12:34 

Ja też jestem bardzo ciekaw jak to wszystko wygląda na Ultra High.
Zrób kilka ciekawych zrzutów z ekranu i zamieść tu jeśli możesz.

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 12:42 

zbig1972 napisał(a):

Jeśli chodzi o Vsync, to niezupełnie jest tak, jak to powyżej napisali koledzy. Poczytaj sobie tutaj - sam sprawdałem u siebie, informacje tam zawarte :D. BF2, jak narazie, nie obsługuje Potrójnego Buforowania(Triple Buffering), więc Vsync jak najbardziej wyłączony powinien być. Piewnie odświeżanie monitora masz ustawione na 100 Hz, stąd te 50 fps (spadek fps 1/2, 1/3, 1/4 itd.)

***edit***
Jeśli chodzi o jakość grafiki , to koniecznie zainstaluj sterowniki 78.03, w których to poprawiono tzw. "shimmering" z którym seria 7 na duże problemy. "Shimmering" to takie migotanie tekstur(właściwie to pikseli) spowodowane filtrowaniem anizotropowym.

Tytuł:
PostNapisane: 25 wrz 2005, 10:20 

Monitor mam standardowo na 85Hz. Właściwie to ja wogóle nie podkręcam kompa. Stery też zawsze najnowsze. Po testach zostawiam VSync włączony. Załączenie Potrójnego buforowania powoduje że komp cięgle coś mieli i nic się nie załącza. tak jakby się zawiesił. Czy to ma za zadanie podnieść jakość tekstur ? Coś czuję że wycisnąłem już maximum jakości obrazu z tej gry i chodzi to naprawdę przyzwoicie. Zauważyłem że moje 50-60 FPS jest bardzo płynne i eleganckie. Jak miałem starszą grafę to przy 50 FPS tak pięknego obrazu nie było.

P.S.
Mam takie marzenie, że mogliby w patchu 1.3 dodać AA-x8 i AA-x16

Tytuł:
PostNapisane: 25 wrz 2005, 10:52 

TB nie ma nic wspólnego z jakością obrazu, służy zwiększeniu wydajności kiedy się vsync używa, w grach które TB obsługują.

PS. No mogli by dodać jeszcze kilka innych opcji graficznych: AF, Regucje gammy z poziomu gry... długo by wymieniać :D

Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2005, 16:19 

Tom@s napisał(a):

To ULTRAHIGH to ściema>grafika wcale nie lepsza :? Po zmianie na ULTRAHIGH nie następuje optymalizacja Shaderów. Więc to o czymś swiadczy :!: Ja jade na 7800GTX i największe ustawienia dostępne z pozimu gry zupełnie wystarczą.

Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2005, 16:30 

Masz rację że optymalizacja nie następuje ale czy przyjrzałeś się pojazdom i drobnym słupom, zieleni itp ?? Ja uważam że wszystko jest lepiej wyprofilowane. Kształty są pięknie zaokrąglone. Zerknij na liście na drzewach jak realistycznie falują, albo na wodę i jej blask......

Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2005, 16:57 

zbig1972 napisał(a):
Masz rację że optymalizacja nie następuje ale czy przyjrzałeś się pojazdom i drobnym słupom, zieleni itp ?? Ja uważam że wszystko jest lepiej wyprofilowane. Kształty są pięknie zaokrąglone. Zerknij na liście na drzewach jak realistycznie falują, albo na wodę i jej blask......

>>>Fakt może nie zwróciłem uwagi.Sprawdzę następnym razem. Możesz podać jakie masz liczby wpisane w tym pliku z gry co zmienia się grafę na ULTRAHIGH? Ustawienia z poziomu sterownika jakie masz i jaki sterownik karty? Bo sprzęt mamy podobny i wiele by mi to pomogło.

I jeszcze jedno.Jak włączyłeś w sterownikach "Granica rozszerzenia" mając wydajność systemu na "wysoka jakość"? Sprawdziłem-nie da się :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2