toganja napisał(a):
angielska liga jest najstarsza (i raczej zarazem najlepsza) na swiecie...
Polemizowałbym. W anglieskiej lidze od kilku lat mistrzostwo można typować w ciemno: Arsenal albo Chelsea. To nei ta sama liga co 3-4 lata temu gdy o mistrzostwo wałczyły: man u, liverpool, arsenal, chelsea. Pozatym piłka angielska stała się dużo mniej widowsikowa. Pada ostatnio dużo remisów po 0-0 czy skormne wygrane 1-0 (tak jak Chelsea). Porównując z moją ukochaną serie A to w ostatnich sezonach liga angielska wypada blado.
Przykłady:
- liga anglieska ostatnie "mecze na szczycie":
chelsea - wigan(1-0),l'pool-mu(0-0),l'pool totenham(0-0),arsenal whm(0-0),arsenal chelsea(0-1) czy charlton chelsea(0-2)....
Jak narazie w Premiership można poweidzieć, że odbyły się 2 może 3 dobre mecze. Jeden z nich to charlton vs totenham gdzie gospodarze prowadzac 2-0 przegrali ostatecznie 2-3 i L'pool vs Chelsea 1-4
- liga włoska, gdzie o mistrzostwo walczą Milan, Juve, Inter + Fiora i Sampodia. Bardzo ciekawe mecze (te które pokazywało c+

milan lazio (2-0),milan siena(3-1),inter lecce(3-0),udine lazio(3-0) parma juve(1-2)
Te mecze warto było zobaczyć. Na pewno miały lepszy poziom niż ww. z angielskiej. W ogóle jakoś ostatnio "włoskie catenacio" jest bardziej widowiskowe niż ligi na wyspach.
Wracając do tematu meczu Anglia - Polska to myślę, że będzie remis 0-0, choć maży mi się 0-1

. Zobaczymy. Mecz już w tę środe.
pozdro,