Teraz jest 4 mar 2025, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2005, 08:53 

Ostatnio miałem problem z netem: rwało mi połaczenie jak nie wiem co, nawet na polskich miałem ping ponad 200 !!! Znalazłem jednak super strone (pozdro dla jej TWÓRCY !!!) nie wiem może ktoś ją już zna ale warto o niej wspomnieć:
http://turbokrecik.info A tam specjalne sterowniki które:
Panowie poprostu wymiatają. !!!!
Okazało się że miałem zainstalowaną paczkę do neo jakąś trefną.(niby orginalną ze strony SpeedToucha) Ale cały dzień poszukiwań przyniósł rezultat !!!
Pliki do pobrania:
http://turbokrecik.info/forum/dload.php

(Pamiętajcie aby wcześniej odinstalować stare pakiety i odłaczyć modem przed nową instalacją !!!!)

Jest możliwośc zainstalowania zwykłego modemu (F@800 lub SpeedTouch 330) w trybie LAN czyli w trybie szerokopasmowym PPPoE a nie PPPoA jak np. SpeedTouch 330 (choć na nim LANu nie mogłem ustawić-ciagle próbował pobrać adres sieciowy... natomiast w trybie WAN działa bez problemu i stabilniej niż na orginalnych paczkach z płyty Neo)
Po zainstalowaniu tych driverów mój net na XP śmiga jak grzeczny aniołek. Bez Lagów i przycięć mimo że na zagranicznym ping miałem około 150. (Neo 128)

W razie problemów z instalką po nieoczekiwanym błedzie wystarczy wyczyścić rejestr np. za pomocą programu jv16 PowerTools (najlepszy PL)
Ale po dobrym odinstalowaniu modemu nie powinno być problemu.

Drugi super programik to NEON2.0 pokazuje wszystko co chcecie wiedzieć o łączu.

http://ne-on.neostrada.pl/Neon20.zip

Polecam tą stronę.

Jeśli ktoś uruchomi SpedToucha 330 w trybie LAN proszę o info.

TOPIC ma charakter informacyjny i jeśli ktos ma złe intencje wypowiedzi tutaj niezwiązanej z tematem -NIE PISZ !!!!

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 09:55 

A ja polecam Cfoss lub CfossSpeed (w zaleznosci od rodzaju lacza)

Ja z NEO uzywam CfosSpeed

http://www.cfos.de/index2_pl.htm

To dziala :)

ps. dla niezdecydowanych trial 30 dni.

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 09:59 

Masz racje. Ale zalecają używanie cFossSpeed razem z tą paczką ze względu na modyfikacje pliku phonebook.ini i możliwośc uruchomienia modemu w LAN a nie WAN

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 20:13 

Cytuj:
Jest możliwośc zainstalowania zwykłego modemu (F@800 lub SpeedTouch 330) w trybie LAN czyli w trybie szerokopasmowym PPPoE a nie PPPoA jak np.

Większej bzdury dawno nie słyszałem. Ty masz pojęcie co to jest PPPoE i PPPoA ? Co to ma wspólnego z "trybem szerokopasmowym" czymkolwiek on jest ?

Cytuj:
jak np. SpeedTouch 330 (choć na nim LANu nie mogłem ustawić-ciagle próbował pobrać adres sieciowy...

Co próbował pobrać ??? Skąd pobrać ? Co ?
Mówisz o DHCP i IP zewnętrznym ? Tylko co by to miało wspólnego ze sterami pod PPPoE...

Cytuj:
natomiast w trybie WAN działa bez problemu i stabilniej niż na orginalnych paczkach z płyty Neo)

A co to jest "tryb wan" ? PPPoA ? Więc co to za różnica skoro standardowe sterowniki też działają w PPPoA ?
Wcześniej ekscytowałeś się PPPoE. Wiesz że PPPoE jest o 8% wolniejszym protokołem od PPPoA i twoja Neo 128 zamiast maksymalnych 128/64 będzie miała 117/58kbps ? :)

ps. Poczytaj czasami alt.pl.neostrada to dowiesz się że lagi są spowodowane awarią węzła przez co tymczasowo zmieniony jest routing pakietów.

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 21:30 

PhoeniX napisał(a):
Cytuj:
Jest możliwośc zainstalowania zwykłego modemu (F@800 lub SpeedTouch 330) w trybie LAN czyli w trybie szerokopasmowym PPPoE a nie PPPoA jak np.

Większej bzdury dawno nie słyszałem. Ty masz pojęcie co to jest PPPoE i PPPoA ? Co to ma wspólnego z "trybem szerokopasmowym" czymkolwiek on jest ?

Cytuj:
jak np. SpeedTouch 330 (choć na nim LANu nie mogłem ustawić-ciagle próbował pobrać adres sieciowy...

Co próbował pobrać ??? Skąd pobrać ? Co ?
Mówisz o DHCP i IP zewnętrznym ? Tylko co by to miało wspólnego ze sterami pod PPPoE...

Cytuj:
natomiast w trybie WAN działa bez problemu i stabilniej niż na orginalnych paczkach z płyty Neo)

A co to jest "tryb wan" ? PPPoA ? Więc co to za różnica skoro standardowe sterowniki też działają w PPPoA ?
Wcześniej ekscytowałeś się PPPoE. Wiesz że PPPoE jest o 8% wolniejszym protokołem od PPPoA i twoja Neo 128 zamiast maksymalnych 128/64 będzie miała 117/58kbps ? :)

ps. Poczytaj czasami alt.pl.neostrada to dowiesz się że lagi są spowodowane awarią węzła przez co tymczasowo zmieniony jest routing pakietów.

Słuchaj: To napisałem na podstawie info na stronie a Ty mnie posądzasz o nieznajomość tematu. Zastanów się co chcesz tym osiągnąć czy zniszczyć topic na ten temat czy pomóc wyjaśnić kilka kwesti. Zajrzyj na podaną przeze mnie strone i poczytaj co napisali ludzie udostępniający te sterowniki a potem zniż swój ton w poście bo to czyty brak szacunku dla innych ludzi.

http://turbokrecik.info/forum/dload.php?action=category&id=7
Jak byk pisze : Neostrada tryb WAN i LAN.
Jak masz jakieś obiekcje to napisz do autora strony.

Nie oczekuję tutaj bezczelnych wywodów tylko konstruktywnej wypowiedzi lub poprawienia info na ten temat. A ty wchodzisz tutaj ze swoimi buciorami i robisz zamieszanie. To jest jakaś zmora tego forum że ludzie (niektórzy) nie potrafią pomóc ale wolą drwić z innych za np. nieznajomość tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 21:35 

POczytaj sobie tutaj

http://turbokrecik.info/index.php?go=7

a może czegoś się nauczysz lub napisz do administratora tej strony że pisze bzdury.
Trochę kultury na przyszłość człowiek....

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 22:10 

T3 jest coś takiego jak opcja zmień w prawym górnym rogu twojego posta. Używaj na przyszłość.

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 22:12 

[PL]T3 napisał(a):
Słuchaj: To napisałem na podstawie info na stronie a Ty mnie posądzasz o nieznajomość tematu.

Więc jeśli masz znajomość tematu to prosze odpisz argumentami na pierwszego mojego posta a nie zasłaniaj się stroną turbokrecika.

Cytuj:
Zastanów się co chcesz tym osiągnąć czy zniszczyć topic na ten temat czy pomóc wyjaśnić kilka kwesti.

Co tu wyjaśniać skoro argumentów w Twojej wypowiedzi brak.

Cytuj:
Zajrzyj na podaną przeze mnie strone i poczytaj co napisali ludzie udostępniający te sterowniki

Chłopie w pracy widuje do znudzenia tą strone niemal codziennie bo jest jedną z tych które mamy niezablokowane w dostępie poza lokalnym intranetem. Sterowniki pod PPPoE są znane od dawna. Powstały jeszcze za czasów gdy Cfos był nowością. Sterowniki te same w sobie są niemal identyczne z fabrycznymi, różnią się jedynie używanym protokołem. Nie sa żadną rewelacją, nie są lekarstwem na lagi i nie są ulepszaczem bez wad.

Cytuj:
a potem zniż swój ton w poście bo to czyty brak szacunku dla innych ludzi.

To chyba mamy różne pojęcie szacunku dla ludzi.
Jak ktoś bzdury wypisuje to go bez obelg skrytykuje używając argumentów. Jak ktoś kultury nie ma to jedynie się oburzy zamiast odpowiedzieć argumentami na argumenty.

Cytuj:
http://turbokrecik.info/forum/dload.php?action=category&id=7
Jak byk pisze : Neostrada tryb WAN i LAN.
Jak masz jakieś obiekcje to napisz do autora strony.

No fajnie ale to się nazywa PPPoA i PPPoE. Żaden z tych protokołów nie jest ani lepszy ani gorszy, za to PPPoE jest wolniejszy.

Cytuj:
Nie oczekuję tutaj bezczelnych wywodów tylko konstruktywnej wypowiedzi lub poprawienia info na ten temat. A ty wchodzisz tutaj ze swoimi buciorami i robisz zamieszanie. To jest jakaś zmora tego forum że ludzie (niektórzy) nie potrafią pomóc ale wolą drwić z innych za np. nieznajomość tematu.

Zmorą tego forum są ludzie rzucający "rewolucyjne" posty po czym wychodzi że sami nie wiedzą o czym piszą. Jak Tobie pomogły sterowniki pod PPPoE na lagi to uwierze w to jak ty uwierzysz mi ze wczoraj latałem fiatem 126p nad Polską 8)

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 22:37 

Cytuj:
Zmorą tego forum są ludzie rzucający "rewolucyjne" posty po czym wychodzi że sami nie wiedzą o czym piszą. Jak Tobie pomogły sterowniki pod PPPoE na lagi to uwierze w to jak ty uwierzysz mi ze wczoraj latałem fiatem 126p nad Polską

Jak byś uważnie przeczytał mojego pierwszego posta to byś zauważył że napisałem
Cytuj:
(choć na nim LANu nie mogłem ustawić-ciagle próbował pobrać adres sieciowy... natomiast w trybie WAN działa bez problemu i stabilniej niż na orginalnych paczkach z płyty Neo)

Jedno widze po zainstalowaniu tych sterowników ( a raczej protokołu) że odświeżanie w Eye pokazuje mi pingi na polskich serverach na poziomie 30-40 na każdym (dawniej od 60 w górę) natomiast stabilnośc łącza napewno się poprawiła. Inaczej się gra.

Info o tych sterach nie jest dla takich mądrali jak Ty tylko dla tych co nie wiedzą że coś takiego jest i miło mi jest o tym napisać. Nie wnikam w szczegóły i nie zasłaniam się podaną j/w stroną tylko opieram się na tym co jest tam napisane. Wydaje mi się że mi to pomogło więc podzieliłem się swoją opinią z innymi. Ale jak zwykle znajdują się ludzie co wolą sobie poużywać niż napisać: np słuchaj nie masz racji bo tak a tak...
wolą pisać texty w stylu Co ty piszesz za bzdury !!!
Dlatego dzięki za Twoją opinię na temat mimo że nie wniosła nic nowego a jedynie nerwową atmosferę.

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 22:39 

Ziemniaczek napisał(a):
T3 jest coś takiego jak opcja zmień w prawym górnym rogu twojego posta. Używaj na przyszłość.

Dzięki za podpowiedź ale wiem jak się edytuje posta i skoro go napisałem jako nowy najwidoczniej tak miało być - nie wynikało to z mojej niewiedzy.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2005, 23:20 

To, że shita do NEO od TPsy się nie instaluje wie każdy świadomy internauta.

Cytuj:

A tu pokazujesz swoją totalną ignorancję. 330tka to sam modem na USB i w trybie LAN go nie puścisz, a wiesz czemu??
Bo nie ma funkcji routingu (łatwiej: nie jest routerem) a skąd to wiem??
Bo w trybie LAN trzeba mieć dostęp przez BRAMĘ LOKALNĄ (jest nią właśnie router).
Więc ze Speedtoucha 330 nie stworzysz routera.

P.S. cFos ponoć zdaje egzamin przy modemach USB, fajnie optymalizuje łącze itp. <-- ja nie wiem, bo nigdy nie miałem modemu USB

Mam za to router sprzętowy i cFos, który jest dedykowany pod routery właśnie nie przyniósł mi ŻADNYCH korzyści (pingi te same, DL zawsze na poziomie maksymalnych możliwości łącza ~80kB).

Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2005, 00:02 

Vatzeque napisał(a):
To, że shita do NEO od TPsy się nie instaluje wie każdy świadomy internauta.

Cytuj:

A tu pokazujesz swoją totalną ignorancję. 330tka to sam modem na USB i w trybie LAN go nie puścisz, a wiesz czemu??
Bo nie ma funkcji routingu (łatwiej: nie jest routerem) a skąd to wiem??
Bo w trybie LAN trzeba mieć dostęp przez BRAMĘ LOKALNĄ (jest nią właśnie router).
Więc ze Speedtoucha 330 nie stworzysz routera.

P.S. cFos ponoć zdaje egzamin przy modemach USB, fajnie optymalizuje łącze itp. <-- ja nie wiem, bo nigdy nie miałem modemu USB

Mam za to router sprzętowy i cFos, który jest dedykowany pod routery właśnie nie przyniósł mi ŻADNYCH korzyści (pingi te same, DL zawsze na poziomie maksymalnych możliwości łącza ~80kB).

Dzięki za info :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2005, 01:26 

Vatzeque napisał(a):

With all due respect - przez blisko dwa latka miałem do czynienia z modemem Sagem (USB, a jakby inaczej) i połączenie internetowe dzieliłem między dwa kompy (+ kabelek sieciowy i kreatura połączeń :wink:).
I z ciekawości zadaję pytanie: był to LAN czy też nie?

Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2005, 01:48 

Rip van Winkle napisał(a):
Vatzeque napisał(a):

With all due respect - przez blisko dwa latka miałem do czynienia z modemem Sagem (USB, a jakby inaczej) i połączenie internetowe dzieliłem między dwa kompy (+ kabelek sieciowy i kreatura połączeń :wink:).
I z ciekawości zadaję pytanie: był to LAN czy też nie?

Pewnie, że był, ale Twój komp podłączony do modemu był routerem :]
Ale kolega chce swój komputer z modemem "zLANować". Qmasz?

Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2005, 07:06 

I właśnie dlatego jestem przeciwny używaniu bezsensownych sformuowań jak:
- "w trybie LAN" przy modemach USB
- "próbował pobrać adres sieciowy" nie wiadomo jak to było widać, nie wiadomo co chciał pobrać.
- "w trybie LAN czyli w trybie szerokopasmowym PPPoE a nie PPPoA" to już całkiem ROTFL :lol:

Co do CFosa to używałem go przy ST330 puszczonego na PPPoE. Korzyści w grach żadne.Pingi takie same, transfery maksymalne mniejsze (-8%) a jedyna korzyść to nieco większy download przy zapchanym uploadzie dzięki priorytowaniu pakietów Cfosa. Tyle tylko że to są cechy Cfosa a same PPPoE przyniesie tylko straty zmniejszając wydajność łącza. Jednak zawsze chciałem mieć łącze szerokopasmowe to chyba przejde w ten tryb szerokopasmowy PPPoE :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2