Cpt.Winters napisał(a):
Mogę jedynie potwierdzić, że rzeczywiście dużo RAM'u poprawia komfort gry. Od ok 3 tygodni mam 2Gb (poprzednio 1Gb) i zawsze jestem na serwerze pierwszy i to nawet o 15-20 sek przed innymi. Można spokojnie przebierać w sprzęcie

A co do samego przebiegu gry to zupełnie zniknęły mi lagi (nawet na GamesNecie), za które nieraz przekląłęm siarczyście mojego providera. Może w twoim przypadku ( mowa o braku wzrostu wydajności) to kwestia płyty głównej, bo ona wydaje się być najsłabszym elementem twojego systemu.
Faktycznie, masz rację co do RAMu - przekonałem się o tym dopiero wczoraj, gdy w ramach eksperymentów wyjąłem ten 1GB ze slotu. Tym niemniej nie bardzo rozumiem dlaczego ta różnica istnieje, skoro w żadnym momencie gra nie allokuje więcej pamięci, niż jakieś 650 MB. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to wykorzystanie przez Windowsa pamięci na bufory dyskowe (domyślnie windows allokuje na nie prawie całą dostępna pamięć) - być może BF2 nie ładuje wszystkiego co używa do pamięci, nawet jeśli jest jej od zatrzęsienia.
A co do mojego problemu, to chyba już sobie go rozwiązałem - przestawiłem pamięci miejscami w slotach, i przestało się wywalać. Co cieakwe, testy pamięci (goldmemory) nie wykazały wcześniej żadnych problemów. Z czego wniosek, że ta płyta główna to jednak straszne badziewie. Nigdy więcej tanich płyt głównych.
pozdrawiam,
Ognacy