Teraz jest 27 lis 2024, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2005, 18:02 

grałem na kineskopie i wszytskoe generalnie było ok, przerzuciłem sie na lcd i widzę różnicę na nie , wszystko było by łądnie ,ale gdy np. stojąc w miejscu o bracając sięwidok mam jak bym stał blisko jakiegoswybuchu ,wszystko zamazane ,nie piszę o technicznych ustawieniach bo na kineskopie nie było tego ,coś tzreba inaczej ustawić,mam 8ms,czas odświerzania ,kontrast 700,może ktoś pomóc ?doradzić

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2005, 18:04 

IMO parametry nie mają nic do rzeczy, ja mam chyba 16 ms i rozmazywanie się jest śladowe...

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2005, 23:09 

LCD po prostu nie nadają się do wyświetlania dynamicznych obrazów. Technicznie podołają ale komfort z tego żaden. Kineskopy CRT czyli te ciężkie pudła mają czas poniżej 1ms (o ile dobrze poamiętam to nawet około 0.20-0.25) więc nawet nie idzie ich porównywać.
Nawet LCD-ki które podają czas 8ms czy nawet 6ms - należy sprawdzić czy to jest czas pełnego cyklu (czyli przejście od białego do czarnego i z powrotem do bialego) czy może jest to tylko ztw. czas połowiczny. Nie ma standardów więc każda firma podaje jak chce.
Ponadto "przejście od czarnego do białego" też nie jest w 100% prawdą, gdyż może ona oznaczać przejście od z jednej skrajności w drugą z 10% (lub nawet 30%) tolerancją. tu też nie ma standardów i producenci ustalają to jak chcą.
Reasumując - dobry LCD do gier znajdziesz przy duzym szczęściu tylko poprzez osobiste przetestowanie i ocenę czy co odpowiada czy nie. Nawet różne egzemplarze tego samego modelu mogą się różnie zachowywać.

LCD został po prostu wymyslony do prac biurowych żeby zaoszczędzić miejsce i tyle. Jedyne co producenci robią to kombinują jak podnieść jego parametry by nadawał się do gier i filmów ale droga jeszcze długa...

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2005, 23:27 

Eee tam, ja mam monitor LCD 25ms i jakoś gram. Po zakupie smużenie dokuczało, ale potem się przyzwyczaiłem i nie sprawia mi to żadnej różnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2005, 23:37 

Też mam LCD 12ms i jakoś nie widzę żeby coś smużyło. Ale może tak się przyzwyczaiłem że nie mam porównania. Zobacz może czy win dobrze rozpoznał twój monitor. Jakąś tam płytke chyba z nim miałeś.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2005, 00:12 

Tez mam LCD 19....i nie wyobrażam sobie grac na CRT a co do tego smuzenia owszem jest ale po jakimś czasie kompletnie o nim zapominasz i nawet nie odstrzegasz.... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2005, 15:14 

dawno dawno temu:) tez uwyalem crt, pozniej przesiadlem lcd juz nawet nie pamietam jaki, pozniej byl lg 17 (16ms),na nim gralem w rozne gierki i w zadnej nie zauwazylem smuzenia lub innych niedogodnosci, niedawno przesiadlem sie na 19 iiyame prolite e481s(8ms) i uwierz mi za zadne skarby nie zmienilbym go na crt,przed yyama uzywalem przez chwile 19" Samsunga 959NF i nie moge nic mu zazucic a (moze oprocz bolacych oczu pa "paru" godznach w fearze:)ale jednak crt to juz nie to samo co lcd, a na lcd? jakie smuzenie?? moze pare lat temu na >25 ale nie teraz, jest wiele lcd ktore smialo mozna polecic gracza i napewno beda z nich zadowoleni, trzeba pogodzic sie z tym ze crt w koncu odejda do historii i nastapi to juz raczej szybciej niz pozniej:)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2005, 22:40 

EE tam Ja gram Na Scianie....Nie ma to jak rzutnik :twisted: 8) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2005, 23:41 

Wczotaj kupiłem plazem 42' ale nie jestem zbyt zadowolony :cry: Nie ma to jak 15' CRT tam to są dopiero kolory i czas reakcji 8)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lis 2005, 14:32 

mam nowego l19" iiyama ProLite X486S
19" aktywny panel LCD, cyfrowy TN Wide Angle, odstęp pikseli poziomo/pionowo= 0,294mm, maks.1280x1024/75Hz, 300 cd/qm, kąt widzialności: H=150o,V=135o; OSD, TCO 99, czas reakcji 8 ms, kontrast 700:1, cd -i problem jest o tyle ciekawy że nawet przy przesuwaniu ekranu w grze strategicznej c&c pojawia się ten problem ,zanika jakosć obrazu ,przecierz w cafejkach internetowych grająw cs , i co ? tam tez jest zły obraz ? chyba nie ,a kabel dvi ,cos pomoże ?

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2005, 00:57 

a probowales odpalic jakis film?

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2005, 13:08 

a jak odpalę i co ?? będzie oznaczać że jest ok ,tylko z grą coś nie tak ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 lis 2005, 03:15 

ja mam monitor lcd Belinea 17 cali ..wczesniej mialem 15 calowego samtrona (kineskopowy)oczywiscie i widze male ruznice w kolorach otóz kineskopowy ma troche zywsze kolory i nic pozatym ..w BF2 2 gram odpoczotku na moim LCD grafe mam ustawiona na maksa przy najwiekszej rozdzielczosci i z obrazem na LCD wszystko jest ok zadnego smuzenia czy jakis niewyrażnosci wszystko ok az milo sie gra...pobaw sie w ustawieniach monitora lub karty graficznej sprawc czy sa dobrze kolory poustawiane na karcie czy cos w tym stylu...napewno se poradzisz :) :P

Tytuł:
PostNapisane: 23 lis 2005, 03:58 

fishunwl napisał(a):
ja mam monitor lcd Belinea 17 cali ..wczesniej mialem 15 calowego samtrona (kineskopowy)oczywiscie i widze male ruznice w kolorach otóz kineskopowy ma troche zywsze kolory i nic pozatym ..w BF2 2 gram odpoczotku na moim LCD grafe mam ustawiona na maksa przy najwiekszej rozdzielczosci i z obrazem na LCD wszystko jest ok zadnego smuzenia czy jakis niewyrażnosci wszystko ok az milo sie gra...pobaw sie w ustawieniach monitora lub karty graficznej sprawc czy sa dobrze kolory poustawiane na karcie czy cos w tym stylu...napewno se poradzisz :) :P

To ja radze Ci pobawic sie ustawieniami monitora, jezlei na kineskopie
widzisz zywsze kolory niz na LCD :) Co prawda - kolorow moze byc nieco
mniej (praktycznie ludzkie oko nie wychwyci tego) ale koloru akurat bardziej wyraziste i zywe beda na LCD - sproboj zmniejszyc jasnosc i zwiekszyc
kontrast w swoim LCD - kolorki beda nie do poznania :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lis 2005, 11:07 

not to muszęsiępobawić wustawieniach karty o monitora ,ale czego tam szukać,a może macie jakisprogram ,inteligentny i po polsku jeszcze ? :oops:

Strefa czasowa: UTC + 2