Teraz jest 27 lis 2024, 09:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lis 2005, 19:59 

Otoz :)

Zarowno 3dmark 05 jak i rivatuner pokazuja(mam winfast 6600GT ktory ma rzekomo taktowania 500/900) takie cos VGA Memory Clock 900.0 MHz
VGA Core Clock 300.9 MHz

O co chodzi??

I drugie pytanie

Jak odblokowac w moim 6600gt dodatkowe 4 potoki?? Bo mam oczywiscie 8 a slyszalem ze mozna z niej zrobic 12

I jak mam Winfast Leadtek A 6600 GT TDH 500/900(niby) to do ilu moge podkrecic TĘ KARTĘ?? Ale zeby to bylo bezpieczne bo nowej juz se nie kupie :( jakby sie cos stalo

A tak wogole to w 3dmarku 05
Przy takim kompie:
MSI 865PE Neo2-P
2x512 goodram pc 400
Celeron D 3.06 ghz
Winfast A6600GT TDH 128/128 500/900(chyba)

i mam wynik 2973 pkt.

Nie formatowalem po wsadzeniu nowej karty(mialem fx5200) ostatni format jakies pol roku temu (szykuje sie do nastepnego ale nagrywarka dvd wysiadla i czekam bo oddalem na gwarancje a mam duzo gier na dysku :) )

Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2005, 20:26 

1. 6600GT ma tylko 8 potoków- więcej nie odblokujesz, bo ich nie ma. Może chodziło ci o 6800LE- on ma 8 i możliwość odblokowania dodatkowych.
2. Co do tych 300,9- trochę dziwna sprawa; rzeczywiście powinno być 500. Możesz odpalić trochę więcej programów diagnostycznych (zainstalować omegi i poszukać opcji dot. taktowania itp.). Z drugiej strony jest całkiem prawdopodobne, że masz zaniżone taktowanie rdzenia- przy takiej grafie w 3DMk 05 powinieneś mieć 3500-3900 punktów.
3. Co do podkręcania- trudno powiedzieć. Dużo zależy od podatności danego egzemplarza na OC. Można mieć 2 te same modele, ale będą się różnie kręcić. Musisz sam znaleźć bezpieczną granicę- podkręcasz np. o 5MHz, sprawdzasz, czy działa i kręcisz dalej. Co pewien czas odpalasz jakiegoś benchmarka- jak nie ma problemów, znowu kręcisz. Jak dojdzie do zwiechy, czy pojawią się artefakty, stopniowo obniżasz taktowanie do bezpiecznego poziomu, albo dajesz lepsze chłodzenie itp.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2005, 20:30 

hmm ja na swoim zwyklym gigabyte 6600 mam 3372 pkt w 3dmark05 :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2005, 20:52 

Oświece wasze cienme oczka mam model GF 6600 GT Turbo firmy Gigabite i ta krta to poprostu reweila sama ulotka jaka się znjdowała w pudelko z grom promował te karte ale styka juz omnie. No tak jak pisane było wczesniej nie ma możliwoesci odblokowac dodatkowych potokow. A co do taktowanja to wam tera fakty przedstawie mowa jest tu o taktowaniu rdzenia wiec sprawa jest prosta masz taktowanie 500 MHz a nie gorszy model i zaniżone taktowanie bo masz odpalony tryb pracy karty graficznej w trybie 2D (a nie gorszy model) zeby bylo 500MHz musisz oddpalic tryb taktowania 3D dla aplikacu bardzjej wymagajacych czyli gier, ja dostalem wraz z kupnem karty graficznej program V-Tuner2 i tam sobie ustawiasz tryb 2D w czasie siedzenia na necie kozystania z innych programów mało wymagajacych itd, a 3D jak grasz np. w BF2. W tym programie masz mozliwosc podkrecania karty graficznej ale to juz na twoja reke, dodatkowa mam program ktory przedstawia mi temperature karty graficznej umnie jest na 530MHz/1120MHz(taktowanie stadardowe, tempertura nawet nie siega 90 Stopni) ale to jest wersja Turbo wiec musze sobie ręcznie podkrecac taktowanie rdzenia do 530MHz a takto mam ustawione na stałe 500MHz/1120MHz. Jesli chodzi o taktowanie pamieci jest opcja bys mjal stadardowo w karcie taktowanie 900 MHz ale tą opcie mają gorsze karty w Gigabyte nie spotkalem się z tym, to raczej wystepuje w modelach gdzie sam wydawane przez gorsze firmy-tansze. Jesli masz z czyms problem wal tu albo na priwate. A tak cie zasmuce firma ktora wybrałes jesli to jest to co myśle pierwsze słysze tez dobrales sobie karte graficzna.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lis 2005, 21:55 

To poprosze o ten program :) moj mail caparzopl@gmail.com

I rzeczywiscie w rivatuner mam
2d i taktowanie 300,9/900
low 3d i taktowanie 500/900
i
3d 500/900 z mozliwoscia zwiekszenia o ile chce

I czy to mozliwe ze 3dmark05 robil test z tym mniejszym taktowaniem??
i mam temp. tej karty Ciagle mniejsza niz 40 stopni wiec mysle ze moglbym ja pokrecic ALE NAPRAWDE NIE CHCE JEJ SPALIC CZY COS BO MI GOSCIU POWIEDZIAL ZE JAK RDZEN CZY COS SPRAWDZA I BEDZIE PRZEPALONY CZY JAKOS TAK TO MI NIE UZNAJA GWARANCJI!!

Jest jakis bezpieczny sposob??

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2005, 12:45 

Ja mam dokładnie ten sam model karty. WinFast LEADTEK 6600 GT TDH 128MB. Podkręciłem na 550/1100 dla równych liczb. Na razie bardziej nie kręcę z racji reinstalki systemu w przyszlym tygodniu i zmiany na wodne chłodzenie. Jak już przekręcę to dam ci znac jakich używam parametrów.
PS do kręcenia użyłem WinFoxa dostarczonego oryginalnie z kartą. Ty na 100% tez go masz.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2005, 12:47 

Sleroza :P
Zapomniałem dodać, że WinFox testuje wprowadzone zmiany OC i nie pozwala na przetaktowanie.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2005, 19:29 

Broken_JAW napisał(a):
WinFox testuje wprowadzone zmiany OC i nie pozwala na przetaktowanie.

A co to dokladnie znaczy?? Ze niby jak podkrecilem sterownikami na 570/1050 to mi sie to obnizy jak wlacze gre?? Jestem zielony w kreceniu czegokolwiek w kompie :)

MAM CELERONA D 3.06 GHz i go wogole nie mam podkreconego bo nie wiem co i jak zrobic

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2005, 23:11 

policz sobie wg wzoru ( dla każdej karty ) :

( 1000 / x )*2 , gdzie :
x - wartość timingu kości pamięci w ns ( przeczytasz na karcie )

mam ta samą kartę - taktowanie bezpieczne pamięci to 1000 Mhz, z taką karta powinna być produkowana. U mnie bez problemu pracuje na 550 / 1150, z tym że mam na niej radiator po duronie 1600 i wiatrak 80x80.
Na standartowym radiatorze, który wyszlifował bym lepiej cegłą, oraz imitacją pasty termoprzewodzącej nie polecał bym ustawiać > 500 na gpu.
Pozdrawiam wszystkie trole :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2005, 00:16 

No i wszystko jest juz jasne a programu cie nie przesle bo to raczej cześć mojego programu z Gigabyte a mam cały program zaistalowany tej firmy a ma w ch.... mozliwości. A tak mówie z gory co do twojej karty graficznej stdardowe taktowanie u niej jest 500MHz/900MHz (tryb 3D) przy wiekszych wartoscjach juz bedzie podkrecenie wiec ryzyko a jak sypnje już nic nie pomoże i taktowani nie przywrucisz stadardowego i po gwracj :lol: . Ale to juz twoja sprawa ale pierw zaopatrz sie w dobre chłodznie, no ja mam poterzny radiator i jescze witraczek na tym i nie dochodzi nawet do 90 Stopni a granica przegrzania rdzenia umnie to 145 Sopnij wiec jszcze sporo. Niestety masz gorszy model wiec mniejsze taktowanije pamieci ale to mozez zrobjć jak tu kledzy pisali ale wybur twuj. Ja usiebje ustawiłem taktowanie rdzenja 600MHz 8) no ale długo się tym nie pocieszyłem bo system stanoł i musiałem PC zrestrtowac to i tak dobrze że program możliwe to zablokował a po restarcje przywruciły się stadrdowe taktowanie, ja mam ustawione 530MHz/1120MHz i nic nie mam zamiaru podkrecac co mi da wsumie 30MHz nie oszukujmy sie ale nikt nie gra na 3DMarku(bo to program) i te kilkanaście punktów wiecej to napewno nie odczujesz rużnicy w grze. Ale jesli to cie podnieca zrub sobie screena 3DMarka w podkrceniu wydrukuj i powies na ścianje i w czasie gry patrz sobie na to, hehehe :lol: .

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2005, 22:45 

KILER20200 napisał(a):
A co to dokladnie znaczy?? Ze niby jak podkrecilem sterownikami na 570/1050 to mi sie to obnizy jak wlacze gre?? Jestem zielony w kreceniu czegokolwiek w kompie .

Dokładnie tak. Kiedy ustawiam w WinFoxie wyzsze czestotliwości niż karta jest w stanie zaakceptować program zmienia częst. na te co były ustawione ostatnio. Sorki na najblizszy tydzien ale własnie zmieniam robote. Mam sporo na głowie wiec wszelkie szczegóły od nastepnego piatku.
Jak by co top pisz na GG 2753413 jestem codziennie do 15 z małymi przerwami.

Strefa czasowa: UTC + 2